Ρεπορτάζ: Βασίλης Τζήμτσος

Έξι πρόσωπα κατονόμασε ο μακαρίτης Βασίλης Γεωργιάδης ως εμπλεκόμενα στην υπόθεση μεταφοράς των τριών τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1», στην κατάθεσή του, δέκα μήνες προτού πεθάνει και αναδειχθεί ο 10ος, κατά σειρά, μάρτυρας που χάνει τη ζωή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα η «Ζούγκλα» αποκαλύπτει σημεία από την κατάθεση που έδωσε επί πέντε ώρες στο ελληνικό προξενείο στα Εμιράτα την 1η Δεκεμβρίου 2020, απαντώντας στις συνολικά 16 γραπτές ερωτήσεις του ανακριτή Διαφθοράς Ιωάννη Πετρόπουλου, που χειριζόταν τη δικογραφία για τους αποστολείς, παραλήπτες και χρηματοδότες του φορτίου του «λευκού θανάτου», στην οποία είναι κατηγορούμενοι τρεις Τούρκοι φερόμενοι ως μεγαλέμποροι ναρκωτικών, ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης και συνεργάτες του, οι οποίοι έδωσαν χρηματικά ποσά στον καταδικασθέντα σε 18 έτη κάθειρξη για τη μεταφορά των ναρκωτικών, Ευθύμιο Γιαννουσάκη.

Ο Βασίλης Γεωργιάδης

Ο μάρτυρας, που φοβόταν για τη ζωή του, όπως αναφέρει στην κατάθεσή του, κατονομάζει έξι πρόσωπα τα οποία εμπλέκονται στη μεταφορά των ναρκωτικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην αρχική ερώτηση του ανακριτή για το πώς οργανώθηκε η μεταφορά των ναρκωτικών, ο εκλιπών κατονομάζει τέσσερις: τον καταδικασθέντα σε 18 έτη κάθειρξη Γιώργο Μπουρδούβαλη, τους Αιμίλιο Κοτσώνη και Βασίλειο Κουρούβανη (σ.σ.: που είχαν καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό, αλλά αθωώθηκαν από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο) και τον ναυτικό πράκτορα Γ.Μ., ο οποίος δεν έχει κατηγορηθεί μέχρι σήμερα για την υπόθεση.

Όπως καταγγέλλει, αυτοί κάλυψαν τα έξοδα (πετρέλαια, πλήρωμα, έξοδα διέλευσης από το Σουέζ), για να φύγει το πλοίο από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και να πάει στην Ελλάδα.

Σε σχετική ερώτηση του ανακριτή για το ποιοι εμπλέκονται στη μεταφορά των ναρκωτικών, ο Β. Γεωργιάδης επιμένει για τα τέσσερα πρόσωπα που κατονομάζει, υποστηρίζοντας πως τους συνεπικουρούσαν και άλλα πρόσωπα από άλλες θέσεις.

Όπως ανέφερε, τον κύριο λόγο -ως είθισται- στις ναυτιλιακές μεταφορές έχουν ο ναυλωτής και ο πλοιοκτήτης, ανάλογα με τον τύπο ναύλωσης του πλοίου.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση κατονομάζει ως ναυλωτή τον Β. Κουρούβανη, ο οποίος φρόντισε για τον απόπλου και τις επισκευές του πλοίου, μαζί με τους άλλους εμπλεκομένους, για να είναι αξιόπλοο (σ.σ.: το δευτεροβάθμιο δικαστήριο έκρινε ως ναυλωτή του πλοίου τον Γ. Μπουρδούβαλη και ότι ο υποναυλωτής Β. Κουρούβανης δεν έχει σχέση με τα ναρκωτικά).

 

Κατονομάζει ιδιοκτήτη ποδοσφαιρικής ομάδας

Στην κατάθεσή του εμπλέκει και πέμπτο πρόσωπο, τον ιδιοκτήτη ποδοσφαιρικής ομάδας Ι.Κ., ο οποίος φέρεται να χρηματοδότησε με 100.000 δολάρια τον Κουρούβανη για τις επισκευές του πλοίου.

Μάλιστα, κατονομάζει και άλλον παλιό ιδιοκτήτη ποδοσφαιρικής ομάδας, ότι μεσολάβησε σε αυτήν τη συναλλαγή.

 

Οι τρεις «ομάδες» στα πετρέλαια του Περσικού Κόλπου

Στην κατάθεσή του κατονομάζει τα πρόσωπα τριών ομάδων που δραστηριοποιούνταν τα τελευταία χρόνια στον κλάδο των πετρελαίων στα Εμιράτα.

Ως αρχηγό της πρώτης ομάδας κατονομάζει τον Κωνσταντίνο Καζινάκη, που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο στον Καναδά, τον Ιούνιο του 2018.

Ως γνωστόν, ο Καζινάκης ήταν ο 9ος νεκρός μάρτυρας στην υπόθεση του «Noor 1». Είχε καταθέσει το 2014 στην ανακρίτρια που χειριζόταν την υπόθεση των ναρκωτικών, αλλά δεν εμφανίστηκε στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο αλλά ούτε και στο δευτεροβάθμιο, καθώς ήταν ήδη νεκρός…

Ως συνεργάτη του κατονομάζει τον Π.Δ., ο οποίος ήταν ναυτικός πράκτορας στο πλοίο «Grand Island», που είχε κάνει ένα δοκιμαστικό ταξίδι στο Ρίο της Πάτρας, στις εγκαταστάσεις εταιρείας πετρελαιοειδών, όπου ήταν στέλεχος ο υποναυλωτής του «Noor 1» Β. Κουρούβανης (σ.σ.: ο οποίος είχε καταδικαστεί στο πρωτόδικο δικαστήριο, αλλά αθωώθηκε κατά πλειοψηφία 4-1 από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά).

Επίσης, κατά το παρελθόν ο Π.Δ. ήταν πράκτορας και του «Noor 1», όταν το διαχειριζόταν ο, επίσης εμπλεκόμενος στη μεταφορά των ναρκωτικών, Ευθ. Γιαννουσάκης.

Ο Γεωργιάδης ζητούσε από τον ανακριτή να καταθέσει ο Π.Δ. όσα γνώριζε για την υπόθεση, αλλά είναι άγνωστο αν όντως εκλήθη, καθώς ενάμιση μήνα μετά ο κ. Πετρόπουλος αποφάσισε την αρχειοθέτηση της υπόθεσης…

Στη δεύτερη ομάδα κατατάσσει τον καταδικασθέντα Γ. Μπουρδούβαλη και τον ναυτικό πράκτορα Γ.Μ., που θεωρεί ως εμπλεκόμενο στη μεταφορά των ναρκωτικών με το «Noor 1», αν και δεν έχει κατηγορηθεί μέχρι σήμερα.

Ο Γεωργιάδης υποστήριζε στην κατάθεσή του πως ο Μπουρδούβαλης σχετίζεται άμεσα με τη φόρτωση και τη μεταφορά των ναρκωτικών στην Ελλάδα (σ.σ.: για τον λόγο αυτόν έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 18 ετών από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο).

Στην τρίτη ομάδα κατατάσσει τον άμεσο συνεργάτη του Βαγγέλη Μαρινάκη, πρώην νόμιμο εκπρόσωπο της Capital και κατηγορούμενο στην υπόθεση (σ.σ.: για έμβασμα που εστάλη στον καταδικασθέντα Ευθ. Γιαννουσάκη) Νικόλαο Συντυχάκη και τον πρώην συνεργάτη του Βαγγέλη Μαρινάκη, στον Ολυμπιακό αλλά και στα πετρέλαια, Αιμίλιο Κοτσώνη.

 

Εμπλοκή και στελέχους της πρεσβείας!

Ο 10ος νεκρός μάρτυρας στην υπόθεση του «Noor 1» κατονομάζει και υπάλληλο της ελληνικής πρεσβείας στο Άμπου Ντάμπι, ο οποίος κατά διαβολική σύμπτωση θα ήταν ο δεύτερος προανακριτικός υπάλληλος κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του.

Με παρέμβασή του, ο Γεωργιάδης ζήτησε να μην είναι ο συγκεκριμένος υπάλληλος  παρών, καθώς θα κατέθετε εναντίον του…

Ο Γεωργιάδης κατήγγειλε πως το 2013 εμπλεκόμενος στην υπόθεση του «Noor 1» χρημάτισε άνθρωπο στην πρεσβεία για άγνωστο λόγο.

 

Ο Γεωργιάδης δεχόταν απειλές!

Στην κατάθεσή του, ο μακαρίτης ζητούσε από τον ανακριτή Διαφθοράς να κληθούν να καταθέσουν ως μάρτυρες τρία συγκεκριμένα πρόσωπα για να επιβεβαιώσουν όσα καταγγέλλει.

Επισήμανε, δε, πως πολλά από αυτά που κατέθεσε του τα είχαν πει ο Κ. Καζινάκης, που σκοτώθηκε σε τροχαίο στον Καναδά, και ο Β.Α., ο οποίος επίσης έχασε τη ζωή του.

Ζητούσε, επίσης, να κληθεί ως μάρτυρας πρώην διευθυντικό στέλεχος της Διεύθυνσης Ε3 του υπουργείου Εξωτερικών για απειλές και προσπάθεια εκβιασμού προς το πρόσωπό του σχετικά με την υπόθεση!

Είναι άγνωστο αν ο ανακριτής κάλεσε τα συγκεκριμένα πρόσωπα…

 

Τι είχε πει ο μάρτυρας στον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο

Ερωτηθείς από τον ανακριτή Διαφθοράς γιατί δεν κατέθεσε νωρίτερα για την υπόθεση, ο Βασίλης Γεωργιάδης απάντησε πως από τα Χριστούγεννα του 2017 είχε προσπαθήσει να έρθει σε επαφή με τις ελληνικές δικαστικές Αρχές.

Προσπάθησε να φέρει σε γνώση τα στοιχεία που γνωρίζει μέσω του δημοσιογράφου Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, ο οποίος έδωσε κατάθεση στην τότε προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά Ειρήνη Τζίβα, αναφέροντας όσα του είχε πει ο Β. Γεωργιάδης.

Μάλιστα, δημοσιογράφος της «Ζούγκλας» είχε πάει στα Εμιράτα για συνέντευξη με τον Βασίλη Γεωργιάδη. Όσα είχε πει, τότε, ο Γεωργιάδης στον δημοσιογράφο της «Ζούγκλας» δημοσιεύθηκαν.

Λίγους μήνες μετά, τον Μάρτιο του 2018, η εισαγγελική λειτουργός άσκησε κακουργηματικές διώξεις σε βάρος του Βαγγέλη Μαρινάκη και συνεργατών του, για τα εμβάσματα που είχαν δώσει στον καταδικασθέντα για τη μεταφορά των ναρκωτικών Ευθύμιο Γιαννουσάκη.

 

Εμποδίστηκε η ανακρίτρια που μετανάστευσε στις ΗΠΑ;

Επί δυόμισι χρόνια οι αρμόδιες δικαστικές και εισαγγελικές Αρχές τον αγνοούσαν.

Όπως αναφέρει ο μακαρίτης, η πρώην ανακρίτρια Καλλιόπη Μάντακα είχε ενδιαφερθεί για να λάβει κατάθεσή του, αλλά εμποδίστηκε από υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών στο να εκδοθεί άδεια καθόδου της στα Εμιράτα και λήψη κατάθεσής του το 2018. Τελικά, ο Β. Γεωργιάδης κατέθεσε την 1η Δεκεμβρίου του 2020, ύστερα από παρέμβαση του αρμόδιου για υποθέσεις ναρκωτικών αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου.

Κατέθεσε σε υπάλληλο της πρεσβείας στα Εμιράτα, καθώς έχει απαγόρευση εξόδου από το Ντουμπάι.

 

Ο μάρτυρας είχε ζητήσει να προσκομίσει νέα στοιχεία

Κλείνοντας την κατάθεσή του, ζητούσε από τον ανακριτή Διαφθοράς Ι. Πετρόπουλο να καταθέσει κι άλλα στοιχεία που διέθετε σε άλλον ανακριτικό υπάλληλο.

Όμως ο ανακριτής δεν τον ξανακάλεσε ποτέ.

Ενάμιση μήνα μετά, τον Ιανουάριο του 2021, ο κ. Πετρόπουλος ζήτησε την αρχειοθέτηση της πολύκροτης υπόθεσης.

Αντίθετα, ο εισαγγελέας Εφετών Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου, που χειρίστηκε στη συνέχεια την υπόθεση, έκρινε πως πρέπει να διενεργηθεί συμπληρωματική ανάκριση ως προς τα εμβάσματα τα οποία κατέληξαν στον καταδικασθέντα για τη μεταφορά της ηρωίνης, Ευθύμιο Γιαννουσάκη.

Ο ανακριτής διαφώνησε, επιμένοντας πως πρέπει να πάει στο αρχείο η υπόθεση σε βάρος του Β. Μαρινάκη και συνεργατών του.

Τη διαφωνία ανακριτή και εισαγγελέα θα κρίνει πλέον το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά, το οποίο θα αποφανθεί αν θα διενεργηθεί συμπληρωματική ανάκριση ή αν θα καταλήξει στο αρχείο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης