Δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, αστυνομικοί και υπάλληλοι των ΚΕΠ απάρτιζαν το κύκλωμα που από το 2016 μέχρι το 2019 «δραστηριοποιούνταν στη σύναψη συμβολαιογραφικών πράξεων εικονικών συμφώνων συμβίωσης και αναγνωρίσεων τέκνων, μεταξύ αλλοδαπών και ημεδαπών». Αστυνομικοί της Διεύθυνσης Εσωτερικών υποθέσεων σχημάτισαν δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα στην οποία περιλαμβάνονται 12 δικηγόροι, 12 συμβολαιογράφοι, τέσσερις αστυνομικοί και δύο υπάλληλοι Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Η πολυπόθητη άδεια διαμονής (μπλε βεβαίωση) έδινε το δικαίωμα σε κάθε αλλοδαπό που δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις να μείνει στη χώρα μας. Αποκτούσε από την μέρα στην άλλη ΑΜΚΑ και ΑΦΜ καθώς και η δυνατότητα ταξιδιού στη χώρα καταγωγής τους. «Το εγκληματικό δίκτυο, για να πετύχει τον σκοπό του, εντόπιζε αλλοδαπούς που διέμεναν παράνομα στη χώρα μέσω δικτύου συνεργατών ενώ τα μέλη του λάμβαναν οικονομικά ανταλλάγματα έως και 6.000 ευρώ, ανάλογα με την περίπτωση».  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συμμετοχή αστυνομικών και υπαλλήλων Κ.Ε.Π. στο κύκλωμα, προσδιορίζεται στη βεβαίωση γνησίων υπογραφής σε υπεύθυνες δηλώσεις – εξουσιοδοτήσεις. Όσοι περιλαμβάνονται στη δικογραφία αντιμετωπίζουν, κατά περίπτωση, τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, πλαστογραφίας μετά χρήσεως κατ’ εξακολούθηση, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης καθώς και άμεση συνέργεια σε ψευδή βεβαίωση κατ’ εξακολούθηση με σκοπό το παράνομο οικονομικό όφελος που υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ. Η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα και ακολούθως παραπέμφθηκε στον Ανακριτή Διαφθοράς για κύρια ανάκριση.  

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης