Πολυμελής συμμορία που λήστευε και έκλεβε πεζούς στο κέντρο της Αθήνας, ενώ παράλληλα διέπραττε κλοπές και από οχήματα, εξαρθρώθηκε από την υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, συνελήφθησαν 28 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός της, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται συνολικά 57 άτομα, από τα οποία τα 5 είναι φυλακισμένα, καθώς και ένας αστυνομικός, που υπηρετεί σε Υπηρεσία της Αττικής. Ο τελευταίος κατηγορείται για παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται, ότι οι περισσότεροι από τους κατηγορούμενους έχουν συλληφθεί περισσότερες από 200 φορές.

Η συμμορία «χτυπούσε» στο κέντρο της Αθήνας, με μεγαλύτερη συχνότητα σε Εξάρχεια, Σύνταγμα, Ομόνοια, Ακρόπολη και Νέο Κόσμο. Ως προς τη μεθοδολογία δράσης, σε ό,τι αφορά τους πεζούς επέλεγαν «εύκολους στόχους», ενώ οι «ομάδες κρούσης» αποτελούνταν από τουλάχιστον 3 άτομα και συγκεκριμένα: το πρώτο και πιο έμπειρο μέλος της ομάδας, εντόπιζε τον «στόχο», κυρίως πολίτες με μειωμένη σωματική διάπλαση, γυναίκες ή ανυποψίαστους τουρίστες. Το δεύτερο μέλος, με τη μέθοδο της απασχόλησης, αφαιρούσε προσωπικά αντικείμενα, όπως τσάντες και ταξιδιωτικές βαλίτσες. Το τρίτο μέλος είχε ρόλο «τσιλιαδόρου» και παραλάμβανε τα κλοπιμαία, σε περίπτωση που τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας γίνονταν αντιληπτά.

Επιπλέον, η εγκληματική οργάνωση πραγματοποιούσε κλοπές σε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σταθμευμένα οχήματα, όπου υπήρχαν αντικείμενα τοποθετημένα σε εμφανή σημεία (καθίσματα ή ταμπλό), δίνοντας σημασία στο βαθμό παλαιότητας των αυτοκινήτων και στα αντικλεπτικά τους συστήματα

οικίες, που είχαν πρόσφορη και εύκολη πρόσβαση από παράθυρα, μπαλκονόπορτες και ανασφάλιστες θύρες εισόδων

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με τη μέθοδο κυρίως του τεχνητού συνωστισμού.

Οι δράστες χρησιμοποιούσαν ως ορμητήρια ξενοδοχείο και 2 διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας, όπου αποθηκεύονταν τα κλοπιμαία έως την μεταπώλησή τους. Από την αστυνομική έρευνα ταυτοποιήθηκε η συμμετοχή των μελών της οργάνωσης σε 183 κλοπές (από αυτοκίνητα με θραύση υαλοπινάκων ή με τη μέθοδο της απασχόλησης, από οικίες, κλοπές πορτοφολιών και τσαντών από τουρίστες και διερχόμενους πολίτες στο κέντρο της Αθήνας ή σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς), 3 ληστείες και 2 κλοπές Ι.Χ αυτοκινήτων. Επιπλέον, η εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιούνταν και στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και στην παράνομη διακίνηση μεταναστών από και προς τη χώρα μας. 

Η αποδόμηση της σπείρας πραγματοποιήθηκε σε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση τις πρωινές ώρες της Τρίτης, με την συνδρομή αστυνομικών της Ο.Π.Κ.Ε. Στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, διαρρηκτικά εργαλεία και μαχαίρια, κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικές συσκευές, κοσμήματα (αλυσίδες, βραχιόλια, δαχτυλίδια), έγγραφα προερχόμενα από κλοπές, 3.870 ευρώ, 4 Ι.Χ αυτοκίνητα, 180 ταυτότητες και 19 διαβατήρια ελληνικών Αρχών, 37 ελληνικές άδειες οδήγησης και 92 ταξιδιωτικά έγγραφα (ταυτότητες, διαβατήρια) ξένων Αρχών.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης