Ελ. Τουλουπάκη: Δεν θα θέσει θέμα κακής σύνθεσης του δικαστηρίου

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2022, 17:42
Ελ. Τουλουπάκη: Δεν θα θέσει θέμα κακής σύνθεσης του δικαστηρίου

Την πλήρη αθώωση της από το Ειδικό Δικαστήριο επιδιώκει η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, οι δικηγόροι της οποίας παρότι μίλησαν για απαράδεκτες μεθοδεύσεις για το στήσιμο της δίκης, υπογράμμισαν την απόφαση της να μην θέσει τελικά θέμα κακής σύνθεσης του δικαστηρίου. 

Όπως εξήγησε ο συνήγορος της εισαγγελικής λειτουργού, Γιάννης Μαντζουράνης, δεν πρόκειται τελικά να κατατεθεί ένσταση σχετικής ακυρότητας για να μη θεωρηθεί ότι η κ.Τουλουπάκη παρελκύει τη διαδικασία. Για το λόγο αυτό η κ. Τουλουπακη έκανε ένα βήμα πίσω στην πρόθεση της να υποβάλλει το αίτημα κακής σύνθεσης του δικαστηρίου λόγω της αναρρωτικής άδειας που έχει, όχι μόνο τώρα αλλά και κατά την κλήρωση του, ένας αρεοπαγίτης.

«Είμαστε απολύτως πεπεισμένοι για τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις που έγιναν» είπε ο κ. Μαντζουράνης.

Έτσι, η υπεράσπιση της κ. Τουλουπάκη περιορίστηκε να υποβάλει αίτημα να της προσκομιστούν δύο έγγραφα: της αναρρωτικής άδειας του δικαστή τον περασμένο Ιούλιο που έγινε  κλήρωση στη Βουλή και την επιστολή του ίδιου Αρεοπαγίτη προς τον πρόεδρο της Βουλής στην οποία του εξηγούσε τους λόγους που δεν μπορούσε να εμφανιστεί ενώπιον τους στην ακρόαση για την επιλογή νέου εισαγγελέα στον Άρειο Πάγο.

Τελικώς το Ειδικό Δικαστήριο απέρριψε  το αίτημα για τη χορήγηση των εγγράφων «ελλείψει εννόμου συμφέροντος αφού δεν συνδέεται με συγκεκριμένο αίτημα».

Με την έναρξη της δεύτερης συνεδρίασης του Ειδικού Δικαστηρίου, ο συνήγορος υπεράσπισης της πρώην εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Γιάννης Μαντζουράνης δήλωσε ότι «δεν θα κατατεθεί ένσταση κακής σύνθεσης
για να μην θεωρηθεί ότι επιχειρείται παρακώλυση του δικαστηρίου. Η κα Τουλουπάκη επιδιώκει να αθωωθεί επί της ουσίας».

Η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου  Όλγα Σμυρλή είχε προτείνει να απορριφθεί το αίτημα χορήγησης εγγράφων. Η τοποθέτηση της ωστόσο για τη σύνθεση του Δικαστηρίου προκάλεσε την αντίδραση της υπεράσπισης της κα Τουλουπάκη. 

Εισαγγελέας:  Η νομιμότητα κλήρωσης εκφεύγει από αρμοδιότητα δικαστηρίου. 

Βασίλης Χειρδάρης (συνήγορος Ελ.Τουλουπάκη) Δηλαδή η Βουλή μπορεί να βάλει όποιους θέλει και να τους στείλει.  Θα σας στείλει τον περιπτερά κι εσείς δεν θα το ελέγξετε; Οφείλει και αυτεπαγγέλτως το Δικαστήριο σας να ελέγξει τη νομιμότητα σας. Έχετε υποχρέωση να την ελέγξετε.

Γιαν. Μαντζουράνης (συνηγ. Ελ.Τουλουπάκη)  Εάν θα υποβάλλουμε αίτημα είναι άλλο θέμα. Θέλουμε πρωτίστως να αποδείξουμε σε σας και τους πολίτες όλες τις παρανομίες της προδικασίας όπου οι κατηγορούμενοι δεν είχαν δικαίωμα να εκφράσουν αντιρρήσεις.

Ιπποκράτης Μυλωνάς (συνήγορος Δημ. Παπαγγελόπουλου)
Δεν υποβάλουμε τώρα αίτημα για κακή σύνθεση του Δικαστηρίου αλλά δεν παραιτούμαστε από κάθε δικαίωμα μας, είτε αργότερα εδώ είτε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο .

Η δίκη συνεχίζεται με την καταγγέλλουσα συνταξιούχο πλέον εισαγγελέα Γεωργία Τσατάνη να δηλώνει παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας της παράβασης καθήκοντος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, τον οποίο καταγγέλλει ότι παρενέβη στην έρευνα της για τα δάνεια της Μαρφίν και τον Ανδρέα Βγενόπουλο.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2022, 17:42