Εν ενεργεία κληρικός πούλησε fake διαμάντια σε... κοσμηματοπώλη

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 20 Αυγούστου 2020, 18:19
Εν ενεργεία κληρικός πούλησε fake διαμάντια σε... κοσμηματοπώλη

Κινηματογραφική παραγωγή με τίτλο «Η απάτη του αιώνα» θυμίζει η πέρα από κάθε φαντασία ιστορία εξαπάτησης από εν ενεργεία ιερέα σε βάρος κοσμηματοπώλη με αντικείμενο ψεύτικα διαμάντια Ιεράς Μητρόπολης.  

Η καταγγελία έφθασε  στα γραφεία της Ζούγκλας από τον παθόντα και όντως το σενάριο θυμίζει Χόλιγουντ.

Ο εν λόγω ιερέας που απεδείχθη... αδάμας της απάτης, προσέγγισε ιδιοκτήτη εργαστηρίου αργυροχρυσοχοϊας στην Αττική προκειμένου να του πουλήσει διαμάντια της Μητρόπολης όπου έχει χειροτονηθεί, τα οποία όμως - όπως διαπιστώθηκε εκ των υστέρων - ήταν fake. Πρόκειται για αντίγραφα, τόσο υψηλής ακρίβειας και εξαιρετικής ποιότητας που κατάφεραν να ξεγελάσουν ακόμη και τον επαγγελματία κοσμηματοπώλη. Το γεγονός μάλιστα αυτό, δηλαδή η εξαιρετική ποιότητα των αντιγράφων, ωθεί τον ιδιοκτήτη, όπως ανέφερε ο ίδιος στη Ζούγκλα, στην σκέψη ότι πίσω από τον ιερέα κρύβεται ένα ολόκληρο κύκλωμα που κατασκευάζει και ρίχνει στην αγορά ψεύτικα πετράδια εξαπατώντας τα θύματα τους.

Ο ιερέας επισκέφτηκε το συγκεκριμένο κοσμηματοπωλείο στην Νίκαια, στις αρχές Αυγούστου και κατάφερε πλασάροντας τα ψεύτικα διαμάντια να αποκομίσει από τον ιδιοκτήτη μεγάλο χρηματικό ποσό, πολλών  χιλιάδων ευρώ, ενώ μετά τη συναλλαγή και την έξοδό του από το κατάστημα εξαφανίστηκε όπως ήταν φυσικό, από προσώπου γης.

Για να κάνει πιο αξιόπιστη την ιστορία του ώστε να πουλήσει τις πέτρες ο κληρικός ισχυρίστηκε ότι τα «διαμάντια» προέρχονταν  από την περιουσία της Ιεράς Μητρόπολης Μάνης η οποία βρίσκεται τάχα μου σε δυσχερή οικονομική κατάσταση και αναγκάζεται να τις ρευστοποιήσει.

Ο ιδιοκτήτης που πράγματι έπεσε στην παγίδα και πλήρωσε για τα fake διαμάντια δεν αντιλήφθηκε αμέσως την απάτη. Πληροφορήθηκε  εκ των υστέρων τα καθέκαστα από το γεμολογικό εργαστήριο όπου τα έστειλε για έκδοση πιστοποιητικού. Εκεί, ο ειδικός εκτιμητής εξέφρασε το θαυμασμό του όχι για τις πολύτιμες πέτρες αλλά για την πιστότητα των αντιγράφων, τόσο που, μεταξύ αστείου και σοβαρού ζήτησε από τον ιδιοκτήτη να του δωρίσει ένα από αυτά.

Η συνέχεια της ιστορίας, γράφτηκε στο αστυνομικό τμήμα, όπου ο ιδιοκτήτης υπέβαλε μήνυση κατά του ιερέα ο οποίος ωστόσο, παραμένει άφαντος, ακόμα και από την Μονή όπου ιερουργεί, η οποία μάλιστα ξεκίνησε διαδικασία καθαίρεσής του.

Δείτε το βίντεο από την είσοδο του κληρικού στο κοσμηματοπωλείο. Ο ιερέας δείχνει τα διαμάντια στους ιδιοκτήτες και αφού τους πείθει, μετρά τα χρήματα που του έδωσαν τα βάζει στην «βαθιά τσέπη» και αποχωρεί...

 

Η καταγγελία του κοσμηματοπώλη

Ιδού πως περιγράφει στη Ζούγκλα ο ιδιοκτήτης την εξαπάτηση την οποία υπέστη από τον ιερέα:

«Θα θέλαμε να προχωρήσουμε σε μια δημοσιοποίηση μιας καταγγελίας εξαπάτησης εις βάρος της εταιρείας μας η οποία έλαβε μέρος στην έδρα μας στις αρχές του Αυγούστου.

Η εταιρεία μας για να προστατευτεί κινεί όλες τις νόμιμες ενέργειες ενώ επί του θέματος έχει ενημερωθεί το τμήμα Ασφάλειας Νικαίας όπου και κατατέθηκε η σχετική μήνυση καθώς και η Ιερά Μητρόπολη Μάνης και ο μητροπολίτης, οι οποίοι μας διαβεβαίωσαν ότι θα κινηθούν με τη σειρά τους νομικά για να επιβληθούν οι απαραίτητες κυρώσεις που προβλέπει το εκκλησιαστικό δίκαιο σε αυτές τις περιπτώσεις.

Ο Μ.Δ παπάς-απατεώνας, εν ενεργεία κληρικός, μέλος πολυμελούς σπείρας που διαπράττει απάτες πανελλαδικά εμφανίζεται με τα ράσα του ως εκπρόσωπος της ενορίας του με απώτερο σκοπό να ρευστοποιήσει διαμάντια τα οποία όπως ισχυρίζεται προέρχονται από ιερατικά είδη της ενορίας και στην συγκεκριμένη περίπτωση από μία ιερά μίτρα και πάντα κατά τα λεγόμενα του σε συμφωνία με τη μητρόπολη του με σκοπό την οικονομική ενίσχυση αυτής.

Η πιο πρόσφατη απάτη του Μ.Δ. έλαβε χώρα σε κοσμηματοπωλείο στη περιοχή της Νίκαιας και συγκεκριμένα στο κατάστημα ΑΦΟΙ ΦΩΤΣΑΛΗ Ο.Ε., Ανωγείων 79 στις αρχές του μήνα όπου και δειγμάτισε υψηλής ποιότητας προσομοιώματα τα οποία όπως ισχυριζόταν ότι είναι γνήσια διαμάντια αποσπώντας ένα μεγάλο χρηματικό ποσό χιλιάδων ευρώ, ζητώντας παράλληλα τη πλήρη εχεμύθεια της εταιρείας ως προς τη συναλλαγή λόγω της ιδιαιτερότητας αυτής.

Σε περαιτέρω έλεγχο σε γεμολογικό εργαστήριο για έκδοση πιστοποιητικού των διαμαντιών, μια διαδικασία που ακολουθεί η εταιρεία μας για κάθε πολύτιμο λίθο ανακαλύψαμε την απάτη καθώς τα διαμάντια αποδείχθηκαν υψηλής ποιότητας προσομοιώματα (ψεύτικα διαμάντια) τα οποία είναι κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να περνάνε το 99% των μηχανημάτων ελέγχου που διαθέτουν τα κοσμηματοπωλεία για τέτοιες περιπτώσεις. Όμως ο ενδελεχής έλεγχος του ελληνικού πιστοποιημένου γεμολογικού εργαστηρίου αποκάλυψε την απάτη αυτή.

Προς ενημέρωση των συναδέλφων του κλάδου οι οποίοι  έχουν πιθανώς εξαπατηθεί  από τον συγκεκριμένο απατεώνα κληρικό η πρόκειται να εξαπατηθούν, καταγγέλουμε το γεγονός αυτό και εφιστούμε τη προσοχή ενώ συνεχίζουμε τις έρευνες για το μέγεθος και την έκταση αυτής της καλοστημένης απάτης.

Οι μέχρι τώρα πληροφορίες υποδεικνύουν ότι πιθανότατα έχει εξαπατήσει με την ίδια μέθοδο πληθώρα κοσμηματοπωλών στη περιοχή της Αττικής και όχι μόνο.

Η εταιρεία μας στα πλαίσια της συναδελφικής αλληλεγγύης ενημέρωσε τους αρμόδιους φορείς του κλάδου καθώς και την ανώτατη διοίκηση της Ελληνικής Ορθόδοξης εκκλησίας στην οποία και υπάγεται ο συγκεκριμένος κληρικός.

Η έρευνα μας συνεχίζεται και η εταιρεία μας θα ενημερώσει τα ΜΜΕ για οποιαδήποτε περαιτέρω εξέλιξη».

Τι ισχυρίζεται ο ιερέας

Από την πλευρά του ο ιερέας, σε επικοινωνία που είχε με τη Ζούγκλα, ισχυρίστηκε ότι πράγματι πήγε στο συγκεκριμένο κατάστημα για να πουλήσει πολύτιμους λίθους και συγκεκριμένα μπριγιάν, τα οποία ανήκουν στην οικογένειά του. Ο κοσμηματοπώλης, αφού εκτίμησε την αξία τους, του έδωσε το αντίστοιχο χρηματικό ποσό, ωστόσο, την μεθεπόμενη ημέρα του ζήτησε να του το επιστρέψει, γιατί όπως του είπε, οι πέτρες δεν ήταν αληθινές. Ο ιερέας υποστηρίζει επίσης, ότι έχει υποβάλει μήνυση σε βάρος του κοσμηματοπώλη ενώ σημειώνει πως ο ίδιος βρίσκεται στην διάθεση των αστυνομικών αρχών.

Ακούστε τι δήλωσε ο ιερέας στη Ζούγκλα:

 

Άμεση αντίδραση της Ιεράς Μητροπόλεως Μάνης - Ασκήθηκε ποινική δίωξη στον κληρικό

Άμεση ήταν η αντίδραση της Ιεράς Μητροπόλεως Μάνης έπειτα από το ρεπορτάζ, καθώς ο κληρικός, το ίδιο βράδυ, τέθηκε σε αργία από κάθε ιεροπραξία ενώ παράλληλα ασκήθηκε ήδη και εκκλησιαστική-ποινική δίωξη εναντίον του.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Μάνης:

«Σχετικά μέ δημοσίευμα περί ἀπάτης κληρικοῦ τῆς Ι.Μητροπόλεως Μάνης, ἀνακοινώνουμε ὅτι ὁ ἐν λόγῳ κληρικός μέ ἄμεση ἀπόφαση τοῦ Μητροπολίτου, ἔχει τεθεῖ σέ ἀπαγόρευση ἀπό πάσης ἱεροπραξίας, ὡς ἐπίσης καί ἔχει ἤδη ἀσκηθεῖ ἐκκλησιαστική – κανονική ποινική δίωξη κατ’ αὐτοῦ βάσει τοῦ Ν. 5383/1932 «Περί τῶν εκκλησιαστικών δικαστηρίων καί τῆς πρό αὐτῶν διαδικασίας».

Ανακοίνωση Ιεράς Μητροπόλεως Μάνης»

 

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 21 Αυγούστου 2020, 12:27