Zougla Newsroom

Ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος άσκησε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας στα στελέχη του ΟΣΕ για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Πρόκειται για τον πρώην πρόεδρο και Διευθύνων Σύμβουλο του ΟΣΕ αλλά και δύο μέλη της Επιτροπή Αξιολόγησης του ΟΣΕ, οι οποίοι κατηγορούνται για τη μετάταξη του 59χρονου σταθμάρχη της μοιραίας βάρδιας και ενώ δεν πληρούσε το όριο ηλικίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μία ώρα διήρκησε η απολογία του πρώην προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου του ΟΣΕ Σπύρου Πατέρα ενώπιον του Εφέτη Ανακριτή Λάρισας για το δυστύχημα στα Τέμπη. Κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος γιατί υπέγραψε την μετάταξη του σταθμάρχη Λάρισας Βασίλη Σαμαρά.

Στην απολογία του ισχυρίστηκε ότι ενήργησε νόμιμα και επικύρωσε την εισήγηση της Επιτροπής Αξιολόγησης  του ΟΣΕ για τη μετάταξη του συγκεκριμένου σταθμάρχη .

Το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς λήφθηκε η απόφαση να μεταταχθεί ο Βασίλης Σαμαράς δεδομένου ότι ήταν ήδη 59 ετών και ουσιαστικά δεν είχε καμία γνώση της θέσης του σταθμάρχη πριν αποφασισθεί η μετακίνησή του στη συγκεκριμένη θέση εργασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απολογήθηκαν επίσης τα δύο μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης που έκριναν ότι ο μοιραίος σταθμάρχης ήταν ικανός να μεταχθεί ως σταθμάρχης. Αντιμετωπίζουν και αυτοί την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος .

Στην Ελλάδα οι Ιταλοί πραγματογνώμονες

Στη Λάρισα φθάνουν αύριο οι δύο Ιταλοί πραγματογνώμονες οι οποίοι έχουν διορισθεί με εντολή του Εφέτη Ανακριτή. Στα έγγραφα που αποκαλύπτει η zougla  από την ανακριτική διάταξη γίνεται σαφές ότι οι δύο  πραγματογνώμονες θα πρέπει μέσα σε διάστημα 15 ημερών να ανακτήσουν και να αναλύσουν  τα ψηφιακά δεδομένα  από το ειδικό καταγραφικό μηχάνημα του συστήματος ETCS  από την ηλεκτράμαξα της συγκρουσθείσας επιβατικής αμαξοστοιχίας IC 62. ΟΙ Ιταλοί εμπειρογνώμονες  είναι οι άνθρωποι που  με το πόρισμά τους θα καλύψουν τα όποια κενά υπάρχουν στην ανάκριση σε επίπεδο τι έγινε τα τελευταία λεπτά πριν τη σύγκρουση .

Ένα άλλο μεγάλο κενό στην υπόθεση παραμένει από τι προκλήθηκε η πυρκαγιά  καθώς ο δικαστικός λειτουργός περιμένει το τελικό πόρισμα της Πυροσβεστικής .Το ίδιο πόρισμα αναμένουν και οι πραγματογνώμονες των οικογενειών προκειμένου να προχωρήσουν στα δικά τους συμπεράσματα  στο γιατί δεν λειτούργησε εκείνο το βράδυ καμία ασφαλιστική δικλείδα από τη στιγμή που όπως όλα δείχνουν ο μοιραίος σταθμάρχης δεν γύρισε το κλειδί .

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης