Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης
Βίντεο-φωτογραφίες: Νίκος Χριστοφάκης, Χάρης Γκίκας, Αναστασία Χαραμή 
Επιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης – Κωνσταντίνα Μπιτζήλου 

Σε εξέλιξη είναι σαρωτικοί έλεγχοι της ΕΛΑΣ στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο της αποφυγής διάδοσης του κορωνοϊού, ενώ τα μέτρα για την 12η επέτειο από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, είναι ανάλογα με αυτά του Πολυτεχνείου. Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, έως αυτή την ώρα έχουν προσαχθεί από την ευρύτερη περιοχή του κέντρου 100 άτομα τουλάχιστον. Σημειώνεται ότι οι 60 προσαγωγές έχουν γίνει από την περιοχή των Εξαρχείων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περί τις 15:00 επικράτησε ένταση στα Εξάρχεια, όταν ομάδα ατόμων συγκεντρώθηκε κρατώντας ένα πανό. Αμέσως μετά αστυνομικές δυνάμεις διέλυσαν τη συγκέντρωση.

Υπενθυμίζεται, ότι ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ προβλέπει την αποτροπή συγκέντρωσης στην συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλα στα Εξάρχεια, όπου έπεσε νεκρός ο Αλέξης Γρηγορόπουλος στις 6 Δεκεμβρίου του 2008, από την σφαίρα του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα, αλλά και την επιτήρηση άλλων χώρων που ενδεχομένως να γίνει προσπάθεια πραγματοποίησης συγκεντρώσεων.

Έφοδος της ΕΛ.ΑΣ. στην πλατεία Εξαρχείων – Αποκλεισμένο το μνημείο του Αλ. Γρηγορόπουλου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μαζικές προσαγωγές ατόμων που ήταν συγκεντρωμένα στην πλατεία Εξαρχείων προχώρησε νωρίτερα η ΕΛ.ΑΣ, καθώς ομάδα ατόμων επιχείρησε να προσεγγίσει το μνημείο Γρηγορόπουλου.

Τα μέτρα είναι δρακόντεια στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου, μπλόκα έχουν στηθεί παντού γύρω από το σημείο και δυνάμεις καταστολής έχουν δημιουργήσει φραγμό προκειμένου να αποτρέψουν όσους θέλουν να αφήσουν ένα λουλούδι στη μνήμη του αδικοχαμένου Αλέξη. 

Δείτε βίντεο μέσα από τον φακό του zougla.gr: 

 

 

 

Δείτε φωτογραφίες μέσα από τον φακό του zougla.gr: 

Διαδηλωτές κατέφυγαν σε κτήριο της στοάς Φέξη για να γλυτώσουν τις προσαγωγές

Περίπου 50 διαδηλωτές εμφανίστηκαν νωρίτερα στην οδό Πατησίων και για να αποφύγουν τις προσαγωγές κατέφυγαν μέσα σε κτήριο της στοάς Φέξη. Οι αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν έξω από το κτήριο.

 

 

 

Προσαγωγές μελών του Σ.Ε.Κ. στην οδό Ναυαρίνου

Περίπου 50 άτομα του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (Σ.Ε.Κ) απέκλεισε η ΕΛ.ΑΣ. έξω από το παλιό Χημείο στα Εξάρχεια, καθώς είχαν συγκεντρωθεί μεταξύ των οδών Ναυαρίνου και Μαυρομιχάλη προκειμένου να τιμήσουν τη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. 

Ακολούθησαν μαζικές προσαγωγές, μεταξύ των οποίων και του Πέτρου Κωνσταντίνου, επικεφαλής του ΑΝΤΑΡΣΥΑ. 

Δείτε βίντεο του zougla.gr από τις προσαγωγές: 

 

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες μέσα από τον φακό του zougla.gr: 

 

 

 

Προσαγωγή του Πέτρου Κωνσταντίνου, επικεφαλής του ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Απετράπη συγκέντρωση στην οδό Τζαβέλλα

Η ΕΛ.ΑΣ. απέτρεψε επίσης συγκέντρωση και στην οδό Τζαβέλλα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, νωρίτερα προσπάθησαν να αναρτήσουν πανό και να προσεγγίζουν το σημείο δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου περίπου 15 άτομα.

Μπλόκο από την Αστυνομία σε αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ

Αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ σταμάτησε  η ΕΛ.ΑΣ στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στην οδό Γραβιάς. Οι εκπρόσωποι τις ΑΔΕΔΥ ήθελαν να μεταβούν στο σημείο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, κάτι όμως που δεν κατέστη εφικτό αφού το σχέδιο της Αστυνομίας απαγορεύει την οποιαδήποτε προσέλευση.

 

Ένταση σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στο κέντρο των Χανίων. Μερικές δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της δημοτικής αγοράς, με διμοιρία των ΜΑΤ να τους κυκλώνει.

Οι άνδρες των ΜΑΤ περικύκλωσαν τους διαδηλωτές, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν επειδή δεν μπορούσαν να κρατήσουν αποστάσεις.

Άρχισαν τα πρώτα σπρωξίματα και έπειτα σπρέι, κρότου-λάμψης και βίαιη σύγκρουση.

Οι συγκεντρωμένοι παρέμειναν στο σημείο φωνάζοντας συνθήματα και εν μέσω έντασης οι αστυνομικοί προχώρησαν σε 9 προσαγωγές πολιτών που οδηγήθηκαν στο αστυνομικό μέγαρο της πόλης. Όσοι παρέμειναν στο σημείο ζητούσαν από τους αστυνομικούς να αφεθούν ελεύθεροι οι προσαχθέντες, ενώ μικρή ομάδα από τους συγκεντρωμένους πραγματοποίησε πορεία στην οδό Κυδωνίας.

 

 

Προσαγωγές και στη Θεσσαλονίκη

Στην προσαγωγή τριών νεαρών ατόμων προχώρησαν αστυνομικοί και στη Θεσσαλονίκη, ανήμερα της επετείου της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα thestival.gr, οι δύο πρώτες προσαγωγές έγιναν στη Λεωφόρο Στρατού, όταν ομάδα περίπου 30 ατόμων ανήρτησε τρία πανό μπροστά στο Γαλλικό Ινστιτούτο.

Λίγο αργότερα οι αστυνομικοί προσήγαγαν ένα ακόμα άτομο. Κλιμάκιο της ΕΛΑΣ εντόπισε τον νεαρό να κινείται στην πλατεία Αριστοτέλους και κατά τον έλεγχο εντοπίστηκε να έχει μαζί του ένα πανό. Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε ελέγχους ατόμων περιμετρικά των παραπάνω σημείων, συνιστώντας στους διερχόμενους να επιστρέψουν στο σπίτι τους.

Συγκέντρωση αντιεξουσιαστών στην Πάτρα

Ισχυρή αστυνομική δύναμη, αποτελούμενη κυρίως από άνδρες των ΜΑΤ, περικύκλωσαν το μεσημέρι της Κυριακής το Νότιο Πάρκο της Πάτρας. Στο σημείο, συγκεντρώθηκαν άτομα από τον αντιεξουσιαστικό χώρο, και πραγματοποίησαν πορεία με πανό και συνθήματα στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης