Διερευνώνται τα αίτια και οι συνθήκες του εργατικού δυστυχήματος στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, όπου άνδρας ηλικίας 47 ετών, χειριστής γερανοφόρου οχήματος, έχασε τη ζωή του και άλλοι δύο εργάτες τραυματίστηκαν, όπως αναφέρει η Επιθεώρηση Εργασίας σε ανακοίνωσή της.

Παράλληλα, σημειώνει ότι επιθεωρητές υγείας και ασφάλειας από τον Πειραιά, μετέβησαν αμέσως στο σημείο, μόλις έλαβαν γνώση του συμβάντος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως επισημαίνει η Επιθεώρηση Εργασίας, με την ολοκλήρωση της διερεύνησης θα συνταχθεί έκθεση, που θα αφορά στα αίτια και των τριών περιστατικών και η οποία θα διαβιβαστεί στην εισαγγελία Πειραιά.

Επίσης τονίζεται ότι η Επιθεώρηση Εργασίας διενεργεί τακτικούς ελέγχους στο σύνολο της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης.

Οι ανακοινώσεις των κομμάτων, της ΓΣΕΕ και του Συνδικάτου Μετάλλου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το σημερινό τραγικό εργατικό δυστύχημα στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη με έναν νεκρό εργαζόμενο και δύο τραυματίες ήρθε να προστεθεί στον μακρύ και αυξανόμενο κατάλογο των εργατικών ατυχημάτων των τελευταίων ετών με τη χώρα μας να καταλαμβάνει μία από τις χειρότερες θέσεις στην ΕΕ», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σε ανακοίνωση του.

Υποστηρίζει ότι «τα αίτια αυτής της δραματικής αύξησης οφείλονται στην αντεργατική πολιτική και τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη που έχουν οδηγήσει στην πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, στην κατάλυση των εργασιακών σχέσεων, σε μη τήρηση των αναγκαίων μέτρων ασφάλειας και στην απαξίωση της Επιθεώρησης Εργασίας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τη θλίψη του στην οικογένεια του αδικοχαμένου εργαζόμενου και τη συμπαράστασή του στους τραυματίες. Ζητά να υπάρξει «πλήρης διερεύνηση των αιτιών της νέας αυτής τραγωδίας και απόδοση ευθυνών».

Σύμφωνα με ανακοίνωση από τα Τμήματα Εργατικής Πολιτικής & Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ :

«Μόλις σήμερα το πρωί ο κ. Μητσοτάκης εξηγούσε στο ΜΕGA για την τάξη που επέβαλλε η κυβέρνησή του στο Πέραμα και για τις δουλειές που δημιούργησε στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος (ΝΕΖ). Λίγο αργότερα ήρθε να τον διαψεύσει για άλλη μία φορά, με οδυνηρό τρόπο, η πραγματικότητα.  Αιτία, η από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, απαξίωση των ελεγκτικών μηχανισμών για την πρόληψη των ατυχημάτων και την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων.   Θυμίζουμε την κατάργηση του ΣΕΠΕ.  Καθώς και την κατάργηση της  Δημόσιας Αρχής Λιμένα λίγο αργότερα που είχε τη δυνατότητα να ελέγχει τι συμβαίνει στους χώρους του λιμανιού.  Επιτρέπεται λοιπόν σε ασύδοτους εργοδότες να μην τηρούν τους απαιτούμενους κανόνες ασφαλείας για την προστασία των εργαζομένων», αναφέρεται στην ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία:

«Απόλυτη ευθύνη έχει και για το γεγονός ότι έδωσε την δυνατότητα στην Cosco να μην εκτελέσει τις υποχρεωτικές επενδύσεις που προέβλεπε η Σύμβαση Παραχώρησης του 2016 ειδικά για τη ΝΕΖ, ύψους 55.000.000 ευρώ.  Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην γίνει ο εκσυγχρονισμός των υποδομών που θα διασφάλιζε ασφαλέστερες συνθήκες εργασίας για τους εργαζομένους στο χώρο».

ΚΚΕ: Ένα ακόμη εργοδοτικό έγκλημα

Το εργατικό «ατύχημα» στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος, μ’ έναν εργάτη νεκρό και δύο τραυματίες, είναι ένα ακόμη εργοδοτικό έγκλημα εξαιτίας της έλλειψης σύγχρονων συνθηκών ασφαλείας των εργαζομένων και ελέγχου απ’ τις αρμόδιες κρατικές αρχές. Είναι όλα αυτά τα οποία σταθερά διεκδικούν οι εργαζόμενοι και τα σωματεία του κλάδου, έχοντας πραγματοποιήσει 4 απεργίες από την αρχή του χρόνου ενώ μόνο τον τελευταίο μήνα έχουν καταγραφεί περιστατικά αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, 1 νεκρός και 2 τραυματίες στο Ναυπηγείο της Σύρου και σήμερα το τραγικό αυτό συμβάν», ανακοίνωσε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «ο κ. Μητσοτάκης είχε μετατρέψει τον κλάδο της Ναυπηγοεπισκευής, σε προεκλογικό ντεκόρ, μιλώντας για «καλές δουλειές» και «χαμογελαστούς εργαζόμενους». Ας ξαναπάει τώρα ο κ. Μητσοτάκης στο Πέραμα, για να δει ποιο είναι το πραγματικό για τους εργαζόμενους περιεχόμενο της ανάπτυξης που υπόσχεται. Πρόκειται για κέρδη βαμμένα στο αίμα εργατών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα μεγάλο μέρος της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας της Ναυπηγοεπισκευαστικής αφορά τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Αυτή τη ΣΣΕ δεν την έκαναν υποχρεωτική η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η επόμενη της ΝΔ.

ΜέΡΑ25: Η πιο τραγική υπενθύμιση της εγκληματικής ασυδοσίας στους χώρους δουλειάς

«Δεν έχει τέλος ο κατάλογος των θανάτων εργατών στη χώρα μας. Υπεύθυνη είναι η εργοδοσία, αλλά και οι πολιτικές απαξίωσης των δικαιωμάτων των εργαζόμενων, που πάνε χέρι – χέρι με τα μνημόνια, και επιδείνωσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, θεσμοθετώντας την υπερεργασία και διαλύοντας τους ελεγκτικούς μηχανισμούς (ΣΕΠΕ). Οι πολιτικές αυτές έχουν δώσει το πράσινο φως για τη συρρίκνωση των μέτρων ασφαλείας και των αναγκαίων εργασιών συντήρησης των υποδομών, αδιαφορώντας για το τίμημα σε ζωές εργαζομένων», ανακοίνωσε το ΜέΡΑ25.

«Όχι άλλοι νεκροί εργάτες για τα υπερκέρδη των εργοδοτών. Να χυθεί άπλετο φως και να διαλευκανθούν πλήρως οι συνθήκες», αναφέρεται επίσης.

Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ

«Δυστυχώς ακόμη ένας εργαζόμενος χάνει τη ζωή του εν ώρα  εργασίας και δύο συνάδελφοι τραυματίζονται, γιγαντώνοντας τη μαύρη λίστα των εργατικών δυστυχημάτων και ατυχημάτων στη χώρα μας.

Η σημερινή τραγωδία στη Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Πέραμα με το θάνατο ενός 47χρονου χειριστή γερανού και τον τραυματισμό ακόμη δύο εργατών, αποδεικνύει με το χειρότερο τρόπο το μέγεθος του προβλήματος στη χώρα μας.

 Η Συνομοσπονδία, έχει κάτ’ επανάληψη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τα εργατικά δυστυχήματα, ζητώντας τη λήψη άμεσων και ουσιαστικών μέτρων ώστε να μην θρηνήσουμε άλλους συναδέλφους. Ζητάμε για πολλοστή φορά από τους υπευθύνους τη λήψη άμεσων και ουσιαστικών μέτρων και την εντατικοποίηση των ελέγχων στους χώρους εργασίας.

 Ζητάμε για τη σημερινή τραγωδία την απόδοση ευθυνών όπου αυτές αναλογούν και την τιμωρία των υπευθύνων».

Απεργία την Τρίτη και συγκέντρωση στην πύλη αποφάσισε το Συνδικάτο Μετάλλου

«Προδιαγεγραμμένο έγκλημα ο θάνατος του συνάδελφου μας και ο σοβαρός τραυματισμός δύο ακόμα», τονίζει σε ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, με αφορμή το νέο έγκλημα που σημειώθηκε στη Ν/Ζώνη Περάματος κατά την διάρκεια εργασιών σε πλοίο, καλώντας όλους «την Τρίτη 30/5/2023 στην 24ωρη απεργία και στη συγκέντρωση στις 8 π.μ., στη κεντρική πύλη Περάματος στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.

Σημειώνεται ότι η σχετική απόφαση πάρθηκε στην διάρκεια συνεδρίασης των διοικήσεων του Παραρτήματος Πειραιά του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ν/Β Ελλάδας, του Παραρτήματος ναυπηγείων «Σπανόπουλου» και του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών Πειραιά, με τη μαζική συμμετοχή εργαζομένων που έγινε το απόγευμα της Δευτέρας 29 Μάη 2023.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης