Συνολικά 36 μη κυβερνητικές οργανώσεις απέστειλαν επιστολή προς τον Πάπα Φραγκίσκο, ενόψει της επίσκεψής του στην Ελλάδα, και ζητούν να συναντηθούν μαζί του για να τον ενημερώσουν για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων.

Στην επιστολή, οι οργανώσεις επισημαίνουν την ανάγκη θωράκισης του πλαισίου διεθνούς προστασίας και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την αυξανόμενη άρνηση κυβερνήσεων κρατών-μελών της ΕΕ να συμβάλουν έμπρακτα στην προστασία ανθρώπινων ζωών. Επίσης, αναφέρουν ότι είναι αναγκαίο να υιοθετηθεί ένα νέο σχέδιο μετεγκατάστασης, όπως αυτό που λειτούργησε την περίοδο 2015-2017.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι οργανώσεις τονίζουν την ευθύνη της ελληνικής Πολιτείας να εργαστεί στην κατεύθυνση της συμπερίληψης των προσφύγων στη ζωή του τόπου, αντί της απομόνωσής τους σε κέντρα- ανοιχτές φυλακές, όπως τα χαρακτηρίζουν. Επιπλέον, θέτουν το θέμα των καταγγελιών για παράνομες επαναπροωθήσεις, ζητώντας από τον Πάπα να ασκήσει την επιρροή του «προκειμένου αυτό να σταματήσει και προκειμένου να υπάρξει ένας ανεξάρτητος μηχανισμός διερεύνησης τέτοιων περιστατικών».

Στο τέλος της επιστολής οι οργανώσεις απευθυνόμενες στον Πάπα, εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους «για το γεγονός ότι ως θρησκευτικός ηγέτης δισεκατομμυρίων πιστών στέκεστε με συνέπεια απέναντι σε κάθε φαινόμενο ξενοφοβίας και ρατσισμού, υπενθυμίζοντας -σε πιστούς και μη- τη βασική αξία πάνω στην οποία στηρίζεται η κοινή μας συνύπαρξη, δηλαδή την ανθρώπινη υπόστασή μας».

Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης της επιστολής και της επίσκεψης του Πάπα στην Ελλάδα, οι οργανώσεις αναφέρθηκαν σε μια σειρά προβλημάτων τα οποία εντοπίζουν στη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού στην Ελλάδα, όπως τη διακοπή του οικονομικού βοηθήματος τους τελευταίους δύο μήνες που οδηγεί «σε εξαθλίωση των αιτούντων άσυλο», τις απορρίψεις αιτημάτων ασύλου μετά την αναγνώριση της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας, τις καταγγελίες για επαναπροωθήσεις και τις περιορισμένες πολιτικές ένταξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ άλλων, ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες ανέφερε ότι «με την επιστολή θέλαμε να δώσουμε ένα στίγμα και ένα μήνυμα σε έναν άνθρωπο με τεράστια απήχηση που χρησιμοποιεί το θεσμικό του ρόλο με ένα τρόπο εξαιρετικά πολιτικό, ανθρώπινο και άμεσο». Ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία «καθώς υπάρχει μια διολίσθηση της προστασίας των αιτούντων άσυλο, των προσφύγων και μεταναστών». Η Βασιλική Κατριβάνου εξήγησε ότι η επιστολή έχει φτάσει στο γραφείο του Πάπα, ωστόσο οι οργανώσεις δεν έχουν λάβει ακόμα απάντηση στο αίτημά τους για συνάντηση μαζί του.

Η Έλλη Ξένου, από τους Γιατρούς του Κόσμου, έκανε λόγο για αύξηση των μεταναστών χωρίς χαρτιά, οι οποίοι επισκέπτονται τα πολυιατρεία της οργάνωσης και αποτελούν το 15% του συνόλου των επισκέψεων (από 10% την προηγούμενη χρονιά) και ανέφερε ότι για τους πρόσφυγες και μετανάστες «κάθε πρόσβαση στην υγεία είναι προβληματική».

Η Άννα Μιχαλακέλη από το Κέντρο Διοτίμα περιέγραψε εμπόδια και προβλήματα που δεν επιτρέπουν την πρόσβαση των γυναικών στο δημόσιο δίκτυο δομών για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας, όπως η έλλειψη συμβουλευτικών κέντρων και ξενώνων ανά τη χώρα και τα κενά στην επείγουσα φιλοξενία για επιζώσες έμφυλης βίας, προκειμένου να απομακρυνθούν άμεσα από το κακοποιητικό περιβάλλον τους και τα οποία στην περίπτωση των αιτουσών άσυλο και προσφυγισσών είναι ακόμα πιο έντονα, καθώς δεν έχουν υποστηρικτικό περιβάλλον στο οποίο να μπορούν να απευθυνθούν.

Ο δικηγόρος Βασίλης Κερασιώτης από την HIAS ζήτησε να αυξηθούν οι νόμιμες ανθρωπιστικές οδοί, προκειμένου να διευρυνθεί η καλή πρακτική που ακολουθήθηκε για τις γυναίκες από το Αφγανιστάν και να καταπολεμηθούν τα δίκτυα διακίνησης ανθρώπων.

Την επιστολή προς τον Πάπα Φραγκίσκο συνυπογράφουν μεταξύ άλλων οι οργανώσεις Αλληλεγγύη Λέσβου, Άρσις, Γιατροί του Κόσμου, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, Έλιξ, Κέντρο Διοτίμα, Κέντρο Ημέρας Βαβέλ, Συμβίωση- Σχολή Πολιτικών Σπουδών στην Ελλάδα Συμβουλίου της Ευρώπης, Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο, Actionaid, Caritas, Danish Refugee Council, ECHO100PLUS, HIAS, Humanrights360, Intersos, Mobile Info Team, Samos Volunteers και SolidarityNow.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης