Ρεπορτάζ: Βασίλης Τζήμτσος

Στο μικροσκόπιο του νέου ανακριτή Διαφθοράς, Ελευθέριου Καλτάκη, θα βρεθούν οι καταγγελίες του μεσεγγυούχου του πλοίου «Noor 1» Γιώργου Αντωνάτου και του μάρτυρα Βασίλη Γεωργιάδη, που βρέθηκε νεκρός δέκα μήνες μετά την ένορκη κατάθεση που έδωσε στο Ντουμπάι, κατονομάζοντας έξι πρόσωπα πως ενέχονται στη μεταφορά του φορτίου της ηρωίνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά, Ειρήνη Μαραγκάκη, διαβίβασε στον ανακριτή Διαφθοράς ρεπορτάζ της «Ζούγκλας» και άλλων ενημερωτικών sites για τις καταγγελίες του μεσεγγυούχου και του μάρτυρα προκειμένου να διερευνηθούν στο πλαίσιο της συμπληρωματικής ανάκρισης σχετικά με την τυχόν εμπλοκή του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη και συνεργατών του στην υπόθεση του «Noor 1», χρηματοδοτώντας τον Ευθύμιο Γιαννουσάκη, ο οποίος μετέπειτα καταδικάστηκε σε 18 έτη κάθειρξη για τη συμμετοχή του στη μεταφορά του φορτίου του «λευκού θανάτου».

Ο Γιώργος Αντωνάτος, ο οποίος έχει οριστεί φύλακας του ναρκόπλοιου, όπως αποκάλυψε η «Ζούγκλα», είχε βρει και παραδώσει στις Αρχές το δορυφορικό τηλέφωνο και σημειώσεις του πλοιάρχου του «Noor 1», ενώ τώρα φοβάται για τη ζωή του μετά και τον μυστηριώδη θάνατο του μάρτυρα Β. Γεωργιάδη στο Ντουμπάι.

«Φοβάμαι. Έχει αλλάξει ριζικά η ζωή μου, αλλά ίσως να μην είναι ο τελευταίος, αλλά ο προτελευταίος μάρτυρας, διότι έρχεται κι άλλο άτομο που προστατεύεται, είναι ανώτατος λιμενικός. Ίσως είναι η τελευταία φορά που με βλέπετε. Το αίμα φέρνει αίμα, ίσως θα φύγουμε κι εμείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

…Αν χαθώ, πάντως, να ξέρετε ότι θα βγουν όλα τα ονόματα και τα στοιχεία στη φόρα, τα έχω αφήσει όλα», είχε δηλώσει πριν από έναν μήνα.

Ο κ. Αντωνάτος κατήγγειλε πως κάποια από τα στοιχεία που προσκόμισε στις Αρχές έχουν… κάνει φτερά.

«Η υπόθεση βρομάει. Εκτός από έγγραφα υπάρχουν και τα στίγματα που δείχνουν πού φόρτωσε το πλοίο τα ναρκωτικά και αναφέρονται ακόμη 14 πλοία. Υπάρχουν σημειώσεις σε μπλοκάκι από τον καπετάνιο με το στίγμα για το πού θα φορτώσει τα ναρκωτικά. Τα έχω καταθέσει αυτά στις Αρχές, αλλά κάποια στοιχεία έχουν εξαφανιστεί από τη δικογραφία», δήλωσε.

Για να συμπληρώσει σε δραματικούς τόνους:

«Όταν πεθάνω, θα βγουν όλα τα ονόματα στη φόρα!

… Ίσως είναι η τελευταία φορά που με βλέπετε».

Η παρέμβαση της εισαγγελέως

Οι καταγγελίες του μεσεγγυούχου προκάλεσαν την παρέμβαση της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά Ειρήνης Μαραγκάκη, η οποία διαβίβασε τα επίμαχα ρεπορτάζ της «Ζούγκλας» και άλλων ενημερωτικών sites με τις καταγγελίες του κ. Αντωνάτου, στον νέο ανακριτή Διαφθοράς Πειραιά, Ελευθέριο Καλτάκη, για να διαπιστωθεί αν όντως υπάρχουν στοιχεία που εξαφανίστηκαν από τη δικογραφία.

Εκτιμάται πως ο κ. Αντωνάτος θα κληθεί από τον δικαστικό λειτουργό, στο πλαίσιο της συμπληρωματικής ανάκρισης, για να δώσει κατάθεση ως προς τα στοιχεία που καταγγέλλει πως «έκαναν φτερά» από τη δικογραφία και να τα προσκομίσει εκ νέου, αν όντως έχουν εξαφανιστεί.

Στον κ. Καλτάκη διαβιβάστηκαν, επίσης, και ρεπορτάζ σχετικά με τις καταγγελίες του μάρτυρα Βασίλειου Γεωργιάδη, ο οποίος έχασε τη ζωή του μυστηριωδώς λίγους μήνες μετά την ένορκη κατάθεσή του στο προξενείο στο Ντουμπάι.

Η «Ζούγκλα» αποκάλυψε πως ο Β. Γεωργιάδης στην κατάθεσή του στο ελληνικό προξενείο στα Εμιράτα την 1η Δεκεμβρίου 2020 κατονόμασε έξι πρόσωπα ως εμπλεκόμενα στην υπόθεση μεταφοράς των 3 τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1».

Δέκα μήνες μετά την κατάθεση έχασε τη ζωή του και αναδείχθηκε ως ο 10ος κατά σειρά μάρτυρας που χάνει τη ζωή του στην πολύκροτη υπόθεση.

Ο μάρτυρας, που φοβόταν για τη ζωή του, όπως ανέφερε ο ίδιος στην κατάθεσή του, κατονόμασε τα πρόσωπα που κάλυψαν τα έξοδα (πετρέλαια, πλήρωμα, έξοδα διέλευσης από το Σουέζ), για να φύγει το πλοίο από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και να πάει στην Ελλάδα.

Ανάμεσα σε αυτούς κατονόμασε καταδικασθέντες για την υπόθεση, πρόσωπα που είχαν κατηγορηθεί αλλά αθωώθηκαν από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, καθώς και δύο πρόσωπα που δεν έχουν κατηγορηθεί μέχρι σήμερα. Πρόκειται για τον ναυτικό πράκτορα Γ. Μ., που είχε άμεση σχέση με καταδικασθέντες στην υπόθεση μεταφοράς του φορτίου του «λευκού θανάτου», αλλά και τον επιχειρηματία στον κλάδο των πετρελαίων και ιδιοκτήτη ποδοσφαιρικής ομάδας Ι.Κ., που φέρεται να έδωσε 100.000 δολάρια στον ναυλωτή του «Noor 1» για τις απαιτούμενες επισκευές πριν από το ταξίδι με τα ναρκωτικά.

Επισήμανε δε πως πολλά από αυτά που κατέθεσε του τα είχε πει ο Κωνσταντίνος Καζινάκης, επίσης μάρτυρας στην υπόθεση του «Noor 1» που σκοτώθηκε σε τροχαίο στον Καναδά…

Στην κατάθεσή του ο μακαρίτης Β. Γεωργιάδης ζητούσε από τον απερχόμενο ανακριτή Διαφθοράς Πειραιά, Ιωάννη Πετρόπουλο, να κληθούν να καταθέσουν ως μάρτυρες συγκεκριμένα πρόσωπα για να επιβεβαιώσουν τις καταγγελίες του για την εμπλοκή των έξι προσώπων στη μεταφορά των ναρκωτικών.

Είναι άγνωστο αν ο ανακριτής κάλεσε και κατέθεσαν τα εν λόγω πρόσωπα, καθώς ενάμιση μήνα μετά την κατάθεση του Β. Γεωργιάδη έστειλε τη δικογραφία στον εισαγγελέα για αρχειοθέτηση με «τυπικές κλήσεις», δηλαδή χωρίς καν τη λήψη απολογιών από τους κατηγορούμενους.

Όμως, την αρχειοθέτηση «μπλόκαρε» ο εισαγγελέας Εφετών Πειραιά, Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου, ο οποίος ζήτησε να διενεργηθεί συμπληρωματική ανάκριση, αν και ο ανακριτής διαφώνησε, επιμένοντας στην αρχειοθέτηση.

Τη διαφωνία ανακριτή-εισαγγελέα ήρε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά, διατάσσοντας τη διενέργεια συμπληρωματικής ανάκρισης.

Ο νέος ανακριτής Ελ. Καλτάκης έχει πλέον τη δυνατότητα να αξιολογήσει εκ νέου την κατάθεση του Β. Γεωργιάδη και να κρίνει αν θα καλέσει ως μάρτυρες τα πρόσωπα που είχε προτείνει, για να αποδείξει την εμπλοκή συνολικά έξι προσώπων στη μεταφορά των ναρκωτικών με το «Noor 1».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης