Γιατί πεθαίνουν περισσότεροι Έλληνες από πριν

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 1 Απριλίου 2022, 18:15
Γιατί πεθαίνουν περισσότεροι Έλληνες από πριν

Ένα φονικό κοκτέιλ το οποίο έχει δημιουργηθεί από την πανδημία του Covid-19, τη διάλυση του συστήματος υγείας λόγω των αναστολών των υγειονομικών, τη συνεχιζόμενη φτωχοποίηση των πολιτών που για οικονομικούς λόγους στερούνται συχνά ακόμα και τη βασική ιατρική φροντίδα, και την επιδείνωση της υγείας εκατομμυρίων ανθρώπων η οποία προκλήθηκε από τους περιορισμούς των δύο ετών του κορωνοϊού, έχει εκτοξεύσει τον αριθμό των θανάτων στη χώρα μας.  

Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής είναι συγκλονιστικά. Στις 52 εβδομάδες του 2021 απεβίωσαν 143.586 πολίτες, αριθμός που είναι κατά 10,21% μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο των 52 εβδομάδων του 2020. Πρόκειται για μια ποσοστιαία αύξηση που είναι πολύ μεγαλύτερη από τις ετήσιες αυξήσεις των προηγούμενων χρόνων, οι οποίες κυμαίνονταν μεταξύ 3%-5%, ενώ από το 2015 έως το 2016 καταγράφηκε μείωση των θανάτων κατά 2,19%. Αν συγκριθεί, δε, ο αριθμός των θανάτων του 2021 με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας, προκύπτει ότι η ποσοστιαία αύξηση ξεπερνά το 16,5%.

Πώς εξηγούν, όμως, αυτή την άνοδο δύο κορυφαίοι Έλληνες επιστήμονες; Σχετίζεται η άνοδος των θανάτων με την ίδια την πανδημία, τις επιπτώσεις από την κατάρρευση του συστήματος υγείας, την αποψίλωση των νοσοκομείων λόγω των χιλιάδων αναστολών του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ή ενοχοποιούνται και παρενέργειες από τα εμβόλια;

Ο διευθυντής του Εργαστηρίου Κλινικής Φαρμακολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Κούβελας, μιλώντας στη «Ζούγκλα», επισημαίνει ότι το ποσοστό αύξησης των θανάτων το 2021 είναι πραγματικά «παράδοξο», καθώς, όπως εξηγεί, έχουν αυξηθεί οι θάνατοι από κάθε αιτία σε ποσοστό που φτάνει ακόμα και το 30%. Ο καθηγητής κ. Κούβελας αναφέρει τις βασικές αιτίες για αυτή την αύξηση, που, όπως λέει, είναι η μετακίνηση γιατρών από πολλά περιφερειακά ιατρεία σε εντατικές μονάδες νοσοκομείων, για τις οποίες δεν έχουν τις γνώσεις που απαιτούνται, η φτώχεια των πολιτών που έχει ξεκινήσει από τα χρόνια των Μνημονίων και συχνά βάζει ανυπέρβλητα οικονομικά εμπόδια στην αναζήτηση υπηρεσιών υγείας, και οι 7.500 αναστολές γιατρών και νοσηλευτών που έχουν δημιουργήσει τεράστιες τρύπες στο σύστημα υγείας.

Υπάρχει, ωστόσο, και μια τέταρτη αιτία, η οποία είναι το μόνο καινούργιο στοιχείο που έχει προκύψει και πιθανώς σχετίζεται με την αντιστροφή της αναλογίας θανάτων μεταξύ των ανδρών και των γυναικών που καταγράφεται τους πρώτους μήνες του 2022. Αυτός δεν είναι άλλος από τα εμβόλια κατά της Covid-19, τα οποία, όπως λέει ο καθηγητής Κούβελας, προκαλούν περισσότερες παρενέργειες στις γυναίκες και πρέπει να ελεγχθούν για το αν μπορούν να συσχετιστούν με το συγκεκριμένο στατιστικό εύρημα.

Ακούστε τι είπε ο καθηγητής Κούβελας στη «Ζούγκλα»: 

 

Από την πλευρά του, ο καρδιολόγος και συνεργάτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών,  Κωνσταντίνος Φαρσαλινός λέει στη «Ζούγκλα» ότι όντως καταγράφεται αύξηση της θνησιμότητας στον πληθυσμού, της τάξης του 16,5%, σε σύγκριση με τον μέσο όρο των προηγούμενων πέντε ετών, η οποία δεν είναι τεκμηριωμένο ότι μπορεί να αποδοθεί σε μια συγκεκριμένη αιτία, αφού, όπως εξηγεί, αποτελεί πολυπαραγοντικό φαινόμενο. Και ο κ. Φαρσαλινός αναφέρεται στην αποδόμηση του συστήματος υγείας, η οποία έχει προκληθεί και από τις αναστολές των υγειονομικών, την παντελή έλλειψη πρωτοβάθμιας υγείας, τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στα δημόσια νοσοκομεία για εξετάσεις και χειρουργικές επεμβάσεις.

Ο κ. Φαρσαλινός θεωρεί ότι υπάρχει αυξημένη θνησιμότητα και λόγω των αποτυχημένων περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού, «τα οποία είναι μέτρα που σίγουρα θα οδήγησαν σε αύξηση της θνησιμότητας από άλλα αίτια πέραν της νόσου Covid».

Ακούστε τι είπε ο Κωνσταντίνος Φαρσαλινός στη «Ζούγκλα»: 

 

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 1 Απριλίου 2022, 21:26