Η αστυνομία και ο ιατροδικαστής βρίσκονται μπροστά στην πολυπλοκότερη, ίσως, υπόθεση που τους έχει απασχολήσει τα τελευταία χρόνια. Δύο αδέρφια, 35 και 30 ετών, εντοπίστηκαν νεκρά από τον τρίτο αδερφό τους το πρωί της Τρίτης σε μια μικρή οικογενειακή πολυκατοικία στο Νέο Ηράκλειο. Από την αρχή εξετάστηκε το ενδεχόμενο της διπλής αυτοκτονίας. Παρά ταύτα, ήταν ο ιατροδικαστής ο οποίος ξετύλιξε το νήμα και κατέδειξε πώς εξελίχθηκε το δράμα. Η κοπέλα -η μικρότερη αδερφή- πυροβόλησε τον αδερφό της στο πρόσωπο και αμέσως μετά έβαλε τέλος στη ζωή της, αυτοπυροβολούμενη και αυτή στο κεφάλι, αλλά από πλάγια θέση. Αυτή η σκηνή, όπως την εξήγησε ο ιατροδικαστής, κατέδειξε και την αλληλουχία των γεγονότων.

Στη μικρή πολυκατοικία ζούσαν τα τρία αδέρφια και οι γονείς τους σε διαφορετικούς χώρους. Σύμφωνα με μια πρώτη πληροφορία, το τρίτο και μικρότερο παιδί εξασφάλιζε τα προς το ζην για όλη την οικογένεια. Πριν από κάποιους μήνες η μητέρα, η οποία, όπως φαίνεται, ήταν ο απαραίτητος συνδετικός κρίκος, απεβίωσε μετά από μακρόχρονη μάχη με τον καρκίνο. Η οικογένεια αυτή δεν είχε δώσει ποτέ αφορμή για σχόλια και ποτέ δεν απασχόλησε τη γειτονιά, όπως καταθέτουν οι γείτονες που τους ήξεραν. Δεν ακούστηκαν ποτέ καβγάδες, δεν είχαν σημειωθεί φασαρίες, δεν υπήρξαν ποτέ καταγγελίες για ανάρμοστη συμπεριφορά. Μια οικογένεια ήσυχη, μικροαστική, σε μια συνηθισμένη γειτονιά της Αθήνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αστυνομικοί βρήκαν στη ζακέτα του νεκρού αδερφού δύο σημειώματα. Ήταν γραμμένα με τον ίδιο τρόπο, με τον ίδιο γραφικό χαρακτήρα υπό τύπον υπεύθυνης δηλώσεως. Ο συντάκτης σημείωνε πως ο/η κάτωθι υπογεγραμμένος/η (ακολουθούσε το όνομα) αποφάσισαν να θέσουν μόνοι τους τέλος στη ζωή τους και πως κανένας τρίτος δεν είναι αναμεμιγμένος σε αυτή την υπόθεση. Στο ίδιο κείμενο, πάντα σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν από την ΕΛ.ΑΣ., τα δύο αδέρφια δεν μπόρεσαν να αντεπεξέλθουν στην ψυχολογική πίεση που άσκησε επάνω τους ο θάνατος της μητέρας τους.

Προφανώς, περαιτέρω στοιχεία που θα διαφωτίσουν τα γεγονότα θα προέλθουν από τις καταθέσεις εντός των επόμενων εικοσιτετραώρων του μικρότερου αδελφού -ο οποίος ανακάλυψε και τα δύο νεκρά αδέλφια του- αλλά και του πατέρα του. Πιθανώς δε να προκύψουν και άλλες μαρτυρίες από το ευρύτερο συγγενικό και φιλικό περιβάλλον της οικογένειας. Τα στοιχεία αυτά είναι απαραίτητα όχι μόνον για να αποκαλύψουν την αλληλουχία των γεγονότων, αλλά και για να καταδείξουν το κατά πόσον τα δύο σημειώματα περιγράφουν με ακρίβεια όλο το σκηνικό. Διότι σπανίως στην πρόσφατη εγκληματολογική ιστορία η Αστυνομία και η ιατροδικαστική αρχή είχαν να κάνουν με μια τόσο πολύπλοκη και ταυτόχρονα δραματική υπόθεση, όπου δεν υπάρχει καμία μαρτυρία για ενδοοικογενειακές συγκρούσεις, παρά μόνον καταγραφές για έντονα ψυχολογικά αδιέξοδα λόγω του θανάτου της μητέρας, η οποία προφανώς διαδραμάτιζε έναν κεντρικό και απολύτως καταλυτικό ρόλο.

Μια πληροφορία αναφέρει πως μετά τον θάνατο της μητέρας τα δύο μεγάλα αδέλφια έπεσαν εμφανώς σε βαθιά κατάθλιψη, χωρίς να έχει γίνει γνωστό αν ακολουθούσαν κάποια θεραπεία ή αν είχαν προσφύγει σε κάποια βοήθεια εξειδικευμένου επιστήμονα. Όμως, και πριν από το θάνατο της μητέρας, όπως αναφέρει η ίδια πληροφορία, τα δύο αδέρφια δεν φαίνονταν σε καλή κατάσταση. Ας σημειωθεί πως η ψυχολογική πίεση εντεινόταν ακόμα περισσότερο από το ότι τόσο η νεαρή γυναίκα όσο και ο 35χρονος αδερφός της ήταν άνεργοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και μια τελευταία, προς το παρόν, διάσταση του δράματος. Τα δύο αδέρφια, λίγο πριν θέσουν τέλος στη ζωή τους με τον τρόπο που το έκαναν, είχαν κλειδωθεί στο δωμάτιο, προφανώς για να μην υπάρξει καμία δυνατότητα παρέμβασης από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Για να μην τους ενοχλήσει κανένας. Όλα αυτά εξετάζονται από τους ειδικούς της ΕΛ.ΑΣ. στη ΓΑΔΑ και, προφανώς, από τους ειδικούς συμβούλους που συνεργάζονται με την Αστυνομία σε τέτοιου είδους δύσκολες και πολύπλοκες υποθέσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης