Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Η ιστορία διαδραματίστηκε πριν από μερικές ημέρες στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Μία μητέρα μεταβαίνει με τον γιο της στο νοσηλευτικό ίδρυμα προκειμένου ο μικρός να νοσηλευθεί, καθώς αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα υγείας. Μητέρα και γιος μεταφέρονται στον 5ο όροφο όπου βρίσκεται ο θάλαμος που προορίζεται για το παιδί. Η μητέρα, όπως είναι λογικό, θέλει να μείνει στο πλάι του γιου της. Κοιτάει τριγύρω και συνειδητοποιεί ότι δεν υπάρχει ούτε μία διαθέσιμη καρέκλα να καθίσει. Δυστυχώς, θα πρέπει να μείνει όρθια. Ή μήπως όχι; Κοντά στην είσοδο του θαλάμου παρατηρεί μερικές μπλε καρέκλες, οι οποίες στο ένα από τα δύο μπράτσα φέρουν μία επισήμανση με τη λέξη «ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ» σε κόκκινο χρώμα και από κάτω υπάρχει ένας τηλεφωνικός αριθμός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καλεί στον αριθμό και έκπληκτη ακούει την αντρική φωνή από την άλλη άκρη της γραμμής να την πληροφορεί πως αν θέλει να… καθίσει, θα πρέπει να πληρώσει 10 ευρώ για τρεις ημέρες ή 15 ευρώ για μία εβδομάδα. Εννοείται χωρίς αποδείξεις και παραστατικά.

Το zougla.gr κάλεσε στον εν λόγω αριθμό. Πράγματι, ο άνδρας που σήκωσε το τηλέφωνο εμφανίστηκε έτοιμος να μας εξυπηρετήσει. «15 ευρώ για μία εβδομάδα, 10 ευρώ για τρεις ημέρες» είπε με αποφασιστικότητα. «Όχι παζάρια δεν γίνονται, η τιμή είναι fix» απάντησε στη σχετική ερώτηση.  

Ακούστε τον διάλογο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Ιούνιος 2013. Το zougla.gr πραγματοποιεί έρευνα σε δημόσια νοσοκομεία της χώρας, από την οποία προκύπτει ότι ιδιώτες, προφανώς κατά παράβαση κάθε σχετικού νόμου, προσφέρουν διάφορες υπηρεσίες σε ασθενείς με το… αζημίωτο. Ειδικά διαφημιστικά φυλλάδια τα οποία διακινούνται στους διαδρόμους κοσμούν τοίχους, πίνακες ανακοινώσεων, τηλεφωνικούς θαλάμους, καθρέφτες ανελκυστήρων, χώρους υποδοχής, ακόμη και… κομοδίνα ασθενών.

Οι υπηρεσίες που παρέχονται μέσω αυτών στους ασθενείς και στους συγγενείς τους πολυποίκιλες… Από ασθενοφόρα, ιατρικά προϊόντα και αναπηρικά αμαξίδια μέχρι τηλεοράσεις και ειδικά ορθοπεδικά στρώματα.

Ιούνιος 2019. Έξι χρόνια μετά τίποτα δεν φαίνεται να έχει αλλάξει. Τα ίδια κυκλώματα που λυμαίνονταν τα δημόσια νοσοκομεία θησαυρίζοντας σε βάρος των ασθενών και του Δημοσίου εξακολουθούν να δρουν ανεξέλεγκτα εκθέτοντας την πραμάτεια τους στα παραμάγαζα του πόνου. Οι υπηρεσίες τους οι ίδιες. Ασθενοφόρα, καρέκλες και κρεβάτια, όλα σε συμφέρουσα τιμή.

Οι εν λόγω φωτογραφίες τραβήχτηκαν 28 Ιουνίου 2019

Κι όμως, έξι χρόνια μετά, τα ίδια ερωτήματα συνεχίζουν να βασανίζουν τον κάθε πολίτη. Τι συμβαίνει τελικά; Τα ενδεχόμενα δεν είναι περισσότερα από τρία. Είτε η εν λόγω μαφία συνεργάζεται με τις ηγεσίες των νοσοκομείων με αμοιβαίες αλληλοεξυπηρετήσεις, είτε κάποιος διοικητικός υπάλληλος κάνει τα στραβά μάτια προκειμένου οι «μαγαζάτορες του πόνου» να κάνουν ανενόχλητοι τη δουλειά τους, είτε τα μέλη των κυκλωμάτων αυτών δρουν ανεξέλεγκτα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το επίπεδο ασφάλειας των νοσοκομείων. Το σίγουρο, πάντως, είναι πως ήρθε η ώρα κάποιος να πάρει θέση. Να απαντήσει στα παραπάνω ερωτήματα και να δράσει, ώστε αυτό το, συνεχώς αυξανόμενο, φαινόμενο επιτέλους να εκλείψει.

Aπό τη μεριά της, η διοικήτρια του νοσοκομείου Ευαγγελισμός, κυρία Νάγια Μητσάκη, απέστειλε απάντηση-τοποθέτηση στο zougla.gr στην οποία αναφέρει πως πρόκειται για ένα χρόνια πρόβλημα το οποίο προσπαθεί να αντιμετωπίσει με κάθε τρόπο. Όπως επισημαίνει μάλιστα στην τοποθέτηση της, πολλές φορές έχει κληθεί το αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής για την απομάκρυνση των ατόμων που βγάζουν χρήματα από τον ανθρώπινο πόνο δυστυχώς ανεπιτυχώς, δεδομένου ότι μετά τη σύλληψή τους αφήνονται ελεύθεροι και επανέρχονται.

Πατήστε κλικ παρακάτω για να διαβάσετε την τοποθέτηση της κυρίας Μητσάκη

Αφού λοιπόν οι καταστάσεις παραμένουν ίδιες, το zougla.gr παραθέτει από κάτω το ρεπορτάζ που είχε κάνει το 2013 θέλοντας αφενός να παρουσιάσει το πρόβλημα στην πλήρη του μορφή και αφετέρου να καταδείξει το αυτονόητο: ότι έξι χρόνια μετά δεν ίδρωσε το αφτί κανενός.

«H μαφία των νοσοκομείων» – Πρώτη δημοσίευση 3 Ιουνίου 2013

Κρεβάτια με το… αζημίωτο

Όπως είχε προκύψει τότε από την έρευνα του zougla.gr, τα αντικείμενα που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση και αποφέρουν τα περισσότερα χρήματα στους «καλοθελητές» των νοσοκομείων και στους συνεργάτες τους είναι τα κρεβάτια και τα ορθοπεδικά στρώματα.


(Διαφημιστικές κάρτες για τηλεοράσεις και ασθενοφόρα κοσμούν τους πίνακες ανακοινώσεων)

Κατά την εισαγωγή του ασθενούς, η ενοικίαση κρεβατιού, ορθοπεδικού στρώματος ή πολυθρόνας για τον συγγενή του αναδεικνύεται σε ζήτημα πρώτης γραμμής. Τα χρήματα, όπως έλεγαν τότε στο zougla.gr οι καλά γνωρίζοντες τα πράγματα, ειδικά για κρεβάτια κυμαίνονται 200 έως 500 (!) ευρώ την εβδομάδα.


(Εδώ τα καλά ασθενοφόρα)

«Αυτά είναι γνωστά»

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το παραπάνω φαινόμενο δεν παρατηρείται μόνο σε ένα ή δύο νοσοκομεία αλλά στα περισσότερα ιδρύματα της χώρας.

Εργαζόμενος του Τζανείου, μιλώντας τότε στο zougla.gr, είχε κάνει λόγο για «συνήθεις» συναλλαγές που συνθέτουν μια παγιωμένη -πια- κατάσταση, ειδικά όσον αφορά στις ορθοπεδικές κλινικές όπου δραστηριοποιούνται κυρίως όσοι εμπορεύονται ή ενοικιάζουν πατερίτσες, αμαξίδια, βοηθήματα, ανυψωτικά τουαλέτας κι άλλα βοηθητικά είδη.


(Μέχρι και… σπίτι μπορεί να βρει κάποιος σε ένα δημόσιο νοσοκομείο)

«Αυτά είναι γνωστά. Κάνουν promotion μέσω διαφημιστικών φυλλαδίων που αφήνουν στους διαδρόμους και κολλάνε στους τοίχους, στα ανσανσέρ, οπουδήποτε. Κάθε μέρα τα ξεκολλάμε και μετά κολλάνε άλλα. Έρχονται ως επισκέπτες την ώρα του επισκεπτηρίου και πλασάρουν την πραμάτεια τους. Οι τιμές αλλάζουν ανάλογα με τα είδη που χρειάζεται ο καθένας» είχε αναφέρει.

Ασθενοφόρα ιδιωτικά αλλά… εξυπηρετικά

Παράλληλα, καλά ενημερωμένες πηγές εξηγούσαν στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα ότι λόγω έλλειψης αυτοί που γνωρίζουν μεγάλη «άνθηση» είναι οι ιδιοκτήτες ασθενοφόρων.

Πηγαίνουν οπουδήποτε επιθυμεί ο «πελάτης» και είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν οποιαδήποτε διακομιδή. Οι αμοιβές είναι ανάλογες με τη χιλιομετρική απόσταση που καλείται να καλύψει το όχημα.

«Για μεταφορές εντός Αττικής η τιμή κυμαίνεται από 50 έως 60 ευρώ. Όταν όμως ο ασθενής θέλει να μεταφερθεί σε περιοχές εκτός Αττικής, τότε οι τιμές είναι πιο τσουχτερές και κυμαίνονται από 200 έως και 1.500 ευρώ» εξηγούσαν τότε άτομα με γνώση της εν λόγω πρακτικής.

Εδώ η καλή τηλεόραση…

Μεγάλη ή μάλλον τη μεγαλύτερη «εμπορική κίνηση» έχουν οι τηλεοράσεις. H τηλεόραση είναι το πρώτο πράγμα που μπαίνει σε έναν θάλαμο νοσοκομείου, αμέσως μετά ή και ταυτόχρονα με τον ασθενή.

Είναι η συντροφιά του. Ο «φίλος» του κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του. Μερικά νοσοκομεία διαθέτουν στους θαλάμους τους τηλεοράσεις. Άλλα πάλι όχι. Σε αυτά, όπως είχε προκύψει από το ρεπορτάζ, η τιμή ενοικίασής τους κυμαίνεται από 5 έως και 20 ευρώ την εβδομάδα, ανάλογα με το νοσηλευτικό ίδρυμα.


(Κάρτα για ενοικίαση τηλεοράσεων και ξαπλώστρας για συνοδούς)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης