Ρεπορτάζ: Κλεωνάντα Χρουμπ

Η Οξάνα Μαριαχίνα καταγγέλλει στο zougla.gr τη ρατσιστική επίθεση που δέχθηκε στην παραλία του Αγίου Κοσμά, στο Ελληνικό, κατά τις απογευματινές ώρες της Κυριακής του Πάσχα, από μια παρέα γνώριμων σ’ εκείνη Ουκρανών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ίδια είναι κάτοικος Ελλάδος εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια, έχει σπουδάσει Ιστορία και Αρχαιολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και εργάζεται ως ξεναγός.

Το καταγγελθέν περιστατικό έλαβε χώρα στην παραλία του Αγίου Κοσμά, όπου η Οξάνα μαζί με την παρέα της -αποτελούμενη από Έλληνες, Ποντίους, Αρμένιους και Ρώσους- έψηναν για το Πάσχα. Η ίδια λέει πως στο σημείο υπήρχαν και άλλες παρέες. Κατά τις 7-8 μ.μ., αφού είχε αποχωρήσει σχεδόν όλη η παρέα της, ετοιμαζόταν και η ίδια να φύγει, καθώς και άλλοι δύο φίλοι της. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δίπλα τους βρισκόταν μια παρέα Ουκρανών, οι οποίοι της ήταν γνώριμοι, κι όπως εξομολογήθηκε μετά, είχαν προκλητική συμπεριφορά απέναντι σε άλλες παρέες στην παραλία. 

Οι Ουκρανοί άρχισαν να τους βρίζουν και να τους φωνάζουν «εθνικιστικά συνθήματα», όπως τα χαρακτήρισε. Ορισμένα από αυτά ήταν «Ζήτω οι ήρωες της Ουκρανίας» και «Ζήτω η Ουκρανία». Άτομα από την παρέα της ανταπάντησαν «Δόξα στη Ρωσία».

Αυτό ερέθισε τους Ουκρανούς, καθώς δέκα με δώδεκα εξ αυτών τους πλησίασαν και ξεκινήσαν να τους ρωτούν «γιατί υποστηρίζετε τη Ρωσία;», με την παρέα της Οξάνα να απαντά: «Είναι πατρίδα μας και έχουμε κάθε δικαίωμα».

Αυτό φαίνεται να τους εξόργισε, με αποτέλεσμα οι Ουκρανοί να πιαστούν στα χέρια με τους φίλους της Οξάνα. Η ίδια, βλέποντας την αντίπαλη ομάδα να είναι εξοπλισμένη με σιδηρογροθιές και άλλα αντικείμενα, προσπάθησε να τους χωρίσει.

«Κάποια στιγμή βλέπω τα δώδεκα άτομα να είναι πάνω από τους δύο της παρέας μου και πλησιάζω εκεί όπου γίνεται ο καβγάς» περιγράφει. «Να σταματήσετε. Σας γνωρίζω. Δεν θα το αφήσω έτσι» τους είπε. Τότε ήταν που, όπως μας διηγείται, άρχισε να ακούει βρισιές και απειλές, τύπου «να σκοτώσουμε και εσένα».

Η ίδια αναφέρει μάλιστα πως αναγνώρισε ένα πρόσωπο στην ομάδα των Ουκρανών και τον κάλεσε να σταματήσουν. Διευκρινίζει πως γνωρίζει καλά τον αδερφό του και τη γυναίκα του αδερφού του.

Προσπάθησε να απομακρύνει τον έναν χωρίς να τον ακουμπήσει, ωστόσο εκείνη τη στιγμή ο Ουκρανός τον οποίο γνώριζε τη χτύπησε στο πρόσωπο «με κάτι σαν σιδηρογροθιά». Αυτό δεν ήταν και το μοναδικό, αφού στη συνέχεια της κατάφερε άλλο ένα χτύπημα, «ανοίγοντάς» της το κεφάλι.

Η Οξάνα προσθέτει πως όταν έπεσε κάτω, την πλησίασαν και οι διπλανές παρέες. Τότε κάλεσε την Αστυνομία, «η οποία άργησε πάρα πολύ, πάνω από μία ώρα τουλάχιστον» εξηγεί, με αποτέλεσμα οι δράστες να διαφύγουν από το σημείο. 

Στη συνέχεια πήγε στο Αστυνομικό Τμήμα Αργυρούπολης. Μέχρι και σήμερα αναμένει τις ιατροδικαστικές αποφάσεις, ώστε να υποβάλει μήνυση εις βάρος του συγκεκριμένου προσώπου.

«Και συνεχίζουμε. Είναι μακρύς ο δρόμος» καταλήγει.

 

Ακούστε τη συνέντευξη της Οξάνα Μαριαχίνα:

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης