Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει στους νοσοκομειακούς γιατρούς και σε ομάδες του πληθυσμού της χώρας, το γεγονός ότι τα πρωτόκολλα που ακολουθεί ο ΕΟΔΥ και το υπουργείο Υγείας για το έλεγχο των κρουσμάτων του κορωνοϊού, εμφανίζουν πολύ σοβαρά κενά.

Αφορμή για να αναδειχτεί το πρόβλημα είναι η αποκάλυψη ότι η καθηγήτρια σε τέσσερα σχολεία της Βάρης που διαγνώστηκε θετική τον κορωνοϊό, συνέχιζε να διδάσκει σε όλα τα σχολεία επί πολλές μέρες, με εντολή της αρμόδιας Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής του υπουργείου Παιδείας αλλά και του ΕΟΔΥ. Κι αυτό αν και από τις 24 Φεβρουαρίου, η δασκάλα τούς είχε ενημερώσει ότι επέστρεψε από ταξίδι στην Ιταλία. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντί λοιπόν να της υποδείξουν, σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και τις σχετικές οδηγίες, να εξεταστεί, την έστειλαν να διδάξει κανονικά! 14 μέρες αργότερα, η εργαζόμενη έκανε με δική της πρωτοβουλία την εξέταση και βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό.

Την αποκάλυψη έκανε ο Κώστας Πασακυριάκος, δημοτικός σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης από τις 5 Μαρτίου, πριν ακόμα γίνει η διάγνωση. Αφορμή ήταν η διαμαρτυρία των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων σχολείων της Βάρης που ζητούσαν να μάθουν γιατί δεν υπέδειξαν οι αρμόδιοι στην καθηγήτρια να κάνει εξέταση.

Η αποκάλυψη αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) που με χτεσινή της ανακοίνωση τονίζει τα σοβαρά κενά στα «πρωτόκολλα» που ακολουθούνται από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για τον έλεγχο των ύποπτων κρουσμάτων, και αναφέρεται και στην περίπτωση της Βάρης, σημειώνοντας: «Η απόφαση να πάει η καθηγήτρια στη δουλειά της λήφθηκε από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης μετά από τηλεφωνική …σύσταση του ΕΟΔΥ, ο οποίος έκρινε ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Το αποτέλεσμα ήταν η συγκεκριμένη καθηγήτρια, παρά τις ανησυχίες που εξέφραζαν οι Σύλλογοι Γονέων της περιοχής, να συνεχίζει να διδάσκει σε τέσσερα σχολεία της περιοχής και να έρχεται σε επαφή με δεκάδες παιδιά…»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, στην απαντητική επιστολή της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του υπουργείου, που αποκάλυψε ο Κώστας Πασακυριάκος, φαίνεται ξεκάθαρα ότι τής έδωσαν εντολή να πάει να δουλέψει κανονικά!

Γράφει συγκεκριμένα στις 5 Μάρτη:

«Η υπηρεσία μας ενήργησε άμεσα κατόπιν ενημέρωσής της για το θέμα επίσκεψης εκπαιδευτικού στην Ιταλία. Υπήρξε επικοινωνία στις 25/2/2020 του Προϊσταμένου του Τμήματος Εκπαιδευτικών Θεμάτων με τον πλέον αρμόδιο φορέα, τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν αποσταλεί στην Υπηρεσία μας και οι οποίες έχουν ήδη διαβιβαστεί στις σχολικές μονάδες της περιοχής ευθύνης μας. ΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΥΤΗΣ ΔΟΘΗΚΕ ΕΝΤΟΛΗ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΩΝ ΤΗΣ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ».

 

Αυτή τη στιγμή στην περιοχή του δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, έχει ξεκινήσει η διαδικασία ιχνηλάτησης προκειμένου να εντοπιστούν πιθανά άλλα κρούσματα. Αυτό αφορά μαθητές των τεσσάρων σχολείων (1ο και 2ο Δημοτικό Βάρης, Δημοτικό Βάρκιζας και Δημοτικό Διλόφου), τους γονείς τους αλλά και άλλες επαφές.

Ο Κώστας Πασακυριάκος με ανακοίνωσή του έδωσε στη δημοσιότητα το επίμαχο έγγραφο που δημοσιεύουμε και δηλώνει: «Ζητούσαμε από την Πέμπτη 5 Μάρτη, πολλές μέρες πριν βγει θετική η εργαζόμενη στον κορονοιό από τα αρμόδια υπουργεία, τον ΕΟΔΥ, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και όλους όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση, να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες με τη δέουσα υπευθυνότητα. Φαίνεται όμως πως η δέουσα υπευθυνότητα δεν υπάρχει… Ζητήσαμε και από τη Δημοτική Αρχή να ενημερώσει τι ενέργειες έκανε από τη στιγμή που έμαθε για το περιστατικό από την περασμένη εβδομάδα και να τις δημοσιοποιήσει. Το γεγονός ότι η εκπαιδευτικός έκανε με δική της πρωτοβουλία την εξέταση, ενώ ο ΕΟΔΥ, συνέστησε να μην κάνει, αποκαλύπτει ακόμα περισσότερο την τραγικότητα της κατάστασης στις Δημόσιες Δομές Υγείας».

Θέση πήρε και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης