Αποστολή: Σωτήρης Σκουλούδης, Νίκος Χριστοφάκης 

Για άλλη μια φορά στην Καράβα, στην περιοχή κοντά στο Μανταμάδο της Λέσβου, πολίτες συγκρούονται με τα ΜΑΤ, τα οποία έχουν παραταχθεί στην περιοχή από το πρωί της Τρίτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το zougla.gr βρίσκεται στο νησί και μεταδίδει λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις και από την Καράβα, αλλά και από το Διαβολόρεμα, που είναι η δεύτερη εστία αντίστασης των κατοίκων. Δύο δρόμοι οδηγούν στο Μανταμάδο από την πρωτεύουσα Μυτιλήνη, ο ένας μέσω Καράβας και ο άλλος μέσω Διαβολορέματος στην περιοχή της Καλλονής.

Τις τελευταίες ώρες επικρατούσε μια σχετική ηρεμία με μόνη σημαντική εξέλιξη την πυρκαγιά που ξέσπασε σε γειτονικό δάσος από δακρυγόνο. Όμως γύρω στις 3 μετά το μεσημέρι οι κάτοικοι άρχισαν να κινούνται για να πλευροκοπήσουν τις δυνάμεις της αστυνομίας οι οποίες όμως αντέδρασαν άμεσα. Το αποτέλεσμα ήταν να ξεσπάσουν και πάλι βίαια επεισόδια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Mέχρι στιγμής έχει γίνει γνωστό πως έχουν τραυματιστεί 43 αστυνομικοί, με τους δύο να είναι σοβαρά. 

Όπως έγινε γνωστό λίγο μετά τις 16.50, αξιωματικοί της Αστυνομίας με εκπροσώπους των κατοίκων που βρίσκονται στο μπλόκο της Καράβας στο βουνό, στο σημείο δηλαδή όπου υπάρχουν  και τα εκσκαφικά μηχανήματα, ανέφεραν στους κατοίκους ότι θα αποχωρήσουν από το σημείο και ζήτησαν να μην πραγματοποιηθούν άλλες επιθέσεις.

Οι κάτοικοι τηρούν στάση αναμονής.

Δείτε το βίντεο με τους κατοίκους να ανακοινώνουν τις εξελίξεις:

 

Μεγάλος αριθμός κατοίκων της Λέσβου έχει συγκεντρωθεί από το πρωί στην περιοχή της Καράβας κοντά στη θέση Καβακλή, όπου πρόκειται να κατασκευαστεί το κλειστό κέντρο υποδοχής και κράτησης μεταναστών και προσφύγων.

Νωρίτερα, περί τις 14:50 μετά το μεσημέρι της Τετάρτης οι δυνάμεις των ΜΑΤ, που ήταν παρατεταγμένες μπροστά από το μπλόκο στο Διαβολόρεμα στην κατεύθυνση προς Μανταμάδο, άρχισαν να αποχωρούν υπό την ήχο σφυριγμάτων και συνθημάτων των συγκεντρωμένων κατοίκων που αρνούνται να επιτρέψουν στις αστυνομικές δυνάμεις να περάσουν προς τη θέση Καβακλή.

Προηγουμένως υπήρξε ένταση με πετροπόλεμο και χρήση χημικών μεταξύ πολιτών και ανδρών των ΜΑΤ. Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό αν βρίσκεται σε εξέλιξη συγκεκριμένο παρασκήνιο και συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης και αυτοδιοικητικών παραγόντων αλλά και της Περιφέρειας για το τι μέλλει γενέσθαι.

Στην Καράβα ωστόσο, την άλλη αρτηρία που οδηγεί στο Μανταμάδο και στου Καβακλή, τα ΜΑΤ εξακολουθούν να είναι παρατεταγμένα σε διάφορα σημεία, ενώ εκεί είναι συγκεντρωμένος και μεγάλος αριθμός πολιτών από όλα τα σημεία της Λέσβου. Εξακολουθεί δε να καίει η πυρκαγιά στο δάσος της Καράβας που προκλήθηκε προφανώς από δακρυγόνο.

Παράλληλα οργή έχει προκαλέσει το γεγονός ότι τα ΜΑΤ προκάλεσαν, όπως καταγγέλλεται, ζημιές σε οχήματα πολιτών.

 

 

 

Πολίτες από το Διαβολόρεμα καταγγέλλουν πως αξιωματικός των ΜΑΤ πυροβόλησε για εκφοβισμό

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στο Διαβολόρεμα στη Λέσβο, κάποια στιγμή ομάδα πολιτών απομόνωσε μια διμοιρία των ΜΑΤ και περικύκλωσαν έναν άνδρα των ΜΑΤ. Εκείνη τη στιγμή σύμφωνα με μαρτυρίες στο zougla.gr, o επικεφαλής της διμοιρίας πυροβόλησε τρεις ή τέσσερις φορές στο έδαφος προκειμένου να αποχωρήσουν οι διαδηλωτές και να ελευθερώσει τον αστυνομικό.

Ακούστε τι λέει στο zougla.gr  κάτοικος της περιοχής:

 

 

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης