Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Αίσθηση, αντιπαραθέσεις αλλά και δικαστικές εμπλοκές συνεχίζει να πυροδοτεί μέχρι σήμερα το οδοιπορικό του zougla.gr που πραγματοποιήθηκε στα Πομακοχώρια της Θράκης τον Ιανουάριο του 2017 και δημοσιεύτηκε με τίτλο «Η Πολιτισμική Γενοκτονία των Πομάκων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε το ρεπορτάζ εδώ:

Πολύ πρόσφατα το Πρωτοδικείο Κομοτηνής εξέδωσε καταδικαστική απόφαση για τον έναν εκ των συνεντευξιαζόμενων στο ρεπορτάζ, τον μουσουλμάνο Πομάκο Ιμάμ Αχμέτ, Πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Πομάκων, έπειτα από μήνυση του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Καρά Γιουσούφ Αϊχάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι είχε συμβεί

Στη συνέντευξη-χείμαρρο του δασκάλου στα μειονοτικά χωριά Ιμάμ Αχμέτ, αναφέρθηκαν μια σειρά από πολύ σοβαρά ζητήματα. Ο ίδιος χαρακτηρίζει αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στη Θράκη ως «πολιτισμική γενοκτονία» για τη φυλή του, βλέποντας όλο και περισσότερα μέλη της να «εκτουρκίζονται» εξαιτίας των πρακτικών του τουρκικού προξενείου και της αδράνειας του ελληνικού κράτους. «Ο σκοπός της Τουρκίας είναι να αλλοιώσει τη βούληση και τον προσανατολισμό των Πομάκων και να αλλάξει τις δημογραφικές ισορροπίες», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

«Τα τελευταία χρόνια η Τουρκία έχει εντείνει πολύ τις προσπάθειές της να προβάλλει τους Πομάκους και όλους τους μουσουλμάνους της Θράκης ως “Τούρκους”. Με πληρωμένους δασκάλους και ιερείς τα τεμένη συστηματικά επανδρώνονται από ανθρώπους της Τουρκίας. Όλα διοικούνται από τον ψευτομουφτή, ενώ ο νόμιμος, ο διορισμένος από την Ελλάδα, διατηρεί μόνο έναν τυπικό ρόλο. Όλα αυτά εμένα ως Έλληνα Πομάκο με προσβάλλουν», ανέφερε μεταξύ άλλων στη συνέντευξη του.

Δείτε τη συνέντευξη:

Το θέμα και η συνέντευξη αναμεταδόθηκαν και από τον τοπικό Τύπο.

Ο βουλευτής Καρά Γιουσούφ Αϊχάν υπέβαλλε μήνυση εναντίον του καθώς σε κάποιο σημείο της συνέντευξης, ο Ιμάμ Αχμέτ αναφέρει το εξής:

(ακολουθεί το σχετικό απόσπασμα από τη μήνυση)

Ο πρώην βουλευτής σημείωσε επίσης:

Η αιτιολογία του Πομάκου δασκάλου σχετικά με τον χαρακτηρισμό αυτόν δεν έπεισε το δικαστήριο, με αποτέλεσμα τελικά να καταδικαστεί για συκοφαντική δυσφήμηση σε φυλάκιση 4 μηνών.

Απόσπασμα της απολογίας του Ιμάμ Αχμέτ:

Σημειώνεται ότι η μήνυση του πρώην βουλευτή δεν έγινε αμέσως μετά τη δημοσίευση του οδοιπορικού του zougla.gr, αλλά έπειτα από την αναδημοσίευση της τοπικής ενημερωτικής ιστοσελίδας, rodopinews.gr, η οποία επέλεξε να χρησιμοποιήσει τον ακόλουθο τίτλο:

Το zougla.gr επικοινώνησε με τον Ιμάμ Αχμέτ, ο οποίος μας ανέφερε ότι νιώθει «τρομερά απογοητευμένος» από την αντιμετώπιση των ελληνικών Αρχών, θεωρώντας ότι οι ενέργειες «φίμωσης» των ανθρώπων που διατρανώνουν την πομακική καταγωγή τους σε συνδυασμό με την ελληνική συνείδηση, είναι συστηματικές αλλά και ιδιαίτερα αποτελεσματικές, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για το μέλλον της φυλής του…

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης