Σε ισχύ τέθηκαν σήμερα στις 6 το πρωί τα νέα μέτρα για την αναχαίτιση του Covid-19, ύστερα από τις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη.

Τα μέτρα, τα οποία θα ισχύσουν μέχρι τις 6 το πρωί της 3ης Ιανουαρίου είναι τα ακόλουθα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Η μάσκα γίνεται υποχρεωτική η μάσκα σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και δεν θα χρησιμοποιείται μόνο όταν κάποιος καταναλώνει φαγητό ή ποτό. Ειδικά στα σούπερ μάρκετ και στα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή ενισχυμένης μάσκας ΚΝ-95.

-Ισχυρή σύσταση υπάρχει για τεστ πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση, κυρίως για τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες τη διάθεση δύο δωρεάν self test σε κάθε πολίτη

-Σε καμία περιοχή της χώρας δεν θα γίνουν οι Χριστουγεννιάτικες ψυχαγωγικές εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί. Από αυτή τη ρύθμιση εξαιρούνται τα θεματικά πάρκα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Στα ήδη υπάρχοντα μέτρα για όσους ταξιδεύουν στην Ελλάδα από το εξωτερικό προστίθεται η ισχυρή σύσταση να κάνουν δύο επιπλέον τεστ, την δεύτερη και την τέταρτη ημέρα της παραμονής τους στη χώρα μας.

Τα παραπάνω μέτρα είναι μόνο το …πρώτο πιάτο αφού ο κ. Πλεύρης είπε ότι στις 3 Ιανουαρίου θα έρθουν καινούριοι περιορισμοί. Αυτοί θα έχουν να κάνουν με την τηλεργασία, τους θεατές στα γήπεδα και το ωράριο των κέντρων διασκέδασης και άλλων μη απαραίτητων δραστηριοτήτων. Η εξειδίκευση των μέτρων θα γίνει στην επόμενη συνεδρίαση των ειδικών, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 27 Δεκεμβρίου. Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι αν η επιδημιολογική εικόνα αλλάξει προς το χειρότερο, ο προγραμματισμός θα αλλάξει και τα όποια μέτρα αποφασιστούν θα εφαρμοστούν νωρίτερα.

Σαρωτικοί έλεγχοι

Ο Θάνος Πλεύρης είπε ότι οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων και ειδικά της χρήσης μάσκας θα είναι σαρωτικοί την περίοδο των εορτών. Στο στόχαστρο των ελέγχων θα βρεθούν τα κέντρα διασκέδασης. «Οι έλεγχοι που θα γίνουν το επόμενο δεκαήμερο συνολικά θα παραπέμπουν σε όσους ελέγχους έχουν γίνει σε όλο το έτος. Έχουμε μεγάλη πίστη ότι πρέπει να τηρηθούν τα μέτρα» είπε ο υπουργός.

Το απόγευμα της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη, που συγκάλεσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος. Σε αυτήν συμμετείχαν όλοι οι γενικοί διευθυντές της Αστυνομίας, προκειμένου να δοθούν οι τελευταίες κατευθύνσεις για τους ελέγχους.

Ο κ. Θεοδωρικάκος έδωσε εντολή στους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. οι έλεγχοι να είναι αυστηροί και διαρκείς παντού. «Οι επόμενες 15 ημέρες είναι οι πιο κρίσιμες για όλη τη χώρα» επισήμανε ο υπουργός, και τόνισε ότι η Αστυνομία πρέπει να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών. Σημειώνεται ότι 10.000 αστυνομικοί είναι ήδη στους δρόμους κάθε ημέρα και καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών για την εφαρμογή των μέτρων, ωστόσο το τριήμερο Παρασκευή (24/12), Σάββατο (25/12) και Κυριακή (26/12) κορυφώνονται οι έλεγχοι, με έμφαση τα κέντρα διασκέδασης.

Τι οδήγησε στα μέτρα

Όπως προκύπτει από τις εκτιμήσεις των ειδικών η σχετική μείωση του αριθμού των περιστατικών κορωνοϊού που παρατηρήθηκε τις τελευταίες δύο εβδομάδες αποτελεί παρελθόν. Ο αριθμός τους αρχίζει να αυξάνεται, όπως αυξάνονται και τα περιστατικά της ιδιαίτερα μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 6.667 νέα περιστατικά, 71 θανάτους και 665 διασωληνωμένους στις ΜΕΘ.

Δείτε όλη την ΚΥΑ για τα νέα μέτρα εδώ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης