Νεκρή εντοπίστηκε στη Σαλαμίνα η φάλαινα που είχε εμφανιστεί την περασμένη Παρασκευή (28/1), τραυματισμένη, στις ακτές του Αλίμου.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η νεαρή ραμφοφάλαινα (Ziphius cavirostris), η οποία εμφανίστηκε και την επόμενη ημέρα στα αβαθή του όρμου Σελήνια στη Σαλαμίνα, μετά από διαδοχικές παρουσίες το περασμένο διάστημα στα παράλια της Αττικής, εντοπίστηκε νεκρή το πρωί της Τετάρτης (2/2) από το Λιμεναρχείο Σαλαμίνας στα παράλια της Χερσονήσου Κυνόσουρα στην ανατολική πλευρά του νησιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως προβλέπουν τα σχετικά πρωτόκολλα, κινητοποιήθηκαν κτηνίατροι από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ειδικοί επιστήμονες για τη μεταφορά του ζιφιού σε ασφαλή χώρο, προκειμένου να γίνει νεκροψία-νεκροτομή και λήψη των αναγκαίων βιολογικών δειγμάτων ώστε να πραγματοποιηθούν εξειδικευμένες εργαστηριακές εξετάσεις. Με αυτόν τον τρόπο θα διακριβωθεί αν ο ζιφιός είχε και άλλα παθολογικά προβλήματα πέραν αυτών που είχαν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά τις προηγούμενες ημέρες.

Τη διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής επιβλέπει η καθηγήτρια Κτηνιατρικής Σχολής ΑΠΘ Νατάσσα Κομνηνού, η οποία συμμετέχει θεσμικώς στην Επιστημονική Επιτροπή για την υποστήριξη λειτουργίας του εθνικώς συντονισμένου δικτύου παρακολούθησης των εκβρασμών ειδών θαλάσσιας πανίδας, που συγκροτήθηκε από το ΥΠΕΝ και αποτελείται από εκπροσώπους των υπουργείων Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης, του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) καθώς και των θεματικών περιβαλλοντικών οργανώσεων ΑΡΙΩΝ, ΑΡΧΕΛΩΝ, MΟm και ΠΕΛΑΓΟΣ.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, δήλωσε: «Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν από την προηγούμενη Παρασκευή οι δύτες του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού καθώς και οι εξειδικευμένοι κτηνίατροι, νοσηλευτές και εθελοντές, υπό την επιστημονική καθοδήγηση της καθηγήτριας κυρίας Κομνηνού, να κρατήσουν το τραυματισμένο και αδύναμο θηλαστικό στη ζωή, δυστυχώς η νεαρή φάλαινα δεν τα κατάφερε. Γνωρίζαμε από τις πρώτες κλινικές και αιματολογικές εξετάσεις που είχαν διενεργηθεί στο κήτος πως τα αποτελέσματα δεν ήταν ενθαρρυντικά, κάναμε ωστόσο ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να το σώσουμε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης