Σε εξέλιξη βρίσκεται από την Τετάρτη η πρώτη φάση της κακοκαιρίας «Φίλιππος», με χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, ισχυρές κατά τόπους βροχές νοτιότερα, και τοπικές καταιγίδες στο Νότιο Αιγαίο και στην Κρήτη.

Από το απόγευμα, βέβαια, όπως αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, προβλέπεται σταδιακή εξασθένηση των βροχοπτώσεων και των χιονοπτώσεων στα ηπειρωτικά, ενώ στα νότια νησιωτικά τμήματα θα συνεχιστούν οι τοπικές καταιγίδες και θα πλήξουν τις Νότιες Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι παρακάτω χάρτες δείχνουν τα προβλεπόμενα ύψη βροχής και την ένταση των χιονοπτώσεων τις απογευματινές και βραδινές ώρες της Τετάρτης:

Οι καιρικές συνθήκες την Πέμπτη 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Πέμπτη, όμως, τα φαινόμενα μετατοπίζονται αμιγώς μέσα στο Αιγαίο πέλαγος και στις ανατολικές βόρειες ηπειρωτικές αλλά και νησιωτικές περιοχές.

Δείτε Live πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία:

Σύμφωνα με τους προγνώστες καιρού του Meteoclub.gr, oι πολικές αέριες μάζες που βρίσκονται εγκλωβισμένες στη Μαύρη Θάλασσα και στην Ανατολική Ευρώπη θα συνεχίσουν να στέλνουν έντονο κρύο στη χώρα μας, το οποίο, σε συνδυασμό με το επιφανειακό βαρομετρικό χαμηλό μεταξύ Νότιας Τουρκίας και Κύπρου, θα προκαλέσει νέα επιδείνωση με χιονοπτώσεις που θα απασχολήσουν κυρίως τις ανατολικές και βόρειες ηπειρωτικές περιοχές με χιονοπτώσεις έως και τα πεδινά τμήματα. Ένα νέο αβαθές βαρομετρικό χαμηλό από το Ιόνιο ενδέχεται να δώσει κάποια τοπικά φαινόμενα χιονοπτώσεων και στη δυτική ηπειρωτική χώρα προς τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες.

Πιο αναλυτικά, από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης αναμένεται επιδείνωση του καιρού σε Ανατολική Θεσσαλία, Σποράδες, Εύβοια με χιονόνερο ή και χιονοπτώσεις μέχρι και τα παραθαλάσσια τμήματα. Υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης χιονοκαταιγίδας προς τις μεσημβρινές ώρες. Κατά τόπους τις πρωινές και πρώτες μεσημβρινές ώρες τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν ισχυρή ένταση. Στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα χιονοπτώσεις θα απασχολήσουν έως και τις πεδινές περιοχές από το ξημέρωμα της Πέμπτης, με κορύφωση των φαινομένων το μεσημέρι – νωρίς το απόγευμα με πιθανότητα και εκεί τα φαινόμενα να παρουσιάσουν ισχυρή έξαρση λίγο πριν την εξασθένησή τους το απόγευμα.


Παροδικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν σε Δυτική – Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία στη διάρκεια της ημέρας, όπως και τοπικές χιονοπτώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα σε Ήπειρο, Δυτική Στερεά Ελλάδα και πιθανόν έως και τα ημιορεινά τμήματα των Ιονίων Νήσων.

Παροδικές νεφώσεις θα έχουμε στην Κεντρική και Βόρεια Πελοπόννησο με ασθενείς χιονοπτώσεις έως και τα 250-300 μ. υψόμετρο, ηλιοφάνεια στα δυτικότερα τμήματα με τοπικές νεφώσεις και πιθανότητα λίγων σποραδικών βροχών στα πεδινά και ασθενείς χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά / ημιορεινά τμήματα.

Βροχές ή χιονόνερο θα εκδηλωθούν στα παραθαλάσσια τμήματα των Κυκλάδων και χιονοπτώσεις από τα 200-300 μ. υψόμετρο. Καταιγίδες στις Νότιες Κυκλάδες και στη Βόρεια Κρήτη, με τα φαινόμενα μέσα στην ημέρα να παρουσιάζουν αυξημένη ένταση. Πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν σε όλα τα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Κρήτης.

Χιονόνερο ή και τοπικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα νησιά του Ανατολικού – Βορειοανατολικού Αιγαίου έως και τα παραθαλάσσια τμήματα. Πιθανότητα έντονων χιονοπτώσεων το μεσημέρι στα ανατολικά νησιά του Αιγαίου.

Από το απόγευμα, και κυρίως τις πρώτες βραδινές ώρες, τα φαινόμενα στα ηπειρωτικά τμήματα θα παρουσιάσουν ύφεση και σε αρκετές περιοχές θα σταματήσουν ή θα συνεχίσουν με αρκετά ασθενή ένταση. Τη νύχτα οι βροχές / χιονόνερο στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο θα συνεχίσουν, ενώ παράλληλα θα εκδηλωθούν και χιόνια στις Βόρειες – Κεντρικές Κυκλάδες έως και τα 200-250 μ. υψόμετρο.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από βόρειες – βορειοδυτικές διευθύνσεις έως 5-6 Μποφόρ. Στο Αιγαίο από βόρειες – βορειοανατολικές διευθύνσεις έως 6 Μποφόρ και στα νοτιοανατολικά βορειοδυτικοί 7-8 Μποφόρ.

Τσουχτερό θα είναι το κρύο στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα με μερικό παγετό τη νύχτα και νωρίς το πρωί. Πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται και στη Νότια Ελλάδα.

Πού θα χιονίσει στην Αττική

Κακοκαιρία με παροδικά έντονες χιονοπτώσεις αναμένονται για τον Νομό Αττικής την Πέμπτη. Συγκεκριμένα, από τις πρώτες πρωινές ώρες περιμένουμε ήπιες έως ισχυρής έντασης χιονοπτώσεις στα βόρεια – βορειοδυτικά και πιθανόν στα δυτικά του νομού έως τα 200 μ. υψόμετρο, ενώ μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες τα υψόμετρα θα κατέλθουν ακόμα περισσότερο.

Σταδιακά οι χιονοπτώσεις μέσα στις πρωινές ώρες θα αρχίσουν να απασχολούν και τα προάστια του Λεκανοπεδίου, με χιονοπτώσεις αρχικά στα βόρεια και δυτικά προάστια έως και τα 100-150 μ. υψόμετρο και έπειτα τα ανατολικά προάστια λίγο πριν τις μεσημβρινές ώρες. Με τα παρόντα στοιχεία οι χιονοπτώσεις θα απασχολήσουν όλο το Λεκανοπέδιο, με πιθανή ισχυρή έξαρση της έντασης προς τις μεσημβρινές ώρες έως και νωρίς το απόγευμα έως και τα παραθαλάσσια τμήματα στα νότια προάστια. Υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης χιονοκαταιγίδας στα βόρεια – βορειοανατολικά του νομού.

Από τις απογευματινές ώρες και μετά τα φαινόμενα σταδιακά θα παρουσιάσουν ύφεση, οι χιονοπτώσεις ώρα με την ώρα θα περιορίζονται στους ορεινούς όγκους και ο καιρός θα δείξει σχετική βελτίωση. Τη νύχτα υπάρχει πιθανότητα εντός του Λεκανοπεδίου να εκδηλωθούν λίγες ασθενείς χιονοπτώσεις, περισσότερες στα βόρεια προάστια και στα βόρεια του νομού. Στα νοτιοανατολικά του νομού ο καιρός θα είναι άστατος με βροχή ή χιονόνερο, ενώ ενδέχεται να χιονίσει για λίγες ώρες το μεσημέρι και νωρίς το βράδυ.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι – βορειοδυτικοί έως 4 Μποφόρ. Στα ανατολικά βόρειοι – βορειοανατολικοί έως 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία από 0 έως 4 βαθμούς Κελσίου.

Κλειστά την Πέμπτη τα σχολεία σε περιοχές της ανατολικής, βόρειας και δυτικής Αττικής

Eν τω μεταξύ νέα συντονιστική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, για τον βέλτιστο συντονισμό όλων των φορέων και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κακοκαιρία «Φίλιππος» που ήδη πλήττει μεγάλο μέρος της χώρας.

Όπως αποφασίστηκε, αύριο Πέμπτη 10 Μαρτίου, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σε περιοχές της βόρειας, ανατολικής και δυτικής Αττικής.

Όπως ανακοίνωσε η Περιφέρεια Αττικής, συμφωνήθηκε να μην πραγματοποιηθούν αύριο δια ζώσης μαθήματα σε όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης:

1. Στο σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας Βόρειου Τομέα Αττικής
2. Σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής, με εξαίρεση τον δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης στον οποίο θα είναι όλα ανοιχτά εκτός από το 3ο Δημοτικό Πανοράματος και το 2ο -3ο γυμνάσιο Βούλας τα οποία θα είναι κλειστά.
3. Στην Περιφερειακή ενότητα Δυτικής Αττικής θα είναι κλειστά όλα τα σχολεία του Δήμου Φυλής, ενώ στον Δήμο Μάνδρας- Ειδυλλίας κλειστά θα είναι τα σχολεία στις Δημοτικές ενότητες Βιλίων και Ερυθρών.

Ανοιχτά θα είναι όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στις παρακάτω Περιφερειακές ενότητες:

-Στην Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα
-Στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιώς
-Στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων
-Στην Περιφερειακή Ενότητα Νότιου Τομέα
-Στον Δυτικό τομέα Αθηνών

Επιπλέον, από το βράδυ της Τετάρτης θα απαγορευθεί η είσοδος βαρέων οχημάτων στην Αττική Οδό, καθώς και σε τμήματα της Νέας Οδού / Κεντρικής οδού. Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν από τις οικείες Δ/νσεις Τροχαίας και τους παραχωρησιούχους διαχείρισης του οδικού δικτύου.  Αναμένονται, επίσης, σχετικές ανακοινώσεις για τα σημεία όπου οι οδηγοί θα εισέρχονται στους εν λόγω αυτοκινητοδρόμους μόνο εφόσον τα οχήματά τους είναι εξοπλισμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με συμμετοχή του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου, του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελου Τουρνά, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, του Αναπληρωτή ΓΓΠΠ, Γιώργου Καραγιάννη, καθώς των Περιφερειαρχών Αττικής, Γιώργου Πατούλη και Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανού. Μετείχε επίσης ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Στη σύσκεψη έλαβαν, ακόμη, μέρος ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Αλέξιος Ράπανος, ο Υπαρχηγός ΠΣ, Αντιστράτηγος Ιωάννης Πετρούτσος, ο Υποστράτηγος της ΕΛΑΣ, Ελευθέριος Γκαρίλας, o Διοικητής της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, Ταξίαρχος Σπυρίδων Λάσκος, εκπρόσωποι του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, καθώς και ο Γενικός Διευθυντής Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου. Επιπλέον, συμμετείχαν εκπρόσωποι των παραχωρησιούχων διαχείρισης Εθνικού Οδικού Δικτύου (Νέα Οδός ΑΕ / Κεντρική Οδός ΑΕ, Μορέας ΑΕ, Ολυμπία Οδός ΑΕ, Αττικές Διαδρομές ΑΕ), καθώς και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιος Μάνος. 

Πολιτική Προστασία: Συστάσεις στους πολίτες για την προστασία τους από την κακοκαιρία 

Συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να πάρουν μέτρα αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των έντονων καιρικών φαινομένων απευθύνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εν όψει της κακοκαιρίας με το όνομα «Φίλιππος».

Σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού, η ΓΓΠΠ συστήνει στους πολίτες:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

* Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου.

* Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα.

* Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους.

* Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν.

* Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

* Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμόδιων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

* Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.

* Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού).

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, τίθεται σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών και χιονοπτώσεων, καθώς και των συνοδών τους φαινομένων, ενώ οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών όπου αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και περαιτέρω κλιμάκωσης εφόσον απαιτηθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί και τη βατότητα του οδικού δικτύου λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr. Για πληροφορίες αναφορικά με την προστασία από έντονα καιρικά φαινόμενα μπορείτε να ανατρέχετε στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.

Πηγές: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Meteoclub.gr, Windy

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης