Αποστολή – Μόρια: Νίκος Χριστοφάκης

Για 5η μέρα χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε ολοσχερώς τη δομή της Μόριας, εξακολουθούν να ζουν στο δρόμο και συγκεκριμένα να βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε μια λωρίδα γης μήκους ενός χιλιομέτρου, στην εθνική οδό Μυτιλήνης – Θέρμης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεξιά και αριστερά στο δρόμο, οικογένειες ολόκληρες έχουν κάνει σπίτι τους το οδόστρωμα και ζουν με τροφή και νερό που μοιράζουν κρατικές αρχές και ΜΚΟ, αλλά ποτέ δεν είναι αρκετή.

Μόλις 500 με 800 από τις συνολικά 12.500 που φιλοξενούσε η δομή της Μόριας, έχουν ήδη εγκατασταθεί σε σκηνές στο νέο χώρο που διαμορφώθηκε για να τους στεγάσει, στο πεδίο βολής του Καρά Τεπέ.

Οι υπόλοιποι, όπως αποτυπώνεται στο οδοιπορικό που πραγματοποίησε στην περιοχή ο απεσταλμένος της Ζούγκλας προσπαθούν να βρούν μια προσωρινή στέγη, καταλαμβάνοντας έτσι, πάρκινγκ σουπερ μάρκετ και βενζινάδικων, ή βρίσκοντας μια γωνιά σε άδεια εγκαταλελειμμένα κτίρια, εργοστάσια και αποθήκες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έλλειψη τροφής ή η αναζήτηση ενός σκιερού σημείου, είναι τόσο έντονα που είναι συχνό το φαινόμενο τσακωμών για λίγο νερό ή ένα κομμάτι χαρτόνι που θα τους απαλλάξει για λίγο από τον καυτό ήλιο.

Στις δύο άκρες αυτής της λωρίδας γης, βρίσκονται αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες δεν τους επιτρέπουν να απομακρυνθούν παρά μόνο για λίγο και εάν κάποιος θελήσει να πάει σε ένα σουπερ μάρκετ. Σχεδόν οι μισοί από τους πρόσφυγες και μετανάστες, είναι διατεθειμένοι να μπουν μέσα στο νέο χώρο του Καρά Τεπέ, κάποιοι είναι διστακτικοί και κάποιοι δεν το επιθυμούν. Υπάρχουν και ορισμένοι που τους παρακινούν να μην μπουν στο κέντρο, ενώ οι αρμόδιες κρατικές αρχές, προσπαθούν να τους πείσουν για το αντίθετο.

Η κατασκευή πάντως του Καρά Τεπέ σύμφωνα με τους υπεύθυνους της Μεταναστευτικής πολιτικής, προχωρά με γοργούς ρυθμούς και καθημερινά προστίθενται σκηνές, οι οποίες είναι χωρητικότητας 20 ατομών, αλλά σε αυτή τη φάση λόγω κορωνοϊού θα φιλοξενούνται 10 άτομα.

Δείτε εικόνες από το οδοιπορικό που πραγματοποίησε ο απεσταλμένος της Ζούγκλας στην περιοχή:

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης