Επιστολή-απάντηση για τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Συλλόγου Αγίου Γεωργίου Δωρίου και της Μητρόπολης Τριφυλίας με αφορμή έναν ιερέα ο οποίος εγκαταστάθηκε στο χωριό Άγιος Γεώργιος πριν από μερικά χρόνια, έστειλε στο zougla.gr η μητρόπολη Τριφυλίας και η διοίκηση του ναού του Αγ. Γεωργίου Δωρίου.

Όπως αναφέρει στην επιστολή της η διοίκηση του ναού, η «αποκαλυπτική» επιστολή του συλλόγου Αγ. Γεωργίου, δεν αποτελεί παρά ένα ακόμη τέχνασμα να αποκρυφθεί εντέχνως η αδυναμία του συλλόγου να παραθέσει έστω και ένα παραστατικό της σκοτεινής περιόδου της έκνομης διαχειρίσεως των οικονομικών του οικήματος του Ι. Ναού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφορικά με το θέμα της προσφοράς στέγασης στον εφημέριο π. Κασιδόκωστα και τις εργασίες ανακαίνισης της οικίας του σεβαστού κ. Λιόγα, η διοίκηση του ναού παραθέτει ενδεικτικά φωτογραφίες αποκαλυπτικές των υπερσύγχρονων παραδοθέντων οικοδομικών έργων κόστους 5.000 ευρώ.


ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρει η διοίκηση του ναού, «η αρχικώς «δωρεάν» παραχώρηση οικείας ήταν τέχνασμα του συλλόγου προς εξαπάτηση του εφημέριου, αλλά και του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου, καθώς εκ των υστέρων με εξώδικη δήλωση και καταγγελία – στην οποία ωθήθηκε ο ιδιόκτητης από τα ψεύδη των μελών του συλλόγου – ζητήθηκαν από τον Εφημέριο μισθώματα δυο ετών.

«Η υπόθεση έλαβε τέλος, όταν η κόρη του ιδιοκτήτη, προς ατυχία του συλλόγου, αντιλήφθηκε την απάτη και ανέκτησε την οικία πίσω εξ αυτών. Όλα τα ανωτέρω υποστηρίζονται από έγγραφα, τα οποία είναι διαθέσιμα στις αρμόδιες αρχές.

»Αναφορικά με την τέλεση των Ιερών Εορτών, Λειτουργιών και Μυστηρίων του Ι. Ναού, λεκτέα είναι τα εξής: Η οργάνωση και η εποπτεία αυτών ανατίθεται στον εφημέριο του Ναού αποκλειστικώς, με υποχρέωση αυτού να τηρεί τους κανόνες της Ι. Εκκλησίας μας.

»Για την κρούσιν των κωδώνων ιδίως δε για τυχόν πένθιμον τοιαύτην τηρείται απαρέγκλιτα η οδηγία της Εκκλησίας μας και καμία άλλη σχετική υποχρέωση του εφημέριου υφίσταται. Εκτός αυτού η κρούση κωδώνων από μη πεπειραμένους και κατά ιδιωτική πρωτοβουλία μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα ηλεκτρονικά συστήματα αυτών που συνεπάγεται ζημία εκατοντάδων ευρώ.

»Περαιτέρω, υπάρχει αρμοδιότητα του εφημέριου του Ιερού Ναού για το υπηρεσιακό καθεστώς και την τοποθέτηση ιεροψαλτών ή και νεωκόρων χωρίς να είναι αποκλειστικό κριτήριο η μεγάλη χρονική ενασχόληση με την ψαλτική, αλλά η πραγματική αφοσίωση στην υπηρέτηση του Ναού και των αναγκών αυτού όχι άπαξ του έτους αλλά καθ’ όλη την διάρκεια αυτού.

»Θα πρέπει να είναι σαφές πως η εορτή του Αγίου Γεωργίου είναι Ιερά εορτή του Ναού και όχι του συλλόγου, ώστε η δική τους πρωτοβουλία να διαταράσσει τη θρησκευτική λειτουργία και τους κανόνες της εκκλησιαστικής τάξεως. Αυτό δεν είναι ανεκτό από το δίκαιο και οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν. Ανεκτή δεν είναι και η παραβίαση των δικαιωμάτων κυριότητας και νομής του Ι. Ναού για εμπορικούς σκοπούς, κατόπι υποτιθέμενης άδειας που δεν έχει ουδόλως προσκομισθεί.

»Η επιλεκτική αναφορά στην προσφορά των μελών του συλλόγου στον ετήσιο εορτασμό του Αγίου Γεωργίου είναι ενδεικτική των αντιλήψεων και των προθέσεων αυτών. Πιο συγκεκριμένα, ουδόλως εξυπηρετούν τις ανάγκες του Ναού όλον τον υπόλοιπο καιρό όπως κατά τον εορτασμό του Πάσχα, των Χριστουγέννων και λοιπών λειτουργιών.

»Θα πρέπει εξάλλου, να επισημανθεί πως είμαστε διαθέσιμοι και είναι ευπρόσδεκτος κάθε έλεγχος στα οικονομικά πεπραγμένα του Ιερού Ναού και τη διαχείριση των χρημάτων των πιστών που εμπιστεύονται στο παγκάρι για την υπηρέτηση του ποιμαντικού έργου που με ζήλο διεξάγεται στην ευρύτερη περιοχή. Είναι απορίας άξιον που ο σύλλογος δεν καταμήνυσε σε ποια κηδεία σε ποια ημερομηνία διαπιστώθηκε η δήθεν παραβατική συμπεριφορά σε σχέση με την οικονομική διαχείριση των προσφορών εκ μέρους της πρεσβυτέρας. Προφανώς τούτο δεν συνέβη ποτέ.

»Επιπλέον, η πολύπλευρη «προσφορά» του συλλόγου προς τον Ιερό Ναό και το οίκημα αυτού, το οποίο και διαχειριζόταν επί 15 έτη, καταδεικνύεται από την καταγγελία προς την Πολεοδομία Κυπαρισσίας για λειτουργία παράνομου χώρου-βόθρου σύμφωνα και με το επισυναπτόμενο έγγραφο. Πράγματι, ούτε και οι ίδιοι άντεξαν την παράνομη συμπεριφορά τους και οδηγήθηκαν να καταγγέλλουν οικοδομικές εργασίες τις οποίες είχαν εκτελέσει οι ίδιοι. Αυτό αποδεικνύει την χειρίστη οικονομική χρήση των πόρων εκ του οικήματος του Ιερού Ναού προς παράνομες και επικίνδυνες οικοδομικές κατασκευές τις οποίες καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σήμερα σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη. Ο έλεγχος της πολεοδομίας και σε άλλα όμορα ακίνητα, παρά τα ανακριβώς αναφερόμενα από τον σύλλογο, ήταν επακόλουθος της δικής του καταγγελίας.

Τέλος, καθιστούμε σαφές ότι δεν θα επιτρέψουμε ως εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ιερού Ναού την περαιτέρω εκμετάλλευση της ιδιοκτησίας αλλά και του ονόματος αυτού σε κανέναν σύλλογο και σε κανέναν ατομικά σε βλάβη του αληθούς ποιμνίου».

Από τη μεριά της η μητρόπολη Τριφυλίας επισημαίνει: «Παρακολουθούμε ακόμη μία σπασμωδική προσπάθεια του συλλόγου Αγίου Γεωργίου, αλλά και των όψιμων ηλεκτρονικών υπερασπιστών του, να δημιουργήσει εκ νέου εντυπώσεις με αόριστους και ανυπόστατους ισχυρισμούς κατά την συνήθη πρακτική του.

»Υπηρετούμε τον λόγο της αληθείας εν αντιθέσει προς όσους εκτοξεύουν κατηγορίες χωρίς να αποκαλύπτουν το πρόσωπό τους. Το γεγονός αυτό ασφαλώς αποδεικνύει την φαυλότητα των λόγω τους. Η επίκληση του δημοσιογραφικού απορρήτου εν προκειμένω καθίσταται δυσανάλογη καθώς πρόκειται για σοβαρές καταστάσεις οι οποίες πρέπει να απαντηθούν και τούτο επιτυγχάνεται αποκλειστικά με την παράθεση επιχειρημάτων μετά παρρησίας και επωνύμως. Εξάλλου, εξ ορισμού, καθήκον και υποχρέωση του δημοσιογράφου είναι η αντικειμενική και αμφίπλευρη παρουσίαση της πραγματικότητας προς ενημέρωση της κοινωνίας.

Επομένως, άτοπα ευρίσκονται τα ερωτήματα «τι πράττει η Ιερά Μητρόπολη και ο Σεβασμιώτατος;», αφού ήδη έχουμε ενημερώσει για κάθε ενέργειά μας, ήτοι:

Α. Ανάκληση παραχώρησης οικήματος ιδιοκτησίας του Ιερού Ναού λόγω παραβίασης των όρων αυτής,

Β. Έγκριση τακτοποίησης αυθαιρέτων κτισμάτων,σύμφωνα με την κείμενη πολεοδομική νομοθεσία, που παρανόμως δομήθηκαν κατά τη χρονική περίοδο διαχειρίσεως του οικήματος από τον σύλλογο,

Γ. Αίτημα λογοδοσίας οικονομικής διαχειρίσεως από τον σύλλογο που δεν απαντήθηκε ποτέ,

Δ. Άρνηση επηρεασμού από πολιτικούς και εξωεκκλησιαστικούς παράγοντες σε ποιμαντικά ζητήματα, ιδίως αυτό της τοποθέτησης και μετακίνησης εφημέριων.

»Η Ιερά Μητρόπολη, υπό την καθοδήγηση του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου, πράττει άμεσα με διαφάνεια και υπευθυνότητα καθετί αναγκαίο για την προστασία του ποιμνίου. Υπαινιγμοί και απειλές για επερχόμενα (χειρότερα περιστατικά) αποκρούονται ως αήθεις και δεν μας αφορούν.

Τέλος, υπενθυμίζουμε πως δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανέναν να θέσει σε κίνδυνο την εύτακτη λειτουργία του Ιερού Ναού και την ομαλή καθημερινότητα του ποιμνίου, προς τούτο προσφεύγοντες νομίμως στην Ελληνική Δικαιοσύνη».

Φωτογραφίες από την οικία του ιερέα όπως εστάλησαν στο zougla.gr




(Ο βόθρος)

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ:

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης