Παρέμβαση της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας» σημειώθηκε στο γραφείο του γιατρού Κωνσταντίνου Συρίγου στο Κολωνάκι. Ακολουθούν το σχετικό κείμενο και το βίντεο που δημοσιεύτηκαν σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου. 

«Καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού υπήρξαμε θεατές σε ένα ιδιαίτερο πλεόνασμα ανικανότητας, ανευθυνότητας και εκμετάλλευσης των γεγονότων από την κυβέρνηση ενάντια στην κοινωνική βάση, που καλέστηκε να αντιμετωπίσει μόνη της τις συνθήκες της πανδημίας. Αλλά και να επωμιστεί το βάρος των ευθυνών της αποδόμησης του δημοσίου συστήματος υγείας ως κοινωνικό αγαθό και μάλιστα με τη συνεχή υπενθύμιση της ατομικής ευθύνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

»Έχουμε γράψει πολλές φορές σε κείμενά μας για τις άμεσες διεκδικήσεις που πρέπει να υλοποιηθούν για να μη συνεχίσουμε να θρηνούμε σωρηδόν θύματα της τάξης μας, όπως προσλήψεις υγειονομικών και πληρωμή των υπερωριών τους, προσλήψεις εκπαιδευτικών, επίταξη ιδιωτικών μονάδων εντατικής θεραπείας, εξοπλισμό των δομών δημόσιας υγείας, προμήθεια εμβολίων, μαζική διενέργεια test. Αντί για αυτά, η βασική στρατηγική του κράτους για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι ξύλο και συλλήψεις στη νεολαία, πρόστιμα για το τίποτα, πνίξιμο της μικρής επιχειρηματικότητας, φτωχοποίηση του γενικού πληθυσμού, εκατομμύρια στα ΜΜΕ, δωράκια σε μεγαλοεπιχειρηματίες και παράγοντες του τουριστικού κλάδου, ξύλο στους υγειονομικούς πασπαλισμένο με ολίγη από χειροκροτήματα στα μπαλκόνια, βόλτες του πρωθυπουργικού ζεύγους, δάκρυα συγκίνησης του υπουργού υγείας. Αυτά, ανάμεσα σε πολλά άλλα που δε θα επαναλάβουμε τώρα, συνθέτουν την εικόνα της καθολικής αποτυχίας διαχείρισης της κρίσης, της κοροϊδίας της κοινωνικής βάσης.

»Παρ΄ όλα αυτά, ακόμη και τώρα με την άφιξη του πολυπόθητου εμβολίου είδαμε στελέχη της κυβέρνησης και άμεσους συγγενείς και φίλους της να πρωτοστατούν σε ένα ρεσιτάλ ασυδοσίας για την εξασφάλισή του. Αδιαφορώντας για ευπαθείς ομάδες και ομάδες προτεραιότητας, καταπατώντας κάθε έννοια κοινωνικής ευθύνης ή έστω όσης είχε απομείνει, έπειτα από τις πενιχρές ποσότητες εμβολίων που εξασφαλίστηκαν.

»Σε αυτό το ρεσιτάλ ήρθε να διεκδικήσει ρόλο και ο καθηγητής Κωνσταντίνος Συρίγος, ο οποίος θεώρησε το εμβόλιο ως το χρυσό εισιτήριο προς την έδρα προεδρίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, με την εξασφάλιση προτεραιότητας σε πανεπιστημιακούς ιατρούς ως προεκλογικό κατόρθωμα. Ο κύριος Συρίγος δεν έδωσε απλά μια υπόσχεση, αλλά αναφέρθηκε σε αυτό ως μια ήδη κατακτημένη διεκδίκηση μέσω προσωπικής διαμεσολάβησής του προς το Υπουργείο Υγείας και συνεννόηση με τον αναπληρωτή υπουργό Βασίλη Κοντοζαμάνη. Διεκδίκηση κατάφωρα αντίθετη με τις ομάδες προτεραιότητας, αφού οι εν λόγω ιατροί είναι διδάσκοντες και όχι μέρος του ενεργού ιατρικού προσωπικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

»Σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων του νοσοκομείου “ΣΩΤΗΡΙΑ”, το εμβολιαστικό ρουσφέτι έρχεται να επιβεβαιωθεί και έχει ξεκινήσει ήδη σε συνεργασία με τη σύζυγο του Συρίγου, η οποία είναι διευθύντρια στο τμήμα εμβολιασμών του νοσοκομείου. Το ρουσφέτι εκτός από ψηφοθηρικό για την προεδρία, καταγγέλλεται ότι επιβραβεύει και γνωστό καναλάρχη για τις υπηρεσίες διαμόρφωσης της κοινής γνώμης, ενώ οι καταγγέλλοντες αναφέρουν κλίμα τρομοκρατίας με σκοπό τη διατήρηση της σιωπής τους.

»Τα πρόσωπα που εμπλέκονται δείχνουν για άλλη μια φορά πως η κοινωνική βάση δεν αποτελεί προτεραιότητα. Τόσο το υγειονομικό προσωπικό της πρώτης γραμμής, όσο και οι πολίτες ευπαθών ομάδων, γίνονται για κάποιους πιθανές θυσίες χωρίς δεύτερη σκέψη, φτάνει να εξασφαλίζουν ψηφοφόρους, προεδρικές θέσεις και την όποια προσωπική ανέλιξη.

»Κάθε πολιτική που αντιμετωπίζει την κοινωνική βάση ως αναλώσιμη θα μας βρίσκει απέναντί της.

»Ρουβίκωνας».

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης