Τελείως διαφορετικό θα είναι το φετινό Πάσχα για τους πολίτες των περισσότερων χωρών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ήδη από χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ξεκαθάρισε πως το Πάσχα οι εκκλησίες θα είναι κλειστές για τους πιστούς και ότι δεν επιτρέπονται μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων για τους εορτασμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, ο κ. Πέτσας ανέφερε: «Τον Γολγοθά του κορωνοϊού που περνάει και η χώρα μας θα τον ακολουθήσει η Ανάσταση. Ανάσταση που ευχή όλων μας είναι να μας βρει με τα αγαπημένα μας πρόσωπα και περισσότερη αισιοδοξία», ενώ επανέλαβε ότι η Ανάσταση, όπως και ολόκληρο το φετινό Πάσχα θα είναι διαφορετικά, χωρίς μετακινήσεις, με κλειστές εκκλησίες και λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών.

Η αναφορά του κ. Πέτσα σε Ανάσταση και Κυριακή του Πάσχα ίσως δείχνει τις κυβερνητικές προθέσεις για λήψη νέων μέτρων, ώστε να αποφευχθούν οι συνωστισμοί σε σπίτια και αυλές, που μπορεί να δημιουργήσουν νέες εστίες μετάδοσης του ιού σε ένα κρίσιμο χρονικό σημείο.

Εξετάζεται απαγόρευση κυκλοφορίας των ΙΧ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα, σύμφωνα με την Καθημερινή, στο τραπέζι του πρωθυπουργικού γραφείου βρίσκεται ακόμα και το σενάριο της απαγόρευσης κυκλοφορίας των αυτοκινήτων το βράδυ της Ανάστασης και ανήμερα το Πάσχα. 

Αν ένα τέτοιο μέτρο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού προκριθεί και τελικά εφαρμοστεί, τότε θα τεθεί σε ισχύ από το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου μετά τις 20:00, που κλείνουν τα καταστήματα. 

Η ενίσχυση των μέτρων για τις δύο αυτές ημέρες είναι κάτι που εξαρχής υπήρχε στα πλάνα του Μαξίμου. Ο λόγος είναι αυτονόητος: Η εβδομάδα που διανύουμε είναι η πιο κρίσιμη, καθώς μπορεί να υπάρξει κατακόρυφη αύξηση του συγχρωτισμού λόγω της γιορτής του Πάσχα, κάτι που πρέπει να αποφευχθεί.

Νέα μέτρα δεν αναμένονται από την επόμενη εβδομάδα, πλην ειδικών περιπτώσεων, για παράδειγμα καραντίνες ειδικού σκοπού, όπως οι πρόσφατες σε οικισμούς Ρομά ή σε οίκους ευγηρίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης