Ρεπορτάζ: Σταυρούλα Πεταλιού

Ένα απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε την Τετάρτη (4/5) έξω από δημοτικό παιδικό σταθμό της Πάτρας και μπροστά στα έκπληκτα μάτια ανήλικων παιδιών. Δάσκαλοι δεν επέτρεψαν σε μία μητέρα και το παιδί της να μπουν στον παιδικό σταθμό, εξαιτίας της λήξης της σύμβασης ειδικής παιδαγωγού, καθώς το 3,5 ετών αγόρι έχει διαγνωστεί με ήπιας μορφής αυτισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε βίντεο το οποίο παραχώρησε στο zougla.gr η μητέρα του παιδιού φαίνεται το επεισόδιο με πρωταγωνίστριες την ίδια και τις δασκάλες του παιδικού σταθμού:

 

Τι ανέφερε η μητέρα του παιδιού στο zougla.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η εγγραφή του παιδιού μου στον δημοτικό παιδικό σταθμό πραγματοποιήθηκε κανονικά τον Μάιο του 2018. Τότε κατέθεσα όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά μαζί και τη γνωμάτευση στην οποία φαίνεται ότι το παιδί μου έχει ήπιας μορφής αυτισμό (λόγω ηλικίας δεν έχει περάσει ακόμα διάγνωση από το ΚΕΔΔΥ όπου φαίνεται ακριβώς η κατηγορία και μορφή αυτισμού). Ενώ δέχτηκαν τα χαρτιά και την εγγραφή, μου ανακοίνωσαν ότι θα ξεκινήσει κανονικά να φοιτά από τον Σεπτέμβριο του 2018. Το μόνο που θα έπρεπε να περιμένω ήταν από μέρα σε μέρα την πρόσληψη ειδικής παιδαγωγού, πράγμα το οποίο έγινε τελικά την 1η Φεβρουαρίου του 2019. Όλο αυτό το διάστημα το παιδί έπαιρνε απουσίες όχι επειδή ήταν δική μου επιλογή να μην πηγαίνει αλλά επειδή η προϊσταμένη του τμήματος βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών μου σύστησε να περιμένω» επεσήμανε στο zougla.gr η μητέρα του 3,5 ετών αγοριού. 

Πριν από λίγες ημέρες όπως κατήγγειλε η μητέρα, η ειδική παιδαγωγός η οποία ανέλαβε το παιδί της της είπε πως λήγει η δίμηνη σύμβασή της και πως το αγόρι δεν μπορούσε να συνεχίσει να φοιτά στον δημοτικό παιδικό σταθμό. 

«Στις 21 Μαρτίου επισκέφθηκα το γραφείο του προέδρου του Δ. Σ. του ΚΟΔΗΠ (Κοινωνικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων), και ζήτησα να με ενημερωθώ γιατί το παιδί μου θα σταματήσει από τον παιδικό σταθμό στις 29 Μαρτίου. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. ΚΟΔΗΠ αρνήθηκε πως γνωρίζει το περιστατικό και πως θα ενημερωθεί άμεσα για το τι συμβαίνει» ανέφερε. 

Όπως είπε η ***Ρ.Ρ. στο zougla.gr ενημερώθηκε από την προϊσταμένη του τμήματος βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών πως η φοίτηση του παιδιού της διακόπτεται καθώς το υπουργείο δεν είναι σε θέση να πληρώσει ειδικό παιδαγωγό.

Σε έγγραφο το οποίο παραχώρησε στο zougla.gr η κα Ρ.Ρ. όμως αναφέρεται μεταξύ άλλων πως έχει εγκριθεί η πρόσληψη ειδικής παιδαγωγού έως 31/7/2019 και η χρηματοδότηση θα βαρύνει τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους ΚΑΠ προς εξυπηρέτηση του εγγεγραμμένου φιλοξενούμενου νηπίου με αυτισμό.

Δείτε το σχετικό έγγραφο:

«Την Τετάρτη 3/4/2019 όπως πήγαινα κανονικά στο σχολείο το πρωί με το παιδί με περίμεναν στην εξώπορτα η διευθύντρια μαζί με την καθαρίστρια του παιδικού σταθμού και μόλις με είδαν κλείδωσαν την πόρτα με λουκέτο. Εκείνη τη στιγμή μέσα στον παιδικό σταθμό υπήρχαν γονείς που μπήκαν να αφήσουν τα παιδιά τους, καθώς και γονείς μαζί με τα παιδιά τους απ’ έξω για τον ίδιο λόγο. Αποτέλεσμα αυτής της πράξης ήταν να παρεμποδιστεί η είσοδος και η έξοδος γονέων και παιδιών. Στη συνέχεια άνοιξαν την πίσω πόρτα για τη διευκόλυνση των υπολοίπων, όμως απαγορεύτηκε η είσοδος του δικού μου παιδιού» τόνισε.

Η κα Ρ.Ρ. κατήγγειλε πως η βρεφονηπιοκόμος του παιδικού σταθμού έσπρωξε το παιδί της για να το εμποδίσει να εισέλθει στον προαύλιο χώρο και όπως σημείωσε η συνέχεια δόθηκε στο αστυνομικό τμήμα της Ανθούπολης.

Η ανακοίνωση του Δήμου Πατρέων για το περιστατικό

Ανακοίνωση με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό εξέδωσε ο Κοινωνικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Μετά την ισχύ του ν.4249/5-12-2017, (άρθρο 30 παρ. 1.α), ο Κοινωνικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων (ΚΟΔΗΠ), ενέταξε τη ρύθμιση του νόμου στον Κανονισμό Λειτουργίας των Βρεφονηπιακών του Σταθμών, ώστε να δίνεται η δυνατότητα εγγραφής στους Δ.Π.Σ.  των παιδιών που πάσχουν από σωματικές, πνευματικές, ψυχικές παθήσεις ή αναπηρίες, με τις αντίστοιχες προϋποθέσεις.

Με απόφαση του Δ.Σ του ΚΟΔΗΠ  άμεσα εγκρίναμε το αίτημα πρόσληψης αντίστοιχων ειδικοτήτων (ειδικών παιδαγωγών) με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου όπως προβλέπεται, για να καλύψουμε την ανάγκη αυτή.

Οι προσλήψεις που ζητήσαμε δεν έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών, παρά το γεγονός ότι  αποστείλαμε και νέο αίτημα του Δ.Σ. μας.

Ο Κοινωνικός Οργανισμός χρησιμοποίησε έτσι, τη μοναδική δυνατότητα που είχε προκειμένου να καλύψει   την ανάγκη αυτή, μέσα στα  θεσμικά πλαίσια της επιτρεπόμενης πρόσληψης προσωπικού για 2 μήνες. Οι ενδιαφερόμενοι γονείς ενημερώθηκαν σχετικά για όλα και για την έγκριση που ζητήσαμε.

Γι’ αυτό προσλάβαμε εργαζόμενους με τη μοναδική δυνατότητα που είχαμε έστω για 2 μήνες, προκειμένου στο χρονικό αυτό διάστημα να μπορέσει η κυβέρνηση αν ήθελε να εγκρίνει τις θέσεις που ζητήσαμε.

Με ευαισθησία ανταποκριθήκαμε στο ζήτημα αυτό, με βάση τις δυνατότητές μας.

Το γεγονός ότι δεν έχουμε μόνιμους εργαζόμενους δεν οφείλεται στον Κοινωνικό Οργανισμό, αλλά στους κυβερνώντες διαχρονικά.

Τα παιδιά αυτά έχουν το δικαίωμα στη προσχολική αγωγή αδάπανα,  όμως αυτό είναι ζητούμενο,  γιατί για το κράτος και τα παιδιά αυτά δυστυχώς είναι κόστος.

Γι’ αυτό και οι περικοπές των κοινωνικών δαπανών, οι συνεχιζόμενες απαγορεύσεις των προσλήψεων ακόμη και σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Όλα αυτά καθιστούν έως αδύνατη την αγωγή, φροντίδα και προσχολική αγωγή των παιδιών μας.

Ζητάμε από το Υπουργείο Εσωτερικών να  εγκρίνει άμεσα το αίτημά μας, ώστε να προχωρήσουμε στην προκήρυξη πρόσληψης των  ανάλογων θέσεων.

Για μας το ζητούμενο είναι η ικανοποίηση του δικαιώματος στην προσχολική αγωγή και εκπαίδευση όλων των παιδιών και των παιδιών με παθήσεις ή αναπηρίες και μάλιστα δωρεάν, χωρίς καμία συμμετοχή ή τροφεία, από τις οικογένειές τους. Αυτό θα πρέπει να γίνει με ευθύνη του κράτους, με ανάλογο σχεδιασμό – προγραμματισμό, χρηματοδότηση, κατάλληλες υποδομές και μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό, σε αντίθετη κατεύθυνση από την εφαρμοζόμενη διαχρονικά κυβερνητική πολιτική της μείωσης των κοινωνικών παροχών και δαπανών.

Γι’ αυτό συνεχίζουμε να διεκδικούμε τη γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και τη δυνατότητα προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, ώστε να καλύψουμε τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού των κοινωνικών μας δομών.

***Η μητέρα του παιδιού θέλησε να μην αποκαλύψει τα στοιχεία της δημοσίως και έτσι από το zougla.gr αναφέρεται με τα αρχικά Ρ.Ρ. ωστόσο η ιστοσελίδα γνωρίζει την ταυτότητα της καταγγέλλουσας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης