Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 75 ετών ο εκλογολόγος Ηλίας Νικολακόπουλος, ο οποίος, έγινε γνωστός και ιδιαίτερα αγαπητός στους πολίτες, για τις νηφάλιες και ακριβείς στατιστικές αναλύσεις του στις εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων δεκαετιών.  

Ο καθηγητής Εκλογικής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών πέθανε από ανακοπή καρδιάς ενώ κολυμπούσε στην παραλία Αχλάδι της Σύρου. Είχε πάει στο νησί από την Κέα, όπου διατηρεί εξοχικό, για να δώσει μια διάλεξη, την οποία ολοκλήρωσε περίπου στη 1 το μεσημέρι. Αμέσως μετά πήγε στη θάλασσα, όπου υπέστη ανακοπή. Έγινε κλήση στο ΕΚΑΒ στις 14:21 που ειδοποιήθηκε για λουόμενο χωρίς αισθήσεις και επτά λεπτά αργότερα οι διασώστες ξεκίνησαν την προσπάθεια ανάνηψης με απινιδωτή, η οποία δεν είχε αποτέλεσμα. Οι προσπάθειές τους που συνεχίστηκαν και κατά τη διακομιδή του στο νοσοκομείο της Σύρου δυστυχώς, απέβησαν άκαρπες. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με μαρτυρίες άλλων λουόμενων, αρχικά ένας λουόμενος γιατρός στο επάγγελμα του έδωσε τις πρώτες βοήθειες, κάνοντας του καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση μέχρι να φθάσει το ασθενοφόρο. Επίσης οι κοντινοί του άνθρωποι, τα άτομα της παρέας του, είπαν στους διασώστες του ΕΚΑΒ πως αντιμετώπιζε πρόβλημα με την καρδιά του. 

Η σορός του Ηλία Νικολακόπουλου θα μεταφερθεί την Παρασκευή στην Αθήνα.

Ποιος ήταν ο Ηλίας Νικολακόπουλος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη Λωζάννη.

Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Θεωρία των Πιθανοτήτων στο Πανεπιστήμιο του Παρισίου ΧΙ και το 1984 αναγορεύθηκε διδάκτωρ του τμήματος Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το 1986 εξελέγη λέκτορας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 2003 τακτικός καθηγητής.

Επί σειρά ετών συνεργαζόταν με τον τηλεοπτικό σταθμό Μega για την παρουσίαση των εκλογικών διαδικασιών. Αρθρογραφούσε τακτικά σε εφημερίδες («Τα Νέα» κ.λπ.) και διατηρούσε εκπομπή ιστορικού περιεχομένου «Στο Κόκκινο». 

Μέχρι σήμερα ήταν πρόεδρος των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ).

Τα συλλυπητήρια μηνύματα των πολιτικών αρχηγών

Αλ. Τσίπρας: Με βαθιά οδύνη αποχαιρετώ τον Ηλία Νικολακόπουλο

Συλλυπητήριο μήνυμα για την απώλεια του Ηλία Νικολακόπουλου απέστειλε, μέσω των κοινωνικών δικτύων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας.

«Με βαθιά οδύνη αποχαιρετώ τον Ηλία Νικολακόπουλο. Τον προοδευτικό διανοούμενο, τον φίλο, τον σύντροφο, τον συνεργάτη. Τον άνθρωπο που συνδύαζε με σπάνιο τρόπο την επιστημονική γνώση με την προοδευτική σκέψη και την προσωπική ακεραιότητα», έγραψε και συνέχισε:

«Του χρωστάμε πάρα πολλά. Με τελευταίο την άψογη διοργάνωση της μεγάλης εκλογικής διαδικασίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Σήμερα αισθανθήκαμε ξαφνικά όλοι πιο φτωχοί. Τα συλλυπητήριά μου στους δικούς του».

Κυρ. Μητσοτάκης: Η απώλεια του αποτελεί πλήγμα για τον σοβαρό πολιτικό διάλογο

«Η ξαφνική απώλεια του Ηλία Νικολακόπουλου αποτελεί πλήγμα για την επιστημονική έρευνα και τον σοβαρό πολιτικό διάλογο», αναφέρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο Twitter για την απώλεια του Ηλία Νικολακόπουλου.

«Η δημόσια σφαίρα και η αναλυτική σκέψη στη χώρα μας χάνουν έναν από τους πιο συνεπείς και ευγενείς υπηρέτες τους. Τα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του», καταλήγει στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός.

Ν. Ανδρουλάκης: Ο Ηλίας Νικολακόπουλος ήταν μια φωτεινή ακαδημαϊκή παρουσία
Σε ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε: «Ο Ηλίας Νικολακόπουλος ήταν μια φωτεινή ακαδημαϊκή παρουσία. Η προοδευτική σκέψη του και η τεκμηριωμένη πολιτική του ανάλυση ήταν απόλυτα συνυφασμένες με τις εκλογικές βραδιές επί σειρά ετών. Ο ξαφνικός θάνατος του μας γεμίζει θλίψη. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του».

Κ. Σημίτης: Ο Ηλίας Νικολακόπουλος είχε δυνατό κριτικό μυαλό

Με λίγα λόγια θερμά και ουσιαστικά αποχαιρέτισε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης τον στενό φίλο του, Ηλία Νικολακόπουλο. «Ο Ηλίας Νικολακόπουλος ήταν ένας στενός φίλος. Είχε δυνατό κριτικό μυαλό. Εργαζόταν σταθερά για την πειστική ανάλυση των πολιτικών εξελίξεων και για μια δημιουργική πολιτική. Τα συλλυπητήριά μου στα παιδιά του», δήλωσε ο κ. Σημίτης.

Μ. Βαρβιτσιώτης: Αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στο δημόσιο πολιτικό διάλογο

«O Ηλίας Νικολακόπουλος υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους πολιτικούς αναλυτές που έγραψε τη δική του ιστορία στις εκλογικές μάχες. Η ξαφνική απώλειά του αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στο δημόσιο πολιτικό διάλογο» έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ενώ εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια του Ηλία Νικολακόπουλου.

Η συλλυπητήρια ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

«Ο Ηλίας Νικολακόπουλος υπήρξε από τις σπάνιες εκείνες περιπτώσεις ακαδημαϊκών που η επιστήμη την οποία υπηρετούσε είχε ταυτιστεί με το δικό του όνομα.  Με τη γνώση, την αναλυτική του σκέψη και την ψυχραιμία του, ως καθηγητής εκλογικής κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ, υπήρξε δάσκαλος χιλιάδων φοιτητών, ορισμένοι από τους οποίους κινήθηκαν μετέπειτα στα χνάρια του. Είχε σπουδάσει στην Αθήνα, τη Λωζάνη και το Παρίσι, Μαθηματικά και Θεωρία Πιθανοτήτων. Στο ευρύ κοινό είχε γίνει γνωστός από τη συνεργασία του με τηλεοπτικούς σταθμούς, όπου κατέκτησε τον σεβασμό των πολιτών με τις ακριβείς εκτιμήσεις του και την ικανότητά του να εξηγεί απλά τα πιο σύνθετα πολιτικά ζητήματα. Μέχρι και σήμερα θα ήταν δύσκολο κανείς να φανταστεί εκλογές στην Ελλάδα χωρίς την παρουσία του Ηλία Νικολακόπουλου. Υπηρέτησε σε όλη του τη ζωή τις αξίες της Αριστεράς, ήταν πρόεδρος των ΑΣΚΙ και είχε την επιστημονική επιμέλεια της εκπομπής Ιστορία στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο. Εκφράζουμε συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους συναδέλφους και τους μαθητές του».

Η συλλυπητήρια ανακοίνωση του ΚΚΕ

«Για τον αιφνίδιο θάνατο του Ηλία Νικολακόπουλου, καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, πολιτικού επιστήμονα και αναλυτή, το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».

«Είμαστε όλες και όλοι συγκλονισμένοι» ανακοινώνουν με βαθιά οδύνη τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας αποχαιρετώντας τον πρόεδρο τους Ηλία Νικολακόπουλο, που έφυγε αιφνίδια σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 75 ετών.

« Και θα κρατάμε για πάντα τη λάμψη της ανατροπής που σφράγισε τη σκέψη, το βλέμμα και το μειδίαμα του Ηλία μας».

Ο αποχαιρετισμός των ΑΣΚΙ στον Ηλία Νικολακόπουλο

Για την μεγάλεια απώλεια του Ηλία Νικολακόπουλου τα ΑΣΚΙ ανάρτησαν στην ιστοσελίδα τους:

«Τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) ανακοινώνουν με βαθιά οδύνη το θάνατο του προέδρου του Διοικητικού τους Συμβουλίου Ηλία Νικολακόπουλου. Είμαστε όλες και όλοι συγκλονισμένοι. Ο Ηλίας δεν ήταν απλώς ο πρόεδρος μας. Ήταν ένας μαχητικός αγωνιστής κατά της δικτατορίας, συμμέτοχος της συλλογικής περιπέτειας της Αριστεράς, παρών μέχρι την τελευταία μέρα στις συλλογικές αναζητήσεις της νέας εποχής.

Ήταν ένας πρωτοπόρος της έρευνας που άνοιξε νέους δρόμους, αναμετρήθηκε με δύσκολα ερωτήματα, ενέπνευσε πολλούς και πολλές που είχαν την τύχη να διασταυρωθούν μαζί του.

Ήταν πάνω από όλα ένας δοτικός άνθρωπος που με το παράδειγμά του μας έκανε όλους και όλες να αναζητούμε τον καλύτερο εαυτό μας.

Τα λόγια είναι φτωχά. Αποχαιρετούμε τον Ηλία Νικολακόπουλο. Και θα κρατάμε για πάντα τη λάμψη της ανατροπής που σφράγισε τη σκέψη, το βλέμμα και το μειδίαμα του Ηλία μας» .

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης