Μαχόμενη δικηγόρος επί σειρά ετών και νυν εισαγγελέας στην έδρα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας η κ. Αριστοτέλεια Δόγκα «έκλεψε» τις εντυπώσεις, στη δίκη για τον άγριο βιασμό και την αποτρόπαια δολοφονία της  Ελένης Τοπαλούδη.

Με καταγωγή από τη Ρόδο, το νησί του «μαρτυρίου» για την άτυχη φοιτήτρια, η εισαγγελική λειτουργός έγινε  αναμφίβολα το «πρόσωπο» της δίκης, κυρίως λόγω της αγόρευσής της  η οποία μετατράπηκε σε ένα δριμύτατο κατηγορώ  όχι μόνο σε βάρος των δύο νεαρών που δικάζονται ενώπιον του δικαστηρίου αλλά και κατά των οικογενειών τους και των συνηγόρων τους που ανέλαβαν να τους υπερασπιστούν. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια της αγόρευσής της, η  κ. Δόγκα, κούνησε πολλές φορές το δάκτυλο στους κατηγορουμένους για τη φρίκη που προκάλεσαν στην άτυχη φοιτήτρια και απευθυνόμενη πάντα σε αυτούς,  σε δεύτερο πρόσωπο,  δεν δίστασε να τους αποκαλέσει «τέρατα», παραβλέποντας τους δικονομικούς κανόνες που απαγορεύουν τέτοιου είδους χαρακτηρισμούς. Με τον ίδιο τρόπο βέβαια η κ. Δόγκα δεν κράτησε ούτε τις αναγκαίες δικονομικές αποστάσεις απέναντι στους γονείς της Ελένης Τοπαλούδη, αποδεχόμενη τα λουλούδια που της πρόσφεραν, τα οποία μάλιστα έβγαλε και φωτογραφία την οποία ανάρτησε στο facebook, γράφοντας πως ήταν το ωραιότερο και το πιο πολύτιμο δώρο που έχει λάβει.  

Λίγες ώρες αργότερα πάντως, κατά τη διάρκεια της δίκης στην οποία συνέχιζαν τις αγορεύσεις τους οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής, η εισαγγελέας διέγραψε το λογαριασμό της στο fb, μαζί με τις υπόλοιπες αναρτήσεις που είχε κάνει για την άτυχη φοιτήτρια. «Για την  Ελένη», σημείωνε σε άλλη φωτογραφία που είχε αναρτήσει.  Η εισαγγελική λειτουργός ξάφνιασε με την αγόρευσή της, ταυτιζόμενη πλήρως με το θύμα και τους γονείς του στους οποίους δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να πορεύεται μαζί με την Ελένη. Την Ελένη που έδωσε μάχη για τη ζωή της, αντιστεκόμενη. Την Ελένη που έγινε στόχος των ορέξεων των κατηγορουμένων. Η Ελένη δεν ήταν πονηρεμένη, είπε η εισαγγελέας, ερμηνεύοντας τις κινήσεις της άτυχης φοιτήτριας η οποία βιάστηκε και δολοφονήθηκε με τον πιο άγριο τρόπο. Ένα ειδεχθές έγκλημα, το οποίο συγκλόνισε και συγκλονίζει την κοινή γνώμη.

 Η εισαγγελέας έδειξε να «πιάνει» το κοινό περί δικαίου αίσθημα και για αυτό πολλοί ήταν αυτοί που υπερθεμάτισαν την πρότασή της, χαρακτηρίζοντας την ως Δικαστή, υψηλού κύρους και ήθους, σπάνιου στις ημέρες μας. Κι ας επέτρεψε με την πρότασή της να πλανώνται υπόνοιες που μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και σε αναίρεση μίας καταδικαστικής απόφασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνείδηση της κοινής γνώμης  η ενοχή, δεν περιμένει  πάντα την καταδικαστική απόφαση. Για τη Δικαιοσύνη όμως και τους λειτουργούς της, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Και  η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να αποδίδεται a la carte, ανάλογα με το εάν οι δράστες ή ακόμη και τα θύματα μας προκαλούν απέχθεια. Μοιάζει επικίνδυνη μία τέτοια προσέγγιση για την ίδια τη Δημοκρατία.

Για το λόγο αυτό εξάλλου είναι προκαθορισμένα  τα όρια, μέσα στα οποία κινείται η συμπεριφορά των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών στο ακροατήριο. Το άρθρο 332 προσδιορίζει αυτά τα όρια, προβλέποντας ότι «αν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας στο ακροατήριο οι δικαστικοί λειτουργοί δεν μεταχειρίζονται τα πρόσωπα που συμμετέχουν στη δίκη κατά τρόπο αμερόληπτο, ευπρεπή, απαθή και ψύχραιμο, διαπράττουν βαρύ  πειθαρχικό παράπτωμα».

 Δεν ήταν πάντως η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη εισαγγελική λειτουργός δέχεται τα πυρά των δικηγόρων, των άλλοτε δηλ. συναδέλφων της. Γνωστή δικηγόρος δήλωσε μάλιστα στο zougla.gr  με τον ίδιο ακριβώς προσβλητικό τρόπο είχε απευθυνθεί και σε εκείνη, στο παρελθόν, σε άλλη δίκη. «Μου επέστησε μάλιστα την προσοχή για το ποιους υπερασπίζομαι, γιατί είμαι ακόμη «νέα» και γιατί ο εντολέας μου είναι «κατακάθι» και «φυντανάκι εγκληματικότητας που πρέπει να πατηθεί χάμω πριν θεριέψει. Ωρυώμενη δε  και απευθυνόμενη στους ενόρκους είπε: «η κα συνήγορος πληρώνεται για να τα λέει αυτά, μη σας πείθει. Αυτός είναι ο ρόλος της, να παρασύρει τους ενόρκους», θυμάται η γνωστή δικηγόρος.

Σε άλλο δικαστήριο πάντως δικηγόροι την έβλεπαν να παίζει με το κινητό της, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, μη ακούγοντας καν τις καταθέσεις των μαρτύρων, ενώ άλλες φορές οι φωνές της, από την αίθουσα διασκέψεων, ακούγονταν μέχρι και τη δικαστική αίθουσα.   

 Το πάθος για την αλήθεια λοιπόν  ή η ανάγκη για λίγα λεπτά δημοσιότητας έκαναν την εισαγγελική λειτουργό να στρέψει πάνω της τα «φώτα» της δίκης; Το σίγουρο είναι πάντως πως ο βιασμός και η δολοφονία της άτυχης Ελένης Τοπαλούδη περιμένει Δικαιοσύνη και μία απόφαση που θα πατάει σε στέρεο έδαφος, υπηρετώντας το νομικό πολιτισμό μιας χώρας που γέννησε τη Δημοκρατία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης