Το Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας έχει παρελθόν. Δεν είναι ένα παρελθόν για το οποίο μπορεί να καυχιέται η ηγεσία της αστυνομίας και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Εδώ και χρόνια χύνονται τόνοι μελάνης για όσα έχουν εκτυλιχθεί στα γραφεία, στα κρατητήρια και στις αίθουσες ανάκρισης του. Οι ιστορίες κακομεταχείρισης, βασανισμού και εξευτελισμού, σωματικού και ψυχολογικού, ανθρώπων που βρέθηκαν ως κρατούμενοι εκεί δεν έχουν τέλος.

Θα περίμενε κανείς ότι όσα περιστατικά έχουν έρθει στην επιφάνεια, και δεν είναι λίγα, θα ήταν αρκετά για να συνετίσουν τους αστυνομικούς που υπηρετούν εκεί αλλά θα υποχρέωναν και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να λάβει πιο δραστικά μέτρα από ένα απλό «τράβηγμα του αυτιού».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε προ δεκαπενταετίας βίντεο για τους βασανισμούς στο ΑΤ Ομονοίας: 

 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό όμως δεν συνέβη. Το προσωπικό του συγκεκριμένου αστυνομικού απολαμβάνει μια πρωτοφανή ασυλία και αισθάνεται ότι είναι παντοδύναμο και ότι τίποτα δεν μπορεί να το αγγίξει. Γι’ αυτό έρχονται οι βασανισμοί και οι εξευτελισμοί με τόσο μεγάλη συχνότητα. Οι «βασιλιάδες της Ομόνοιας», γιατί κάπως έτσι πρέπει να αισθάνονται, δεν τα βάζουν φυσικά με τους δυνατούς, αλλά μόνο με αυτούς με τους οποίους αισθάνονται ότι θα είναι ασφαλείς. Τους φτωχούς, τους μετανάστες και τους άστεγους. Και, φυσικά, όσους είναι πολιτικά αντίθετοι με την κυρίαρχη ιδεολογίας της πλειοψηφίας της Ελληνικής Αστυνομίας. Πριν από λίγες ημέρες ήρθε η σειρά μιας 19χρονης κοπέλας που βιάστηκε από δύο αστυνομικούς σε μια αίθουσα του Α.Τ. Ομονοίας.

 

Η κατάθεση της είναι συγκλονιστική. Περιγράφει τους πόνους και την αιμορραγία κατά τη διάρκεια του βιασμού της, και, φυσικά, τον τρόμο, που τόσοι και τόσοι έχουν βιώσει στα δωμάτια του Α.Τ. Ομονοίας.

Όπως ανέφερε στην κατάθεση της βρισκόταν στον σταθμό του ΗΣΑΠ στο Θησείο και όταν είδε τέσσερις αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ τους πλησίασε και τους έκανε μια ερώτηση για εργασιακά θέματα.

Συζήτησαν, αντάλλαξαν και τα προφίλ τους στο Instagram και στη συνέχεια «μου είπαν ότι περίπου στη μία θα τελείωνε η βάρδια τους και να πάμε όλοι μαζί στο αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας προκειμένου να γνωριστούμε καλύτερα. Πράγματι συμφώνησα και τους είπα ότι θα πάω και εγώ σε μισή ώρα. Όταν έφθασα εκεί οι τέσσερις αστυνομικοί ήταν ήδη στο Τμήμα. Μου είπαν να καθίσουμε σε καφετέρια δίπλα στο Τμήμα η οποία ήταν κλειστή λόγω ώρας πλην όμως υπήρχαν έξω τραπέζια και καρέκλες. Μετά από ολίγον μου πρότειναν να με ξεναγήσουν στο Τμήμα».

Όπως αναφέρει η κοπέλα, μπήκε σε ένα δωμάτιο με μια μεταλλική πόρτα, η οποία δεν έκλεινε, και στο εσωτερικό υπήρχε μόνο ένα τραπέζι. Τρεις αστυνομικοί μπήκαν στο δωμάτιο μαζί της. «Μετά από λίγη ώρα, περίπου στις έντεκα, κάποιος -δεν θυμάμαι ποιος- μου είπε να καθίσω πάνω στο μεταλλικό γραφείο. Κάθισα ενώ εκείνοι ήταν όρθιοι και συνομιλούσαμε .Στη συνέχεια έφυγαν οι δυο από τους τρεις. Μόλις έμεινα μόνη μου με τον (…) χωρίς να μου πει κάτι ξεκίνησε να με φιλάει στο στόμα».

Το κορίτσι στη συνέχεια περιγράφει πόσο πολύ φοβόταν όχι μόνο λόγω του βιασμού της, αλλά και λόγω του γεγονότος ότι οι αστυνομικοί βιντεοσκοπούσαν την φρικτή πράξη τους: «Πονούσα πολύ και μου είπε μην φωνάζεις». Στη συνέχεια όπως ισχυρίζεται μπήκε ο δεύτερος αστυνομικός και άρχισε να την αγγίζει. «Είδα πάνω στη στολή του ότι φορούσε κάμερα στην οποία αναβόσβηνε το φως. Φοβήθηκα μην με βιντεοσκοπεί».

Στην κατάθεση της η 19χρονη είπε πως λόγω της αιμορραγίας της επισκέφθηκε γιατρό την επόμενη ημέρα: «Δεν με χτύπησαν και δεν μου άσκησαν εν γένει σωματική βία. Δεν με απείλησαν ότι θα μου κάνουν κακό αλλά φοβήθηκα πολύ για τη σωματική μου ακεραιότητα».

Οι δύο αστυνομικοί συνελήφθησαν στις 14 Οκτωβρίου μετά από την καταγγελία της 19χρονης για τον βιασμό της τρεις ημέρες νωρίτερα. Ο εισαγγελέας άσκησε εις βάρος τους ποινική δίωξη για ομαδικό βιασμό και παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων, καθώς φαίνεται ότι κατέγραφαν τις πράξεις τους με την κάμερα Go Pro που φέρουν στην στολή τους. Τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, ενώ διατάχτηκε ΕΔΕ σε βάρος τους.

Δ. Ζορμπάς: Όλα έγιναν με την συναίνεσή της

Ο Δημήτρης Ζορμπάς, δικηγόρος τους ενός από τους δύο αστυνομικούς που κατηγορούνται για τον βιασμό της 19χρονης είπε ότι η 19χρονη πήγε μόνη της στο τμήμα, χωρίς να έχει κλείσει προηγουμένως ραντεβού με τους αστυνομικούς όπως ισχυρίζεται η ίδια. «Η καταγγέλλουσα δεν αντέδρασε, δεν εναντιώθηκε, δεν πρόβαλε αντίσταση. Ήταν σε δωμάτιο με ανοιχτή πόρτα, δίπλα από το τμήμα ενδοοικογενειακής βίας, και δεν ακούστηκε τίποτα;» αναρωτήθηκε ο δικηγόρος ενός εκ των κατηγορουμένων αστυνομικών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης