Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος 

Σε οριακό σημείο βρίσκεται η ασφάλεια των φυλακών της χώρας με τους υπαλλήλους της εξωτερικής φρουράς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς η υπομονή και οι αντοχές τους έχουν φθάσει πια στο ναδίρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η λειψανδρία, ο απαρχαιωμένος εξοπλισμός, η υπερεργασία και η αυξημένη πίεση λόγω του Covid-19 αποτελούν μία βραδυφλεγή βόμβα που απειλεί να σκάσει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για τους εργαζομένους όσο και για τους κρατούμενους.

Ενδεικτικό μάλιστα της κατάστασης είναι το γεγονός ότι, όπως αναφέρουν οι καλά γνωρίζοντες τα πράγματα στο zougla.gr, από τις 20 υπερυψωμένες σκοπιές των φυλακών Κορυδαλλού, ζήτημα είναι να φυλάσσονται κανονικά οι 12!

Το zougla.gr μίλησε με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρούρησης (ΠΟΥΕΦ) Γιώργο Κωστίκα, ο οποίος έκανε λόγο για εγκατάλειψη από μεριάς της πολιτείας, τονίζοντας πως οι φυλακές βρίσκονται στο χειρότερο σημείο που έχουν βρεθεί ποτέ.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι τελευταίες προσλήψεις έγιναν το 2008, δηλαδή πριν από 12 χρόνια. Υπάρχουν τραγικές ελλείψεις, ενώ έχει ανέβει και ο μέσος όρος ηλικίας των υπαλλήλων. Έγινε ένας διαγωνισμός το 2018, που θα μπορούσε να μας βοηθήσει στην έλευση προσωπικού, αλλά ακόμα τίποτα. Όλο ακούμε ότι θα γίνει. Αυτή τη στιγμή στις φυλακές υπάρχουν 1.000 κενές θέσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα όσον αφορά στον εξοπλισμό και τον οπλισμό των υπαλλήλων. «Ο εξοπλισμός είναι απαρχαιωμένος. Δεν υπάρχουν μηχανήματα Xray σε πολλά καταστήματα, ενώ σε άλλα που υπάρχουν είναι παρωχημένα. Το ίδιο ισχύει και με τα οχήματα. Πρόκειται για οχήματα 20ετίας που θα έπρεπε να είχαν αποσυρθεί. Και όμως με αυτά τα οχήματα μεταφέρουμε ανθρώπινες ζωές. Και ο οπλισμός βρίσκεται στην ίδια κατάσταση. Είναι περίστροφα του 1950. Αγοράζουμε δικά μας όπλα με δικά μας λεφτά, στολές, αλεξίσφαιρα, υποδήματα, τα πάντα. Τα υλικά που έχουμε είναι οκταετίας».

Σε πολύ κακή κατάσταση τα οχήματα των φυλακών

Παράλληλα ο κ. Κωστίκας έκανε ειδική αναφορά στην υπερεργασία των υπαλλήλων, οι οποίοι έχουν φθάσει στα όριά τους. «Παραπάνω από τις μισές βάρδιες δουλεύουν χωρίς ρεπό. Στον Κορυδαλλό χρωστάμε από 500-600 ρεπό, που δεν αποζημιώνονται. Δηλαδή ένας υπάλληλος έχει δουλέψει δύο χρόνια παραπάνω. Σε ποιο ευνομούμενο κράτος θα γινόταν αυτό; Αρκεί να σας πω πως στον προγραμματισμό αδειών του καλοκαιριού δεν παίρνει κανένας ρεπό. Ή άδεια ή ρεπό, δεν γίνονται και τα δύο. Και τώρα ειδικά με τον κορωνοϊό τα πράγματα είναι ακόμα πιο πιεστικά. Η κατάσταση είναι οριακή. Ποιο θα είναι το περιθώριο της pολιτείας αν ο κορωνοϊός μπει στα καταστήματα κράτησης; Θα είναι δραματικές οι εξελίξεις» ξεκαθαρίζει.

Οι δηλώσεις του κ. Κωστίκα

 

Σε άθλια κατάσταση οι εγκαταστάσεις

«Τελείωσε η υπομονή»

Στον ίδιο τόνο είναι και οι δηλώσεις του μέλους του ΔΣ της φρουράς του Κορυδαλλού κ. Βασίλη Κεφάλα.

Ο κ. Κεφάλας, μιλώντας στο zougla.gr, τονίζει πως για τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής οι συνάδελφοί του δεν αποτελούν προτεραιότητα.

«Δυστυχώς είχαμε 550 οργανικές θέσεις και καταργήθηκαν όλες. Φθάσαμε να έχουμε 340 και από αυτές οι 130 κενές. Έχουμε βαρεθεί να ακούμε “έχουμε δίκιο”, “κάντε υπομονή”. Η πλάτη τελείωσε, υπάρχει τεράστια κόπωση. Έχουμε φθάσει στα όριά μας. Δεν βλέπουμε τα παιδιά μας να μεγαλώνουν από τη συνεχή εργασία. Υπάρχουν 5000 ρεπό οφειλόμενα. Περιμένουμε από το 2018 τους νέους μας συναδέλφους και ακόμα τίποτα. Στον Κορυδαλλό υπάρχουν 20 υπερυψωμένες σκοπιές. Θα ήταν ευχής έργον να φυλάσσονταν οι 12» τονίζει.

Οι δηλώσεις του κ. Κεφάλα

 

Να σημειωθεί ότι χθες η ΠΟΥΕΦ ανακοίνωσε πως προχωρά σε 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις από τις 15 έως τις 19 Φεβρουαρίου.

Τα βασικά της αιτήματα είναι τα εξής:

-Ολοκλήρωση της προκήρυξης 6Κ/2018, με τμηματική οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων και αύξηση των θέσεων επιτυχόντων της.

-Κάλυψη των εκατοντάδων κενών οργανικών θέσεων της Υπηρεσίας (τελευταίος αμιγής διαγωνισμός προσλήψεων το 2008).

-Άμεση αποζημίωση των χιλιάδων οφειλόμενων δεδουλευμένων ημερησίων αναπαύσεων (ρεπό) καθώς και όλων των νυχτερινών ωρών, εξαιρεσίμων και αργιών των παρελθόντων ετών.

-Αύξηση των κονδυλίων για την αποζημίωση της πέρα του πενθημέρου εργασίας, ώστε να σταματήσει το απαράδεκτο φαινόμενο της απλήρωτης παρεχόμενης εργασίας.

-Άμεση αντικατάσταση του συνόλου των υπηρεσιακών οχημάτων της Υπηρεσίας, που πολλά από αυτά είναι πλέον επικίνδυνα λόγω της 20ετούς επιβαρυμένης λειτουργικής τους κατάστασης.

-Δικαίωμα υγειονομικής περίθαλψης του προσωπικού Εξωτερικής Φρούρησης καταστημάτων κράτησης στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία.

-Επαναφορά της Υ.Ε.Φ.Κ.Κ. από Τμήμα σε Διεύθυνση και υπαγωγή της κατευθείαν στη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής.

-Ανάδειξη της ιεραρχίας της Υπηρεσίας Εξωτερικής Φρούρησης των καταστημάτων κράτησης.

-Οικονομική αποζημίωση για την αγορά στολής και εξοπλισμού, που (παρ΄ ότι η χορήγησή τους προβλέπεται από Π.Δ.) έχουν να χορηγηθούν στους Εξωτερικούς Φρουρούς επί σειρά ετών.

-Θεσμοθέτηση και ορισμός των αρμοδιοτήτων των Ομάδων Αντιμετώπισης Έκνομων Ενεργειών (Ο.Α.Ε.Ε.), του τρόπου συγκρότησης, της λειτουργίας, της διοικητικής υπαγωγής, της συνεχούς μετεκπαίδευσης, της χορήγησης επιχειρησιακού εξοπλισμού, καθώς και της απόδοσης οικονομικών κινήτρων συμμετοχής και παραμονής των στελεχών της σε αυτή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης