Κρούσματα Covid-19 σε γηροκομείο στον Άγιο Στέφανο

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2020, 20:26
Κρούσματα Covid-19 σε γηροκομείο στον Άγιο Στέφανο

Φωτορεπορτάζ: Χάρης Γκίκας

Συναγερμός σήμανε στις υγειονομικές Αρχές της χώρας τη Δευτέρα, εξαιτίας κρουσμάτων Covid-19 που εντοπίστηκαν σε γηροκομείο στον Άγιο Στέφανο. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων «Νέα Θάλπη», στη λεωφόρο Μαραθώνος.  

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θετικές στον ιό βρέθηκαν δύο εργαζόμενες και μία ηλικιωμένη γυναίκα, 88 ετών, που διαμένει στο γηροκομείο. Έχουν ήδη μεταφερθεί σε νοσοκομείο αναφοράς, και συγκεκριμένα στο «Γ. Γεννηματάς». Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη και διευθυντή της μονάδας, όλα τα κρούσματα που εντοπίστηκαν στο γηροκομείο αφορούν ασυμπτωματικούς ασθενείς.

Σήμερα, Δευτέρα, αφού κλήθηκε από τον ιδιοκτήτη της εν λόγω μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων, ο ΕΟΔΥ πραγματοποίησε rapid test στο γηροκομείο και εντοπίστηκαν δύο κρούσματα, ενώ την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε ακόμα μία περίπτωση μόλυνσης. 

 

Σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο, προβλέπονται οι σχετικές ιχνηλατήσεις των κρουσμάτων, αλλά και η καραντίνα της δομής, όπως έχει ήδη συμβεί σε προηγούμενες παρόμοιες περιπτώσεις στη χώρα μας. 

Η διαδικασία της ιχνηλάτησης βρίσκεται σε εξέλιξη σε εργαζόμενους και φιλοξενούμενους. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στο εν λόγω γηροκομείο διενεργήθηκαν τεστ για τον Covid-19 δύο φορές. Η πρώτη ήταν στις 15 Οκτωβρίου, κατά την οποία βρέθηκε μία εργαζόμενη, ετών 33, θετική στον Covid-19, χωρίς ωστόσο να παρουσιάζει συμπτώματα. 

Σήμερα Δευτέρα όμως, ο ιδιοκτήτης του γηροκομείου προχώρησε με δική του πρωτοβουλία σε διενέργεια rapid test σε εργαζόμενους και φιλοξενούμενους στη μονάδα, από τα οποία προέκυψαν τα δύο προαναφερθέντα θετικά κρούσματα.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της επιδημίας, την περίοδο του lockdown, ο ιδιοκτήτης και διευθυντής της μονάδας, Δημήτρης Καμπανάρος, πήρε πρωτοβουλία και έθεσε σε καραντίνα φιλοξενούμενους και εργαζόμενους στο γηροκομείο για 65 ημέρες προκειμένου να μην προκύψουν επαφές που θα έθεταν σε κίνδυνο τους διαμένοντες στη δομή.

«Στην πρώτη φάση του κορωνοϊού, που ακόμα δεν υπήρχε έντονη διασπορά στην κοινότητα, πήραμε την απόφαση, στις 24 Μαρτίου, να κλειστούμε εγώ και όλο μου το προσωπικό, 23 άτομα, να κλειστούμε και να ζήσουμε μαζί με τους ηλικιωμένους 65 ημέρες. Βγήκαμε από την αυτοκαραντίνα την 1η Ιουνίου», λέει ο κ. Καμπανάρος στην κάμερα της Ζούγκλας και προσθέτει: «Κάναμε Πάσχα και Ανάσταση μαζί με τους ηλικιωμένους γιατί δεν ξέραμε τι ήταν αυτό που έχουμε να αντιμετωπίσουμε και γιατί εγώ ήμουν σίγουρος ότι ο μόνος τρόπος για να μπει ο ιός μέσα στις μονάδες ήταν οι εργαζόμενοι, πράγμα το οποίο το ζω αυτή τη στιγμή, τώρα».

Δείτε τις δηλώσεις του ιδιοκτήτη και διευθυντή της μονάδας στον Άγιο Στέφανο:
Λίγο αργότερα, ο Δήμος Διονύσου εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τα κρούσματα που εντοπίστηκαν στο γηροκομείο, στην οποία αναφέρει: 

«Το απόγευμα της Δευτέρας 19/10 ο Δήμος Διονύσου ενημερώθηκε ότι μετά από την πραγματοποίηση αντι-Covid  τεστ σε φιλοξενούμενους και εργαζομένους Ιδιωτικού Οίκου Ευγηρίας, που λειτουργεί εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Διονύσου, εντοπίστηκαν 3 θετικά κρούσματα.  Το ένα κρούσμα αφορά σε μία 88χρονη ηλικιωμένη φιλοξενούμενη και τα δύο σε εργαζομένους.

Ο ιδιοκτήτης του Οίκου Ευγηρίας επικοινώνησε τόσο με το Δήμαρχο Διονύσου Γιάννη Καλαφατέλη όσο και με τον ΕΟΔΥ και ενεργοποιήθηκαν άμεσα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που προβλέπονται σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Υπογραμμίζεται ότι ο συγκεκριμένος Οίκος Ευγηρίας είχε πραγματοποιήσει και στο παρελθόν προληπτικά τεστ τα οποία ήταν αρνητικά.

Η κατάσταση αντιμετωπίζεται από όλους τους εμπλεκόμενους με τη δέουσα σοβαρότητα με μοναδικό σκοπό την προστασία φιλοξενούμενων και εργαζομένων».

Τα κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων έχουν προκαλέσει και πάλι ανησυχία στο παρελθόν, καθώς θεωρούνται πιθανές εστίες μετάδοσης του ιού. Στις 14 Οκτωβρίου, η Πολιτική Προστασία ανακοίνωσε πως επιβλήθηκαν μέτρα καραντίνας για δέκα ημέρες σε κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων στα Γιάννενα, ενώ παράλληλα εντοπίστηκαν νέα κρούσματα σε γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα και προέκυψε ακόμα μία περίπτωση μόλυνσης, σε μονάδα στο Μεταξουργείο.

 

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2020, 22:33