Περί τις 19:00 του Σαββάτου συνελήφθη ο σκηνοθέτης-ηθοποιός Δημήτρης Λιγνάδης. Λίγο νωρίτερα, εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης εις βάρος του, με την κατηγορία του βιασμού κατά συρροή. Ο ηθοποιός κρατείται στη ΓΑΔΑ και αύριο θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα. 

Οι εισαγγελείς  Κώστας Σπυρόπουλος και Νίκος Στεφανάτος αξιολογώντας τα στοιχεία που είχαν στα χέρια τους προχώρησαν  στην άσκηση της ποινικής δίωξης σε βάρος του γνωστού ηθοποιού-σκηνοθέτη για το κακούργημα του βιασμού. Η δικογραφία διαβιβάστηκε αμέσως στην ανακρίτρια η οποία συμφώνησε για την έκδοση του εντάλματος σύλληψης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καθοριστικές ήταν οι πρόσφατες καταθέσεις που δόθηκαν στους εισαγγελείς. Σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη ένα πρόσωπο κατήγγειλε στον εισαγγελέα  ότι έπεσε και αυτός θύμα βιασμού από τον συγκεκριμένο σκηνοθέτη την τελευταία εξαετία.

Ο μάρτυρας κλήθηκε από τον εισαγγελέα στο πλαίσιο την διερεύνησης της πρώτης μήνυσης που υπεβλήθη από τον 40χρονο Βασίλη Κ. και φέρεται η μαρτυρία του να είναι ιδιαιτέρως επιβαρυντική για τη δράση του σκηνοθέτη, καθώς τα όσα περιγράφει δεν είναι παραγεγραμμένα.

Σημαντικά όμως στοιχεία προέκυψαν και από την κατάθεση που έδωσε χθες το μεσημέρι, 40χρονη γυναίκα που κατέθεσε ως μάρτυρας και η οποία  ανήκε μέχρι πρόσφατα στο πολύ στενό περιβάλλον του σκηνοθέτη. Φέρεται να επιβεβαίωσε ότι γνώριζε πως είχε επαφές με ανήλικα αγόρια. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κατηγορούμενος έχει δικαίωμα να λάβει προθεσμία για να προετοιμάσει την υπεράσπισή του ,ενώ αμέσως μετά την απολογία του ανακρίτρια και εισαγγελέας θα αποφασίσουν για την περαιτέρω ποινική του μεταχείριση.

Τι δήλωσε ο δικηγόρος του

«Ο Δημήτρης Λιγνάδης ήταν όλες αυτές τις ημέρες στην Αθήνα», απάντησε ο δικηγόρος του σκηνοθέτη σε ερωτήσεις δημοσιογράφων έξω από τη ΓΑΔΑ. Ο ίδιος δήλωσε ότι ο πελάτης του αρνείται τις κατηγορίες. «Είναι έντιμος και ειλικρινής», σημείωσε ο Νίκος Γεωργουλέας, αναφερόμενος στον Δημήτρη Λιγνάδη. «Προχωράμε με τη νόμιμη διαδικασία», σημείωσε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Θα κρίνουν οι αρμόδιοι».

«Θα προσαχθεί ενώπιον της κυρίας ανακρίτριας, θα λάβουμε τη δικογραφία και θα μελετήσουμε τα αντίγραφα. Εξ όσων γνωρίζω είναι για βιασμό η κατηγορία. Αρνείται όλες αυτές τις κατηγορίες. Περισσότερα θα πούμε τις επόμενες ημέρες. Ο κύριος Λιγνάδης είναι ένας άνθρωπος έντιμος, ειλικρινής. Ήρθε εδώ, αμέσως προσήλθε. Εδώ η συμπεριφορά ήταν άριστη. Όλα αυτά που ακούγονται τα αρνείται», δήλωσε ο Νίκος Γεωργουλέας.

Τι λέει η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης

«H Δικαιοσύνη έχει πλέον το λόγο. Είμαστε βέβαιοι ότι οι δικαστικές αρχές θα κάνουν ό,τι χρειαστεί προκειμένου να έρθουν όλα στο φως σε αυτή την πολύ σκοτεινή υπόθεση και να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Η χώρα έχει κράτος Δικαίου και η κυβέρνηση θα συνδράμει, με όποιο τρόπο της ζητηθεί, θέτοντας στη διάθεση των δικαστικών αρχών τις υπηρεσίες της. Υποθέσεις τέτοιου είδους δεν έχουν κομματικό χρώμα. Είναι καθήκον όλων των πολιτικών δυνάμεων να συνεργαστούν, ώστε να αντιμετωπιστούν νοσηρά φαινόμενα, όπως αυτά που καταγγέλλονται. Είναι ευθύνη και καθήκον μας απέναντι στα θύματα. Η σιωπή που επικρατούσε για τόσα χρόνια έσπασε. Ήρθε η ώρα της Δικαιοσύνης».

Τι προηγήθηκε

Η  αντίστροφη μέτρηση για τον Δημήτρη Λιγνάδη άρχισε μετά τη νέα μήνυση σε βάρος του. Τα κομμάτια στο παζλ της «σκοτεινής» πλευράς του γνωστού σκηνοθέτη-ηθοποιού φαίνεται πως δένουν για τον εισαγγελέα, έχοντας στα χέρια του, τη δεύτερη μήνυση σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη, αυτή τη φορά, για βιασμό ενός 14χρονου αγοριού, αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος μη παραγεγραμμένο.

Περίπου στις 4 το απόγευμα, ο Λιγνάδης, μαζί με τον δικηγόρο του, πήγε στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών και ζήτησε να ενημερωθεί από αρμόδιο αξιωματικό για το αν έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος του. Η απάντηση που έλαβε ήταν ότι προς το παρόν δεν τον αναζητά κάποια υπηρεσία της αστυνομίας, ούτε υπάρχει σχετική ενημέρωση από την Δικαιοσύνη. Μισή ώρα αργότερα, ο Δημήτρης Λιγνάδης έφυγε από τη ΓΑΔΑ και πήγε σε φιλικό του σπίτι. 

Αμέσως μετά, ο δικηγόρος του Δημήτρη Λιγνάδη, Νίκος Γεωργουλέας, δήλωσε: «Ζητήσαμε αρμοδίως ενημέρωση από τις αρχές και λάβαμε την ενημέρωση από την Αστυνομία ότι μέχρι στιγμής ο Δημήτρης Λιγνάδης δεν αναζητείται».

Το περιεχόμενο μάλιστα της μήνυσης επιβεβαιώθηκε, στο μεγαλύτερο μέρος του, από μάρτυρα που κλήθηκε και κατέθεσε χθες τη νύχτα, για να μείνει μακριά από κάμερες και δημοσιογράφους. Πρόκειται για νεαρό άνδρα που υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας σε όσα κατήγγειλε ο 25χρονος που υπέβαλε τη χθεσινή μήνυση σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη για το βιασμό του, σε ηλικία 14 ετών, το 2010.

Στο όνομά του αναφέρθηκε στη μήνυσή του ο 25χρονος, υποστηρίζοντας ότι ήταν στην παρέα των παιδιών που ο σκηνοθέτης έκανε ανήθικες προτάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μάρτυρας υποστήριξε ότι βρέθηκε στο σπίτι του σκηνοθέτη όταν, μαζί με τον μηνυτή κι άλλους συνομηλίκους του, ότι ο σκηνοθέτης τους πρόσφερε αλκοόλ και ναρκωτικές ουσίες κι έπειτα τους πρότεινε να προχωρήσουν όλοι μαζί σε ερωτικές πράξεις.

Ο νεαρός φέρεται να υποστήριξε ότι η παρέα  έφυγε αμέσως από το σπίτι και ο ίδιος δεν ξαναπήγε ποτέ.

Για τον καταγγελλόμενο βιασμό του 25χρονου είπε ότι είναι σίγουρος ότι λέει την αλήθεια κρίνοντας από τη συμπεριφορά του σκηνοθέτη.

Τόσο τα αποκαλυπτικά στοιχεία που περιλαμβάνονται στη μήνυση για τη σεξουαλική κακοποίηση ανήλικων παιδιών όσο και οι καταθέσεις των νέων μαρτύρων για όσα φέρονται ότι συνέβαιναν επί χρόνια πίσω από τους προβολείς της δημοσιότητας που έπεφταν πάνω στο σκηνοθέτη, πυροδοτούν τις άμεσες κινήσεις της Εισαγγελίας.

Μπροστά στον κίνδυνο ο γνωστός σκηνοθέτης-ηθοποιός να διαφύγει από τη χώρα μας, μετά το μπαράζ των καταγγελιών σε βάρος του αλλά και το «άδειασμα» από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η Δικαιοσύνη «ανεβάζει ταχύτητα» στην έρευνα προκειμένου να μπορέσει να φέρει ενώπιον της το Δημήτρη Λιγνάδη, πριν να είναι αργά. Άλλωστε οι χαρακτηρισμοί για το πρόσωπό του τόσο από την κυρία Μενδώνη, πως «είναι επικίνδυνος» όσο και από το περιεχόμενο της δεύτερης μήνυσης σε βάρος του, επιβάλλουν γρήγορους και αποτελεσματικούς χειρισμούς από την Εισαγγελία για να μην πέσουν και πάνω της ενδεχόμενες σκιές για συγκάλυψη σε μία υπόθεση που παρακολουθεί σοκαρισμένη η κοινή γνώμη.

Η δήλωση της υπουργού Πολιτισμού πως εξαπατήθηκε από το Δημήτρη Λιγνάδη, σπεύδοντας μάλιστα να τον χαρακτηρίσει, πριν ασκηθεί σε βάρος του καν ποινική δίωξη επικίνδυνο, γνωρίζοντας πολύ καλά τι ακριβώς σημαίνει αυτός ο χαρακτηρισμός για εκείνον ποινικά, εκτιμάται από πολλούς ότι έδωσε σαφές «σήμα» στη Δικαιοσύνη να προχωρήσει και να ολοκληρώσει ταχύτατα την έρευνα για τον γνωστό σκηνοθέτη.  

Για το λόγο αυτό ο εισαγγελέας Κ. Σπυρόπουλος επιταχύνει τις κινήσεις του, δένοντας τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, ακόμη και από τις υποθέσεις που είναι παραγεγραμμένες, αναζητώντας τους «αθέατους» δρόμους σε ποινικά κολάσιμες πράξεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ήδη χθες ελήφθησαν δύο μαρτυρικές καταθέσεις, μεγάλης σημασίας για την έρευνα, που εκτιμάται ότι εισέφεραν κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία για το νοσηρό παρελθόν του γνωστού σκηνοθέτη.

Η γυναίκα που προσήλθε με άκρα μυστικότητα και κατέθεσε έχοντας στο πλευρό της τη δικηγόρο ενός εκ των φερομένων ως θυμάτων του Δημήτρη Λιγνάδη, φέρεται να αποκάλυψε στον εισαγγελέα όλα εκείνα που χρόνια κυκλοφορούσαν ως φήμες και ψίθυροι αλλά δυστυχώς ήταν μία πραγματικότητα. Η κατάθεσή της διήρκεσε τέσσερις ώρες και η μάρτυρας η οποία φέρεται να μην ήταν η ίδια θύμα σεξουαλικής βίας αλλά ήταν σε θέση να δώσει σημαντική ώθηση στην έρευνα. 

Τα ανήλικα προσφυγόπουλα από τα Βαλκάνια και τη Συρία

Κομβικό στοιχείο για την εξέλιξη της υπόθεσης είναι η διερεύνηση των καταγγελιών για «ψάρεμα» ανήλικων, ευάλωτων προσφυγόπουλων από τα Βαλκάνια και τη Συρία τα οποία φέρεται ότι προσέγγιζε ο σκηνοθέτης εκμεταλλευόμενος την ανάγκη τους για επιβίωση αλλά και την υπόσχεση που φέρεται να έδινε, προσφέροντάς τους μια καλύτερη ζωή. Τα ασυνόδευτα ανήλικα μπορούσαν εύκολα να δελεαστούν από την αίγλη του γνωστού σκηνοθέτη και να υποκύψουν στις ανήθικες προτάσεις του. Οι πληροφορίες πάντως, πώς ο Δημήτρης Λιγνάδης, φοβούμενος το πιθανό ένταλμα σύλληψης σε βάρος του, φιλοξενείται σε σπίτι γνωστής ηθοποιού και ιδιοκτήτη μέσου ενημέρωσης, μέχρι στιγμής, δεν επιβεβαιώνονται. 

Μενδώνη: Ο Λιγνάδης είναι επικίνδυνος

Μετά τις καταγγελίες προς το πρόσωπο του Δημήτρη Λιγνάδη, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, παραχώρησε χθες, Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου, συνέντευξη τύπου, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι, δεν είναι φίλος της και πως είναι επικίνδυνος. «Το μάθαμε τώρα, δεν το γνωρίζαμε πριν»…

Μεταξύ άλλων είπε ότι ο ίδιος δεν προέκυψε ξαφνικά στο Εθνικό Θέατρο το 2019, αλλά είχε μια αδιάλειπτη σχέση με αυτό.

Στη διάθεση της δικαιοσύνης θέτει όλες τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και των εποπτευόμενων φορέων του και αυτομάτως και τον εαυτό της, όταν και όπου αυτό κριθεί αναγκαίο, τόνισε.

Η σεξουαλική βία είναι φρικιαστική και επονείδιστη υπόθεση, σημείωσε για να συμπληρώσει: «Είμαστε κράτος δικαίου και γι΄ αυτό προχωρούμε διά της θεσμικής οδού, της δικαιοσύνης».

Όπως ανέφερε και στη συνέντευξη Τύπου, η κα. Μενδώνη κατέθεσε το πρωί μηνυτήρια αναφορά-υπόμνημα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με την οποία ζητάει την πλήρη διερεύνηση των καταγγελλόμενων υποθέσεων στο θέατρο. Η αναφορά της υπουργού θα διαβιβαστεί εντός της ημέρας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών.

«Ο Λιγνάδης μάς εξαπάτησε και με εξαπάτησε με υποκριτική τέχνη» είπε η υπουργός Πολιτισμού.

«Δεν συγκαλύψαμε τίποτα. Δεν καθυστέρησα καθόλου. Η επώνυμη καταγγελία για θύτη και θύμα προέκυψε χθες τα ξημερώματα» είπε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη απαντώντας σε ερωτήσεις γιατί δεν υπήρξε πιο γρήγορη αντίδραση.

Ως προς την επιλογή του Δημήτρη Λιγνάδη για τη θέση του διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, η κα. Μενδώνη απάντησε σχετικά ότι η επιλογή έγινε επειδή συγκέντρωνε όλες τις προϋποθέσεις ως ηθοποιός και σκηνοθέτης για τη θέση του διευθυντή του Εθνικού.

«Ήταν παρών στο Εθνικό από το 1986, δεν υπήρχαν αντιρρήσεις ότι μπορεί να αναλάβει τη θέση. Επαναλαμβάνω ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης με εξαπάτησε, αλλά δεν είχε βρεθεί κάποιος να μου πει το παραμικρό για την ιδιωτική του ζωή. Ο κ. Σκουρολιάκος, ο κ Γεωργουσόπουλος και η κα. Ακρίτα, που ήταν πιο κοντά στον χώρο του θεάτρου, είμαι βέβαιη ότι αν κάτι ήξεραν θα το είχαν καταγγείλει» είπε μεταξύ άλλων η κα. Μενδώνη.

Δημήτρης Λιγνάδης: «Αν είμαι επικίνδυνος θα το κρίνει η ιστορία»

Τη δική του απάντηση, σε όσα είπε για εκείνον η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, έδωσε ο γνωστός σκηνοθέτης, Δημήτρης Λιγνάδης, χωρίς όμως επί της ουσίας να απαντήσει στις καταγγελίες που του αποδίδονται τις τελευταίες ημέρες.

Ο κ. Λιγνάδης, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, τόνισε πως «εάν είμαι επικίνδυνος άνθρωπος, είτε στη ζωή μου, είτε πολλώ δε μάλλον στη δουλειά μου, νομίζω ότι αυτό θα πρέπει να περιμένουμε να το αποφασίσει η ιστορία και άλλοι θεσμοί».

Ακόμα, ζήτησε «να μην προεξοφλούμε και να μην προδικάζουμε. Και σίγουρα όχι στο λαϊκό δικαστήριο που έχει στηθεί εδώ και ημέρες». Όλη η δήλωση Λιγνάδη:

«Πριν από λίγο πληροφορήθηκα μια δήλωση που έκανε η κυρία Μενδώνη και πρώην προϊσταμένη μου για το άτομό μου… Δύο πράγματα θα ήθελα να επισημάνω. Πρώτα από όλα οφείλω να πω ότι θεωρώ την κυρία Μενδώνη μία επαρκέστατη – στη δουλειά της – υπουργό, με την οποία είχαμε μία πάρα πολύ καλή συνεργασία. Αυτό είναι η προσωπική μου άποψη. Από εκεί και πέρα για το δεύτερο που θα ήθελα να σας πω, είναι το εάν είμαι επικίνδυνος άνθρωπος, είτε στη ζωή μου, είτε πολλώ δε μάλλον στη δουλειά μου, νομίζω ότι αυτό θα πρέπει να περιμένουμε να το αποφασίσει η ιστορία και άλλοι θεσμοί. Να μην προεξοφλούμε και να μην προδικάζουμε. Και σίγουρα όχι στο λαϊκό δικαστήριο που έχει στηθεί εδώ και ημέρες».

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης