Κινητοποίηση της Αθήνας σε διπλωματικό επίπεδο και επιφυλακή σε στρατιωτικό έχει προκαλέσει για μία ακόμη φορά ο πλους του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Oruc Reis. Το σεισμογραφικό σκάφος φέρεται να έχει ποντίσει καλώδια, χωρίς ωστόσο να έχει ξεκινήσει τη διεξαγωγή ερευνών. Το πιο πρόσφατο στίγμα του πλοίου καταγράφηκε πριν από περίπου 10 ώρες, νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης. 

Το πλοίο, σύμφωνα με πληροφορίες πλέει με ταχύτητα 8 κόμβων και συνοδεύεται από τουλάχιστον πέντε τουρκικά πολεμικά σκάφη και δύο βοηθητικά. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν επίσημα επιβεβαιωμένες πληροφορίες γύρω από τη δραστηριότητα του Oruc Reis. Στην περιοχή υπάρχουν πλοία και υποβρύχια της ελληνικής πλευράς που παρακολουθούν διακριτικά ενώ παράλληλα σε ετοιμότητα βρίσκονται και οι δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας. Για την ώρα, το πλοίο φαίνεται πως έχει πορεία προς τα βόρεια- βορειοανατολικά, ενώ έφτασε σε απόσταση 22 μιλίων νοτιοανατολικά του Καστελόριζου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Oruc Reis από τη Δευτέρα το απόγευμα βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και την Τρίτη το πρωί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε ενημέρωση από τους αρχηγούς των επιτελείων και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ενώ αργότερα έγινε σύσκεψη στο Μαξίμου ανάμεσα στον υπουργό Άμυνας και τον υπουργό Εξωτερικών υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης