Αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατέθεσαν στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, οι «εκτελεστές» της τελευταίας επιθυμίας του Μίκη Θεοδωράκη να ταφεί στον Γαλατά Χανίων, σε αντίθεση με το συγγενικό περιβάλλον  του μεγάλου μουσικοσυνθέτη που ζητούσε να ταφεί στο Βραχάτι.

Το δικαστήριο εξέδωσε προσωρινή διαταγή με την οποία απαγορεύει οποιαδήποτε ενέργεια για τον ενταφιασμό του εκλιπόντος μέχρι τη Δευτέρα οπότε και ορίστηκε η συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη με την επιθυμία του να ταφεί στα Χανιά

Eν τω μεταξύ, σε μια συνταρακτική αποκάλυψη προχώρησε ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, δίνοντας στην δημοσιότητα επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη από το 2013, προς τον τότε Δήμαρχο Χανίων Μανώλη Σκουλάκη.

Με την επιστολή – η οποία μέχρι τώρα είχε πρωτοκολληθεί ως εμπιστευτική – ο Μίκης Θεοδωράκης ενημέρωνε τον Μανώλη Σκουλάκη για την επιθυμία του να ταφεί στο νεκροταφείο του Γαλατά και για τις ενέργειες που έχουν γίνει προκειμένου να αποκτηθεί ο τάφος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως το συνταρακτικό είναι πως στην επιστολή ο Μίκης Θεοδωράκης τονίζει πως η οικογένειά του είναι αντίθετη σε αυτή την επιθυμία του και επικαλείται το κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα «δικαίωμα του καθενός να αποφασίζει για την τύχη του σώματός του (μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας πάντα)».

Μάλιστα ζητούσε από τον τότε Δήμαρχο Χανίων, να συνδράμει την γραμματέα του Ειρήνη Παρμενίδου και τον πρόεδρο του παγκρήτιου συλλόγου φίλων Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργο Αγοραστάκη, «ώστε αυτή η τελευταία επιθυμία μου να κατισχύσει οποιασδήποτε αντίθετης και να πραγματοποιηθεί».

Όπως ανέφερε ο νυν Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης: «Με απόλυτο σεβασμό στη μνήμη, στην οικογένεια και τους οικείους του Μίκη Θεοδωράκη, γνωστοποιήθηκε σήμερα η επιστολή, την οποία έχει λάβει ο Δήμος Χανίων στις 5/2/2013 και απευθύνεται στον τότε Δήμαρχο, αείμνηστο Μανώλη Σκουλάκη. 

Η επιστολή αυτή δημοσιοποιείται και περιγράφει με απόλυτη σαφήνεια την επιθυμία, που είχε σχετικά με τον τόπο τέλεσης της ταφής του.»

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης