Συναγερμός έχει σημάνει στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έπειτα από Navtex που εξέδωσε το μεσημέρι της Τρίτης η Τουρκία για σεισμικές έρευνες σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νοτιοανατολικά της Κρήτης. 

Συγκεκριμένα με τη Navtex που εκδόθηκε από την υδρογραφική υπηρεσία Αττάλειας, η Τουρκία δεσμεύει περιοχή ανάμεσα στην Κρήτη και το Καστελόριζο από σήμερα έως και τις 2 Αυγούστου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι ήδη στην περιοχή πλέει το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, κάτι το οποίο έχει ανακοινώσει η Άγκυρα. Την ίδια ώρα, σε επιφυλακή έχει τεθεί ο ελληνικός στόλος μετά από τον απόπλου 10 πολεμικών πλοίων των Τούρκων από τον Ναύσταθμο του Ακσάζ, που συνοδεύουν το ερευνητικό σκάφος. Τις τελευταίες ώρες πάντως παρατηρείται αυξημένη κινητικότητα στη ναυτική βάση του Ακσάζ.

Επίσης, ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήσεις στις 14:23 το μεσημέρι στις νήσους Στρογγύλη και Μεγίστη στα 12.500 πόδια. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, έως το μεσημέρι σήμερα, είχαν καταγραφεί δεκάδες παραβιάσεις από τουρκικά αεροσκάφη. 

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, επιστρέφει εσπευσμένα στην Αθήνα από την Κύπρο, όπου βρισκόταν για την επέτειο από την τουρκική εισβολή. Το θέμα παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή και ψυχραιμία η κυβέρνηση.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρωτίστως για το Πολεμικό Ναυτικό, ο Στόλος είναι έτοιμος να αποπλεύσει και το προσωπικό που ήταν σε άδεια ανακαλείται. Το ίδιο γίνεται σε Έβρο και στις μονάδες των νησιών, που επίσης έχουν τεθεί σε επιφυλακή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσωπικό των πλοίων ενημερώθηκε ότι «δεν θα βγει κανείς» και το ίδιο ισχύει για το προσωπικό του Αρχηγείου Στόλου. Επίσης αδειούχοι με συγκεκριμένες ειδικότητες ειδοποιήθηκαν να επιστρέψουν στα πλοία τους.

Στην περιοχή μάλιστα του Καστελόριζου, εδώ και λίγη ώρα, καταγράφονται αερομαχίες. 

Πληροφορίες του zougla.gr αναφέρουν πως δεν ανακλήθηκαν οι κανονικές άδειες των αξιωματικών του Πενταγώνου, αλλά απαγορεύεται η έξοδος από το Πεντάγωνο.

Επίσης υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στην Αγία Παρασκευή, όπου εδρεύει η Στρατιωτική Διοίκηση της Ανατολικής Μεσογείου.

Η τουρκική NAVTEX είναι η ακόλουθη:

TURNHOS N/W : 0977/20 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 21-07-2020 11:23)

TURNHOS N/W : 0977/20
MEDITERRANEAN SEA
1.SEISMIC SURVEY, BY R/V ORUÇ REİS, ATAMAN AND CENGİZ HAN BETWEEN 21 JUL-02 AUG 20 IN AREA BOUNDED BY;
33 55.22 N – 027 59.83 E
34 58.25 N – 030 31.50 E
34 18.18 N – 030 54.52 E
34 17.03 N – 030 06.12 E
33 49.13 N – 030 06.38 E
33 40.95 N – 028 46.62 E
33 47.37 N – 028 20.27 E
33 52.98 N – 027 59.97 E
6 NM BERTH REQUESTED.
2. CANCEL THIS MESSAGE 022059Z AUG 20

Η περιοχή της τουρκικής Navtex

Σημειώνεται πως τις τελευταίες εβδομάδες η Αθήνα είχε παρατηρήσει ναυτική κινητικότητα, κυρίως όμως ανατολικά της Ρόδου, κάτι που οδήγησε το Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.) να διεξαγάγει τις δικές του ασκήσεις στο Μυρτώο Πέλαγος και δυτικά των Κυθήρων. 

«Δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός για τα γεωτρύπανα και τα σεισμογραφικά μας»

«Εμείς και για τα σεισμογραφικά μας σκάφη και τα γεωτρύπανά μας δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός. Οτιδήποτε προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας και οποιαδήποτε είναι τα δικαιώματα μας στην ανατολική Μεσόγειο, στα πλαίσια αυτά κάναμε τα βήματα και θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο», ανέφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν για την ενέργεια αυτή. 

«Έχουμε αποδείξει μέχρι σήμερα ότι δεν εποφθαλμιούμε εδάφη και κυριαρχία κανενός, ειδικά επί των φυσικών πηγών ενέργειας. Παρά τις ανηθικότητες που αντιμετωπίζουμε, εμείς δεν θα αλλάξουμε την κατεύθυνση που μας έχει υποδείξει η πίστη και η ιστορία μας», τόνισε.

Την ίδια ώρα, πραγματοποιώντας απολογισμό για τα δύο χρόνια διακυβέρνησης, πρόσθεσε: «Θα συνεχίσουμε ως μία χώρα που διεκδικεί τα δικαιώματά της, χωρίς να σφετερίζεται το δικαίωμα κανενός», ενώ αναφερόμενος στο άνοιγμα της Αγίας Σοφίας ως τζαμί και την πρώτη προσευχή που θα γίνει εκεί την Παρασκευή 24 Ιουλίου, ανέφερε:

«Το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας ως τζαμί, σύμφωνα με την εντολή του Μωάμεθ του Πορθητή, είναι αποτέλεσμα της αντίληψης περί ευημερίας του έθνους και του πώς θα κερδίσουμε την καρδιά του έθνους μας. Δεν ξεχάσαμε ποτέ ότι στόχος μας είναι να αναπτύξουμε τη χώρα και να κερδίσουμε την καρδιά του έθνους». 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης