Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος
Bίντεο – Φωτογραφίες: Νίκος Χριστοφάκης

Στις 2.50 τα χαράματα της Παρασκευής έγινε το προειδοποιητικό τηλεφώνημα στο zougla.gr. Στις 3.25, δηλαδή μέσα στο χρονικό πλαίσιο που είχε θέσει το προειδοποιητικό τηλεφώνημα του αγνώστου εξερράγη ο εκρηκτικός μηχανισμός στα σκαλοπάτια του Εφετείου στη συμβολή της οδού Λουκάρεως με την λεωφόρο Αλεξάνδρας. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προηγουμένως και πάντως πριν τις 2.50 ο αστυνομικός-φύλακας ο οποίος είχε βάρδια εκείνη την ώρα στο εσωτερικό του Εφετείου αντελήφθη, όπως κατέθεσε στις αστυνομικές αρχές, δύο άτομα να τοποθετούν μία τσάντα με τον εκρηκτικό μηχανισμό στα σκαλοπάτια του Εφετείου, στη συνέχεια να αποχωρούν και να εισέρχονται σε ένα όχημα ανοιχτού χρώματος -πρόκειται για βαν μάρκας Fiat- στο μπροστινό μέρος του οποίου όρθιος βρισκόταν ένας τρίτος άνδρας. Εικάζεται ότι υπήρχε και άλλο άτομο στο βαν στη θέση του οδηγού. 

Οι δύο βομβιστές και το τρίτο άτομο εισήλθαν στο όχημα και αποχώρησαν. Σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, οι δύο βομβιστές απείλησαν τον αστυνομικό-φύλακα και έριξαν τουλάχιστον έναν πυροβολισμό γεγονός το οποίο επιβεβαιώνεται από τον εντοπισμό ενός κάλυκα.

Εικάζεται ότι οι δράστες πυροβόλησαν για εκφοβισμό. Σύμφωνα με δεύτερη πληροφορία του zougla.gr, το όχημα διαφυγής βρέθηκε καμένο από την αστυνομία στην περιοχή των Εξαρχείων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά τις 2.50 και αφού είχε ειδοποιηθεί το αρχηγείο της αστυνομίας για το προειδοποιητικό τηλεφώνημα ο αστυνομικός-φύλακας έλαβε εντολή από τις αστυνομικές Αρχές να απομακρυνθεί από το σημείο όπου αναμενόταν η έκρηξη. 

Η έκρηξη ήταν ισχυρή και σημειώθηκε ακριβώς στις 3.25 προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές σε όλο το συγκρότημα του δικαστικού μεγάρου, σπάζοντας τζάμια ακόμη και στον 6ο όροφο. Εν τω μεταξύ και πριν την έκρηξη η αστυνομία είχε περικυκλώσει την περιοχή και είχε διακόψει την κυκλοφορία, ενώ περιπολικά ειδοποιούσαν με μεγάφωνα τους περίοικους να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους. Αμέσως μετά την έκρηξη ελήφθη και η πρώτη εν θερμώ κατάθεση του αστυνομικού-φύλακα ο οποίος ήρθε τουλάχιστον σε οπτική επαφή με τους βομβιστές. 

Η Αντιτρομοκρατική καθώς και η κρατική ασφάλεια κλιμάκια των οποίων έφτασαν αμέσως στον χώρο του Εφετείου επιχειρούν καταρχήν να αποσαφηνίσουν το δρομολόγιο που ακολούθησαν οι βομβιστές αλλά και τον αριθμό των συμμετεχόντων στο χτύπημα.

Το πρώτο υλικό το οποίο συνέλεξαν πέρα από την κατάθεση του αστυνομικού-φύλακα έχει να κάνει με τα video από τις κάμερες ασφαλείας τόσο του δικαστικού μεγάρου επί της Αλεξάνδρας και της Λουκάρεως όσο και τις κάμερες ασφαλείας που βρίσκονται κατά μήκος της Λουκάρεως στα διάφορα καταστήματα επί της αριστερής πλευράς του δρόμου όταν κάποιος εισέρχεται σε αυτόν από την λεωφόρο Αλεξάνδρας. 

Από τις πρώτες εκτιμήσεις τις Αντιρομοκρατικής προκύπτει, χωρίς όμως να είναι σίγουρο, πως ο λόγος για τον οποίο τοποθετήθηκε εκρηκτικός μηχανισμός στο Εφετείο αφορά στην υπόθεση των πλειστηριασμών δεδομένου ότι ο χώρος του Ειρηνοδικείου το οποίο την τελευταία περίοδο βρίσκεται στο επίκεντρο των διαμαρτυριών αλλά αποτελεί και χώρο συγκρούσεων μεταξύ συλλογικοτήτων και πολιτικών οργανώσεων με την αστυνομία, γειτνιάζει άμεσα με το σημείο που τοποθετήθηκε η βόμβα.

Τα παραπάνω βέβαια τελούν υπό αίρεση έως ότου υπάρξει ανάληψη ευθύνης για την ενέργεια. Μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί. 

Η ανακοίνωση της αστυνομίας για το χτύπημα

Την 03:25 σήμερα (Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017), σημειώθηκε έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού, στην είσοδο του κτιρίου του Εφετείου Αθηνών, επί της οδού Κ. Λουκάρεως 14, με αποτέλεσμα να προκληθούν εκτεταμένες υλικές ζημιές σε κτιριακές εγκαταστάσεις.

Είχαν προηγηθεί προειδοποιητικά τηλεφωνήματα σε εφημερίδα και ενημερωτική ιστοσελίδα.

Αμέσως η περιοχή αποκλείστηκε από αστυνομικές δυνάμεις και δεν προκλήθηκε τραυματισμός ατόμου.

Οι δράστες έγιναν αντιληπτοί από τον αστυνομικό φρουρό, αμέσως μετά την εναπόθεση τσάντας που περιείχε Αυτοσχέδιο Εκρηκτικό Μηχανισμό στην είσοδο του Εφετείου Αθηνών, κατά την προσπάθεια διαφυγής τους. Στη θέα του αστυνομικού σκοπού, συνεργός των δραστών που ανέμενε σε όχημα, πυροβόλησε μια φόρα εναντίον του, χωρίς ωστόσο να του επιφέρει τραυματισμό.

Κάλυκας που βρέθηκε στο σημείο έχει αποσταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, για τη διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων.

Το εν λόγω όχημα λίγο αργότερα βρέθηκε καμένο στην περιοχή των Εξαρχείων.

Η προανάκριση για το περιστατικό ενεργείται από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.).

Οι έρευνες είναι σε πλήρη εξέλιξη. Θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση.

Δηλώσεις μαρτύρων

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Καλλιόπη Χαβέλα, η οποία ήταν και αυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού, δήλωσε ότι «ο καπνός από την βόμβα στο Εφετείο φαινόταν από μακριά, δευτερόλεπτα μετά την έκρηξη».

Η δημοσιογράφος που κατοικεί επί της Αλεξάνδρας, διαγωνίως απέναντι από το κτίριο του Εφετείου, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ, τόνισε ότι «όλοι οι περίοικοι βγήκαν στα μπαλκόνια τους, ενώ άμεσα αποκλείστηκε η κυκλοφορία στην Αλεξάνδρας από δύο περιπολικά». Επίσης, «ένα ακόμα όχημα της αστυνομίας φώναζε στους κατοίκους να μην κατεβαίνουν στο δρόμο, αλλά να παραμείνουν στα σπίτια τους».

Στ. Κοντονής: Αποτρόπαιη και καταδικαστέα εγκληματική πράξη

«Η εγκληματική αυτή πράξη είναι αποτρόπαιη και καταδικαστέα, γιατί στόχος των δραστών δεν ήταν μόνο η πρόκληση υλικών ζημιών, αλλά υπήρξε ευθεία απειλή κατά της ζωής του φύλακα, δηλαδή κατά ενός εργαζόμενου», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, με αφορμή την έκρηξη.

Το σημείο της έκρηξης με το πρώτο φως της ημέρας

Εικόνες λίγο μετά την έκρηξη, τα ξημερώματα Παρασκευής


Η οδός Λουκάρεως έχει κλείσει από το ύψος της Λ. Αλεξάνδρας


Αστυνομικοί από το Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών βρίσκονται στο σημείο της έκρηξης.


Σπασμένα τζάμια στο Εφετείο


Ζημιές ακόμη και στον 6ο όροφο


Σημαντικές ζημιές σε όλο το κτίριο από την ισχυρή έκρηξη.

Διαβάστε επίσης: Τηλεφώνημα για βόμβα στο Εφετείο Αθηνών

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης