Σημαντικές καταιγίδες έπληξαν πολλές τοποθεσίες από την Ιταλία μέχρι τη Ρουμανία και την Ελλάδα καθ ‘όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Accuweather Τyler Roys, τέτοιου τύπου φαινόμενα είναι πολύ πιθανόν να επαναληφθούν και τον Σεπτέμβριο στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Τα συστήματα κακοκαιριών λόγω του ότι θα κινούνται αργά, θα παράγουν φαινόμενα με μεγάλη διάρκεια και συνεπώς αυτά θα είναι ικανά να προκαλέσουν πλημμυρικά φαινόμενα και κατολισθήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τyler RoysΚαθώς το Φθινόπωρο θα προχωράει, ο κίνδυνος σοβαρών καταιγίδων θα αρχίσει να μειώνεται, αλλά θα εξακολουθούν να υπάρχουν διαστήματα ισχυρών τοπικών βροχοπτώσεων. Ειδικότερα, στη νότια Ευρώπη και κατ’ επέκταση και στην Ελλάδα, όπως αναφέρει το Hellenic Weather.com, η μεγαλύτερη συχνότητα βροχοπτώσεων προβλέπεται τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο.

Όσον αφορά τη θερμοκρασία, από τον Οκτώβριο μέχρι τον Νοέμβριο, αναμένεται να κυμανθεί σε ελαφρώς χαμηλότερα για την εποχή επίπεδα και η μετάβαση στον πιο ψυχρό καιρό θα είναι απότομη.

«Ο καιρός αυτός είναι πιθανό να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη γεωργία και στις υπαίθριες δραστηριότητες», δήλωσε ο Roys.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πέφτει η θερμοκρασία -Βροχές και καταιγίδες στα βόρεια

Για το υπόλοιπο της Παρασκευής, στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά προβλέπονται τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες που τις βραδινές ώρες θα περιοριστούν στα βορειοανατολικά. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά στα βορειοανατολικά. Στην υπόλοιπη χώρα τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στο Ιόνιο 6 και στο Αιγαίο 4 με 5 μποφόρ.Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

Στην Αττική προβλέπονται λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες υπάρχει πιθανότητα τοπικών βροχών. Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και πρόσκαιρα το πρωί βόρειοι 4 στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 22 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και μετά το μεσημέρι θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και αργότερα σποραδικές καταιγίδες. Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Θερμοκρασία: Από 23 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Άστατος καιρός σε μεγάλο μέρος της χώρας και το Σάββατο

Τοπικές βροχές και καταιγίδες αναμένονται στην Κεντρική και κυρίως βόρεια Ελλάδα κατά τη διάρκεια της του Σαββάτου, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Ο παρακάτω χάρτης αφορά το ύψος της συνολικής βροχόπτωσης έως το Σάββατο (17/8).

Στα ανατολικά και τα βόρεια προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές τις πρώτες πρωινές ώρες στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και πιθανώς πρόσκαιρα τις Σποράδες και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα περιοριστούν στα νότια και από το βράδυ θα σταματήσουν.

Σάββατο πρωί

Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και την Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα πελάγη 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα ανατολικά.

Την Κυριακή (18/8) προβλέπεται γενικά αίθριος και με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά και την Κρήτη τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε είναι πιθανόν να σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως στην Πελοπόννησο. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο από το μεσημέρι 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Πηγή: © Accuweather, Hellenic Weather.com

Eπιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης