Πολικές θερμοκρασίες, χιονόπτωση και παγετός επικρατεί στα βόρεια και κεντρικά ηπειρωτικά της χώρας, ενώ σε πολλές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας η θερμοκρασία έπεσε κάτω από τους -10 βαθμούς Κελσίου. Η χαμηλότερη θερμοκρασία σημειώνεται στο Καϊμάκτσαλαν, καθώς έφτασε τους -15,7 βαθμούς Κελσίου. Εν τω μεταξύ, κλειστά θα παραμείνουν αύριο Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου και μεθαύριο Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου πολλά σχολεία της χώρας λόγω της χιονόπτωσης και του παγετού. Ήδη στην Κεντρική Μακεδονία, 38 δήμοι δεν θα ανοίξουν τα σχολεία, αύριο Δευτέρα και μεθαύριο Τρίτη, λόγω της κακοκαιρίας.

Η «Μήδεια» που βρίσκεται σε εξέλιξη και διανύει την πρώτη φάση της κακοκαιρίας, φτάνει το απόγευμα της Κυριακής και στην Αττική, όπου προβλέπονται χιόνια κυρίως στα ορεινά και τα βόρεια προάστια της Αθήνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη, η αστυνομία έχει προχωρήσει σε ανακοινώσεις για το κλείσιμο των δρόμων όπως στη Φυλής στο ύψος της Μονής Κλειστών, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς τα Δερβενοχώρια.

Η έντονη χιονόπτωση που επικρατεί στην περιοχή μπορεί να φέρει προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων, γι’ αυτό η αστυνομία προχώρησε στην απόφαση αυτή, ενώ παράλληλα, υπενθυμίζεται, ότι έχει διακοπεί η κυκλοφορία στη λεωφόρο Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ στο ρεύμα προς καζίνο.

Δείτε live πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα, σε επιφυλακή βρίσκεται η Πολιτική Προστασία εξαιτίας της κακοκαιρίας ενώ στις 15:00 το μεσημέρι της Κυριάκης θα πραγματοποιηθεί νέα ευρεία σύσκεψη υπό τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιου Πέτσα και του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ στον Υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρου Λιβάνιου, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας (κτήριο Φάρος), για το βέλτιστο συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων και την καλύτερη αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας που πλήττει ήδη μεγάλο μέρος της χώρας. Στο επίκεντρο της σύσκεψης θα βρεθεί και η Αττική, στην οποία η κακοκαιρία αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες ώρες.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν, επίσης, από πλευράς Πολιτικής Προστασίας, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Εθνικός Διοικητής Πολιτικής Προστασίας, Θεοδόσιος Δημακογιάννης και ο Γενικός Διευθυντής Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου.

Επιπλέον, θα συμμετάσχουν ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Γεώργιος Καραγιάννης, εκπρόσωποι από τις 13 Περιφέρειες της χώρας, εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, του ΕΚΑΒ, της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), καθώς και των παραχωρησιούχων διαχείρισης Εθνικού Οδικού Δικτύου και του ΔΕΔΔΗΕ.

Οι πιο χαμηλές θερμοκρασίες στην Ελλάδα

Οι θερμοκρασίες τις πρωινές ώρες της Κυριακής 14/02 στη Δυτική Μακεδονία, έπεσαν κάτω από τους -10 βαθμούς, με τη χαμηλότερη θερμοκρασία να καταγράφεται στην Κλεισούρα Καστοριάς με τιμή -12.7 βαθμούς Κελσίου.

Οι οκτώ χαμηλότερες θερμοκρασίες το πρωινό της Κυριακής παρουσιάζονται στον Πίνακα, που ακολουθεί. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι στον Πίνακα, δεν περιέχονται οι σταθμοί του δικτύου που βρίσκονται σε χιονοδρονικά κέντρα, όπως για παράδειγμα στο Χ/Κ του Καϊμάκτσαλαν όπου η ελάχιστη θερμοκρασία έφτασε τους -15.7 βαθμούς     

Δεν θα λειτουργήσουν αύριο τα σχολεία στην Κεντρική Μακεδονία

Κλειστά θα παραμείνουν για αύριο Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021 τα σχολεία όλων των βαθμίδων σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, με απόφαση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα.

«Εξαιτίας της χιονόπτωσης και του συνεχιζόμενου ολικού παγετού στο σύνολο της Κεντρικής Μακεδονίας και κατόπιν συνεννόησης με τους Δημάρχους των 38 Δήμων της περιοχής, την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, την Πολιτική Προστασία, αλλά και τους επτά τοπικούς Αντιπεριφερειάρχες, αποφασίσαμε να παραμείνουν αύριο Δευτέρα κλειστά όλα τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί στην Κεντρική Μακεδονία.

»Σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αύριο θα επανεξεταστεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας του κύματος κακοκαιρίας που πλήττει την περιοχή και θα ληφθούν αποφάσεις για την Τρίτη. Ο συνδυασμός της πανδημίας του κορωνοϊού και των καιρικών φαινομένων δεν επιτρέπει να διακινδυνεύσουμε την ασφάλεια των μαθητών και των συνοδών τους. Πέραν της χιονόπτωσης, σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων, τις επόμενες μέρες περιμένουμε σε όλη την Κεντρική Μακεδονία συνθήκες ολικού παγετού, που εγκυμονούν κινδύνους για τους μετακινούμενους», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Θεσσαλονίκη: Σε ποιους δήμους θα παραμείνουν, αύριο και μεθαύριο, κλειστά τα σχολεία λόγω χιονόπτωσης και παγετού

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο, Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021, τα σχολεία του Δήμου Θεσσαλονίκης λόγω της πρόγνωσης για συνεχιζόμενο παγετό και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, προς αποφυγή ατυχημάτων κατά την προσέλευση και την αποχώρηση από τις σχολικές μονάδες. Για τους ίδιους λόγους, κλειστοί θα παραμείνουν και οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ο μηχανισμός του Δήμου Θεσσαλονίκης παραμένει σε κατάσταση 24ωρης επιφυλακής, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της δημοτικής Αρχής, για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας.

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, όλοι οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά, τα γυμνάσια και τα λύκεια στον Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης αύριο, Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021, θα παραμείνουν κλειστά με απόφαση του δημάρχου, Λάζαρου Κυρίζογλου.

Στον Δήμο Καλαμαριάς κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία αύριο Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου και μεθαύριο Τρίτη 16 Φεβρουαρίου. «Παρ’ όλο που όλοι οι δρόμοι της Καλαμαριάς είναι προσπελάσιμοι και τα συνεργεία συνεχίζουν να επιχειρούν, ο συνδυασμός ολικού παγετού και συνθηκών λειτουργίας λόγω covid (με ανοιχτά παράθυρα) και δεδομένης της τηλεκπαίδευσης που εφαρμόζεται, οδήγησαν στην απόφαση αυτή», αναφέρεται σε ανακοίνωση του δήμου.

Επίσης, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων αύριο Δευτέρα και μεθαύριο Τρίτη στον Δήμο Θερμαϊκού. Νωρίτερα, ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη ανακοίνωσε ότι λόγω του πολύ μεγάλου συνεχιζόμενου παγετού και των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, για την πρόληψη ατυχημάτων, θα παραμείνουν κλειστά αύριο Δευτέρα τα σχολεία σε όλες τις δημοτικές ενότητες του δήμου (Πανόραμα, Πυλαία, Χορτιάτης, Ασβεστοχώρι, Εξοχή και Φίλυρο), καθώς και οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί.

Κλειστά τα σχολεία αύριο στο Δήμο Δράμας

Με απόφαση του Δημάρχου Δράμας, κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου, τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021, τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Δράμας, καθώς και οι Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί του Νομικού Προσώπου θα παραμείνουν κλειστά λόγω του ολικού παγετού, του χιονιού και των χαμηλών Θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή. Τα μαθήματα θα γίνουν κανονικά με τη μέθοδο της τηλεκπαίδευσης.

Με τηλεκπαίδευση θα λειτουργήσουν τα σχολεία και στη Νάουσα

Με απόφαση του Δημάρχου Νάουσας Νικόλα Καρανικόλα και με γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών, οι παιδικοί σταθμοί, καθώς και όλες οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και οι σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής θα παραμείνουν κλειστές τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου και την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου.

Η απόφαση ελήφθη λόγω των έντονων χιονοπτώσεων, καθώς και των ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή. 

Σύμφωνα με ενημέρωση της αρμόδιας Περιφερειακής Διεύθυνσης του Υπουργείου Παιδείας, για τους μαθητές των σχολείων που θα παραμείνουν κλειστά, προβλέπεται η διεξαγωγή μαθημάτων μέσω τηλεκπαίδευσης.

Επισημαίνεται ότι για την εκ νέου λειτουργία όλων των εκπαιδευτικών δομών του Δήμου Νάουσας, αφού εκτιμηθεί η κατάσταση, θα υπάρξει νέα ανακοίνωση.

Κλειστά τα σχολεία στη Δυτική Θεσσαλία

Εκτός από τις απαγορεύσεις στην κυκλοφορία των οχημάτων, δήμοι της Δυτικής Θεσσαλίας ανακοίνωσαν τη μη λειτουργία δομών εκπαίδευσης, από αύριο, Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου, λόγω των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών της κακοκαιρίας «Μήδεια» που επικρατούν ή θα επικρατήσουν τις επόμενες ώρες.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Δήμος Τρικκαίων ανακοίνωσε ότι, λόγω της κακοκαιρίας, τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021 θα είναι κλειστές όλες οι δομές εκπαίδευσης στην πόλη και τα χωριά του δήμου. Αιτία, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, είναι ο παγετός και οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν και αναμένεται να επικρατήσουν.

Συγκεκριμένα θα παραμείνουν κλειστά οι βρεφικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά Σχολεία, τα Γυμνάσια, τα Λύκεια και τα ΚΔΑΠ.

Πληροφορίες από ΑΠΕ, meteo.gr

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης