Nα διακοπεί η λειτουργία του ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας ζήτησαν με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που συζητήθηκε την περασμένη εβδομάδα οι κάτοικοι της περιοχής. Πρόκειται για ένα ακόμη επεισόδιο στο σήριαλ που εδώ και χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη σε σχέση με τις συνθήκες λειτουργίας του ΧΥΤΑ.
Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί σε δύο μήνες περίπου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις νομικών.

Όπως τονίζει ο Γιώργος Βασιλόπουλος, μέλος της συντονιστικής των κατοίκων, μέχρι και τον περασμένο Μάρτιο «τα πρόστιμα έπεφταν βροχή για τις συνθήκες λειτουργίας του ΧΥΤΑ» και πρόσθεσε ότι «ζητάμε να σταματήσει η λειτουργία του, διότι δεν τηρούνται περιβαλλοντικοί όροι».
Όπως σημειώνει από την πλευρά του κ. Ανδρέας Θεοδωρακόπουλος, δικηγόρος των κατοίκων:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχει γίνει σωρεία παραβάσεων της άδειας λειτουργίας, υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και όχι μόνο των κατοίκων. Οι διαπιστώσεις των παραβάσεων έχουν αποτυπωθεί στα επίσημα πρακτικά του Δήμου Πατρέων από τον ίδιο τον κ. Δημαρά».

Μάρτυρα από την πλευρά των κατοίκων κατέθεσε ο καθηγητής Πανεπιστημίου Μιχάλης Κορνάρος, που έχει πραγματοποιήσει δεκάδες ελέγχους στο σημείο και υποστήριξε ότι πρέπει ο ΧΥΤΑ να κλείσει άμεσα. Σημειωτέον ότι στο τέλος του 2012 λήγει η ισχύς της παράτασης λειτουργίας που έχει δοθεί για τη λειτουργία του.
Από την πλευρά του Δήμου ο αντιδήμαρχος υποδομών Βασίλης Λοτσάρης τονίζει ότι η Ξερόλακκα, που λειτουργεί ελεγχόμενη από αρμόδιο κρατικό φορέα, δεν έχει κλείσει, γεγονός που πιστοποιεί ότι οι συνθήκες ταφής είναι σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί. Επίσης υποστηρίζει ότι «εάν κλείσει η Ξερόλακκα δεν υπάρχει καμία εναλλακτική λύση για εναπόθεση σκουπιδιών. Η δημόσια υγεία είναι υπέρτατο αγαθό, έναντι της όποιας όχλησης των κατοίκων».

Ως μάρτυρας από την πλευρά του Δήμου κατέθεσε το υπηρεσιακό στέλεχος το Δήμου Ηρακλής Τζαβέλας που περιέγραψε τον τρόπο που γίνεται η ταφή των σκουπιδιών, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΧΥΤΑ και τις συνθήκες που επικρατούν στο σημείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης