Αποστολή: Νίκος Χριστοφάκης

Η κάμερα της Ζούγκλας στη Μόρια καταγράφει εικόνες λίγες ώρες μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε και κατέστρεψε τη δομή φιλοξενίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρατηρούνται νέες εστίες φωτιάς σε σημείο του καταυλισμού με σκηνές που βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο φακός της Ζούγκλας βρίσκεται εκεί και καταγράφει την τελευταία αυτή εξέλιξη. Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχει κινητοποιηθεί κάποιος μηχανισμός για την κατάσβεση των εστιών αυτών.

Περί τις 21.00, οι εναπομείναντες πρόσφυγες και μετανάστες εγκατέλειψαν τον καταυλισμό που έχει πλέον εκκενωθεί σχεδόν πλήρως. 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο στρατός έχει στήσει σκηνές για να μείνουν μέσα οι άνθρωποι αυτοί, ωστόσο ο αριθμός τους δεν επαρκεί για να φιλοξενηθούν όλοι και έτσι πολλοί έχουν βρει καταφύγιο στη γύρω περιοχή και κοιμούνται στον δρόμο και μέσα στον ελαιώνα. 

Επίσης, λίγο μετά τις 21.00, μερίδα ατόμων επιχείρησε να περάσει από μπλόκο και απωθήθηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις που έκαναν μερική χρήση χημικών. 

Το νησί είναι γεμάτο διάσπαρτες ομάδες προσφύγων, που έχουν βρει καταφύγιο σε διάφορα σημεία, σε βουνά, δρόμους και διασταυρώσεις.

Από τις 19:45 καίγεται το υπόλοιπο τμήμα του καταυλισμού το οποίο δεν είχε καταστραφεί από την προηγούμενη πυρκαγιά. Οι άνθρωποι έφευγαν τρέχοντας από τις σκηνές τους εκκενώνοντας αυτό το τμήμα του καταυλισμού και μην έχοντας πού να πάνε. 

Ανεβαίνοντας προς το ύψωμα, ο απεσταλμένος της Ζούγκλας Νίκος Χριστοφάκης εντόπισε και άλλη εστία πυρκαγιάς. Πρόκειται προφανώς για τη χαριστική βολή στις εγκαταστάσεις, υποδομές και στις δομές φιλοξενίας του καταυλισμού. Η πυρκαγιά έχει πάρει ήδη διαστάσεις. Η κάμερα της Ζούγκλας έχει εισέλθει στον καταυλισμό επιχειρώντας να καταγράψει την επόμενη ημέρα. Παντού αποκαΐδια, κατεστραμμένες υποδομές, στάχτη και ερημιά. 

 

 

Όσοι πρόσφυγες και μετανάστες διέμεναν στο καιόμενο τμήμα εγκαταλείπουν αυτή τη στιγμή τις σκηνές τους και προστίθενται στις χιλιάδες των άστεγων που βρίσκονται από χθες κατά μήκος του δρόμου Μυτιλήνης – Παναγιούδας, ή στην είσοδο της πόλης που φρουρείται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Με τρεις πτήσεις τσάρτερ θα μεταφερθούν στη Βόρεια Ελλάδα τα ασυνόδευτα παιδιά της Μόριας

Με τρεις πτήσεις τσάρτερ αναχωρούν σήμερα και αύριο από τη Λέσβο τα 400 ασυνόδευτα παιδιά που βρίσκονταν στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε λίγη ώρα αναχωρούν από τη Λέσβο με πτήση 165 παιδιά, ενώ γύρω στις 10 το βράδυ θα απογειωθεί άλλο ένα αεροσκάφος με 160 παιδιά. Επίσης, αύριο το πρωί πτήση θα μεταφέρει το τρίτο γκρουπ 75 ασυνόδευτων παιδιών.

Όλες οι πτήσεις θα έχουν κατεύθυνση προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια τα παιδιά θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία της Βόρειας Ελλάδας.

Στα παιδιά διενεργούνται τεστ κορωνοϊού πριν αναχωρήσουν, ωστόσο για προληπτικούς λόγους οι δομές στις οποίες θα εγκατασταθούν, θα τεθούν σε καραντίνα για δέκα ημέρες.

Την οργάνωση των πτήσεων ανέλαβε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, προσωπικό του οποίου θα συνοδεύσει και τα παιδιά. Η χρηματοδότηση είναι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο συντονισμός της Ειδικής Γραμματείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του υπουργείου Μετανάστευσης.

Εξάλλου, σε ανακοίνωσή του ο ΔΟΜ εκφράζει την οδύνη του για την τραγική πυρκαγιά στη Μόρια και εξηγεί ότι έχει επιστρατεύσει ομάδα εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων διερμηνέων, για να ενισχύσουν το ήδη υπάρχον προσωπικό του ΔΟΜ στη Λέσβο και να υποστηρίξουν τις εργασίες εγκατάστασης σκηνών (mobile storage units), ως έκτακτο μέτρο στέγασης, σε συντονισμό με την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Μακρόν: Η Γαλλία θα είναι για άλλη μια φορά παρούσα στο ραντεβού της αλληλεγγύης με την Ελλάδα

Την αλληλεγγύη της Γαλλίας στην Ελλάδα σχετικά με την πυρκαγιά στη Μόρια, εξέφρασε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. «Η πυρκαγιά σε έναν καταυλισμό στη Λέσβο είναι μια πρόσθετη τραγωδία για τους χιλιάδες μετανάστες που ήταν ήδη σε απελπιστική κατάσταση. Η Γαλλία θα είναι για άλλη μια φορά παρούσα στο ραντεβού της αλληλεγγύης με την Ελλάδα. Αύριο θα δω τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Εμανουέλ Μακρόν.

Αντιδράσεις στη Γερμανία για τη Μόρια

Με αφορμή την πυρκαγιά στη Μόρια ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) υφυπουργός Εξωτερικών για ευρωπαϊκά θέματα Μίχαελ Ροτ τάχθηκε «υπέρ ενός κοινού προγράμματος υποδοχής προσφύγων, στο οποίο να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προστασία της Ευρώπης σημαίνει υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

«Η δραματική επιδείνωση της κατάστασης στη Μόρια πρέπει τώρα να είναι ο λόγος για να βοηθήσουμε επιτέλους τους ανθρώπους – ιδίως τα παιδιά και τις οικογένειες – και να τους απαλλάξουμε από αυτές τις αβάστακτες συνθήκες», δήλωσε η ομοσπονδιακή υπουργός Οικογένειας, σοσιαλδημοκράτης (SPD) Φραντσίσκα Γκίφεϊ, η οποία χαιρέτισε ρητά τα μηνύματα προθυμίας για βοήθεια από ομοσπονδιακά κρατίδια και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Και ο Γενικός Γραμματέας του SPD Λαρς Κλίνκγμπάιλ υπενθύμισε επίσης την προθυμία των δήμων και των κρατιδίων, των οποίων ηγείται το κόμμα του, να προσφέρουν στους πρόσφυγες καταφύγιο. «Δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες. Ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ πρέπει να τερματίσει το μπλοκάρισμά του», είπε στο πρώτο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD Ρολφ Μίτσενιχ χαρακτήρισε «μη κατανοητή πλέον» την απορριπτική στάση του Ζέεχοφερ.

«Το Βερολίνο και η Θουριγγία έχουν ήδη δηλώσει ότι θέλουν να δεχτούν πρόσφυγες, αλλά μπλοκάρει ο Ζέεχοφερ. Η άρνηση αυτή, σύμβολο της ντροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πλανάται πάνω από το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών!», έγραψε στο Twitter ο συμπρόεδρος του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) Mπερντ Ρίξινγκερ.

«Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Ζέεχοφερ πρέπει να σταματήσει το μπλοκάρισμα της υποδοχής προσφύγων», επανέλαβε η άλλη συμπρόεδρος του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς στην εφημερίδα «Die Welt».

Το υπουργείο Εσωτερικών και η αναπληρωτής εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης Μαρτίνα Φιτς συνεχίζουν να επιμένουν για μια ευρωπαϊκή σύγκλιση στο θέμα των προσφύγων. «Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή λύση που να βασίζεται στην αλληλεγγύη», δήλωσε η Φιτς.

«Η Γερμανία πρέπει να δράσει όχι σήμερα αλλά χτες. Οι ελληνικοί καταυλισμοί θα πρέπει να εκκενωθούν και οι πρόσφυγες να μεταφερθούν.  Υπάρχει η δυνατότητα, υπάρχει χώρος, υπάρχει πολύ μεγάλη προθυμία των ομοσπονδιακών κρατιδίων και της τοπικής αυτοδιοίκησης στη Γερμανία να βοηθήσουν στην υποδοχή προσφύγων», δήλωσε η συμπρόεδρος των Πρασίνων Αναλένα Μπέαρμποκ.

 Ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Στέφαν Έσε αναφέρθηκε στην επαναλαμβανόμενη πίεση η οποία ασκήθηκε από τις εκκλησίες να επιτραπεί στους πρόσφυγες να ταξιδέψουν από τη Μόρια στη Γερμανία..   

Τέλος, η οργάνωση Pro Asyl απαίτησε ένα «συντονισμένο ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης και την υποδοχή των προσφύγων στη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από τον καταυλισμό, όπως καταγράφηκαν στον φακό της Ζούγκλας:

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης