Συνάντηση στην Ι. Αρχιεπισκοπή είχε σήμερα το πρωί ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος με τον υφυπουργό του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εργασίας της Γερμανίας Χανς Γιοάχιμ Φούχτελ και τους εκπροσώπους του Δικτύου «Διακονία» των Ευαγγελικών φιλανθρωπικών οργανισμών της Γερμανίας με επικεφαλής τον πρόεδρο τους κ. Johannes Stockmeier.
«Είστε σεισμογράφος και καταγράφετε τον παλμό της χώρας και του ελληνικού λαού» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Φούχτελ στον Μακαριώτατο, ενώ ο κ. Stockmeier αναφέρθηκε στο ιδιαίτερα σημαντικό έργο, όπως ανέφερε, που πραγματοποιεί η φιλανθρωπική εταιρεία της Ι. Αρχιεπισκοπής «Αποστολή» και εν γένει η Εκκλησία της Ελλάδος.
«Εγώ είμαι ένας παπάς και θέλω να χρησιμοποιώ τη γλώσσα της αλήθειας, όπως τη νιώθω. Δεν χρησιμοποιώ τη γλώσσα της διπλωματίας. Έτσι όπως έχω μιλήσει σκληρά για την κυρία Μέρκελ στο παρελθόν, άλλες φορές σημειώνω ότι είναι ένας πολύ χρήσιμος άνθρωπος που εκτιμούμε, μία δυνατή προσωπικότητα που η Ευρώπη την χρειάζεται. Το ερώτημα όμως και η αγωνία μας είναι ποια Ευρώπη θέλουμε. Μία Ευρώπη γερμανική ή μία Γερμανία ευρωπαϊκή; Θέλουμε μια Ευρώπη, στην οποία ο καθένας θα αναζητά να ηγεμονεύσει ή την Ευρώπη που όλοι ονειρευτήκαμε; Αυτός είναι ο προβληματισμός μου. Μία από τις θεμελιώδης αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ο σεβασμός στην ιδιαιτερότητα του άλλου. Ούτε οι Γερμανοί μπορούν να γίνουν Έλληνες, ούτε οι Έλληνες Γερμανοί. Όπως σας είπα δεν μιλώ τη γλώσσα της διπλωματίας, αλλά λέω αυτό που πιστεύω» σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος και πρόσθεσε: «Η κρίση έχει αντίκτυπο, όπως είναι φυσικό, στη ζωή του λαού μας. Θα την ξεπεράσουμε. Δεχόμαστε τη συνεργασία, θέλουμε τη βοήθεια των εταίρων μας όμως υπό έναν απαράβατο όρο: να διατηρήσουμε την αξιοπρέπεια μας. Έχουμε την ιστορία και τον πολιτισμό μας και όλα αυτά δε μπορούμε να τα ξεπουλήσουμε».
Ο Αρχιεπίσκοπος είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο του Λιβάνου, Μισέλ Σουλεϊμάν. Ο κ. Σουλεϊμάν βρίσκεται στην Αθήνα συνοδευόμενος από επίσημη αντιπροσωπεία και τη σύζυγό του. Ο πρόεδρος του Λιβάνου θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, ενώ ακολούθως θα έχει συνάντηση τον πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη.
Τέλος, θα επισκεφθεί τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών, ενώ θα συμμετάσχει και στις εργασίες του Ελληνο-λιβανικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου.
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

