Στην καλλιέργεια της καρυδιάς στρέφουν το ενδιαφέρον τους ολοένα και περισσότεροι παραγωγοί της Ξάνθης, προσδοκώντας οικονομική καρποφορία.
Από το ενδιαφέρον αυτό έχει προκύψει μια ομάδα καρυδοπαραγωγών στην περιοχή, η οποία καλλιεργεί περί τα 400 στρέμματα, θέτοντας ως επόμενο στόχο την επέκταση των καλλιεργειών στα 1.000 στρέμματα.
Για την καλλιέργεια της καρυδιάς πραγματοποιήθηκε προ ημερών ενημερωτική εκδήλωση στην Ξάνθη, την οποία παρακολούθησαν 120 – 130 ενδιαφερόμενοι.
Ο γεωπόνος Δημήτρης Μαυρίδης, ανέφερε στο thrakitoday για την προσπάθεια:
«Τα εδάφη εδώ είναι κατάλληλα για την καλλιέργεια και μπορεί να αξιοποιηθεί και ο ορεινός όγκος και να αποδώσει κάλλιστα.Είναι μια καλλιέργεια πολυετής, είναι αιωνόβιο το δέντρο και αφορά και τις επόμενες δύο γενιές μας».
Μάλιστα, όπως τονίζει ο ίδιος, η καλλιέργεια της καρυδιάς αποτελεί μια εύκολη επένδυση, χωρίς μεγάλο ρίσκο, η οποία ωστόσο μπορεί να αποφέρει σημαντικά κέρδη.
Τη στιγμή που το όλο εγχείρημα βρίσκεται ακόμη στα βρεφικά του βήματα, ο Δ. Μαυρίδης υπογραμμίζει την ανάγκη συλλογικής δράσης για καλύτερα αποτελέσματα από την παραγωγή λέγοντας πως «σήμερα έχει φτάσει στα 4,5 ευρώ το ξερό καρύδι το κιλό και η ψίχα ξεπερνά ακόμη και τα 10 ευρώ».
Στα σχέδια των παραγωγών είναι και η δημιουργία ενός κέντρου συλλογής και επεξεργασίας των καρπών, όπου θα συγκεντρώνονται τα καρύδια, θα τυποποιούνται ενώ στη συνέχεια θα αναζητούνται και θα εντοπίζονται οι ενδιαφερόμενοι έμποροι που θα τα προμηθευτούν.
Eπιμέλεια: X.M.
