Αύριο το βράδυ κατά πάσα πιθανότητα θα κάθεστε γύρω από ένα τραπέζι με την οικογένεια σας ή τους φίλους σας και θα ξεχάσετε όλες τις …διατροφικές συνήθειες και στερήσεις όλου του χρόνου. Όμως προσέξτε γιατί σύμφωνα με έρευνα Βρετανών 9 στις 10 τροφικές δηλητηριάσεις εκδηλώνονται κατά τη διάρκεια ομαδικών γευμάτων μέσα στα σπίτια.
Αυτό οφείλεται στο ότι ετοιμάζονται μεγάλες ποσότητες φαγητού που συχνά δεν χωρούν στο ψυγείο και βοηθούντος του καιρού μένουν μέσα στο δωμάτιο. Επίσης συχνά υπό την πίεση του χρόνου, γίνονται απροσεξίες που μπορεί να προκαλέσουν διατροφικούς κινδύνους.
Σύμφωνα με τον κύριο Ιωάννη Μπαραμπούτη, Παθολόγο Λοιμωξιολόγο στη Μονάδα Λοιμώξεων του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός σε άρθρο του που δημοσιεύει ert.gr/ygeia , «μέρες σαν κι αυτές τα λάθη γίνονται πιο εύκολα. Μπορεί να φάμε τρόφιμα που δεν είναι καλά ελεγμένα, να μην τα παρασκευάσουμε σωστά, να τα αφήσουμε εκτός ψυγείου για μεγάλο χρονικό διάστημα… γενικώς από πολλά σημεία είμαστε ευάλωτοι σε τροφική δηλητηρίαση».
To 77 % των δηλητηριάσεων οφείλεται στη σαλμονέλα, ένα μικρόβιο που εντοπίζεται συχνά σε πουλερικά όπως η γαλοπούλα. Η κύρια οδηγία προφύλαξης είναι να μην φέρουμε σε επαφή το ωμό κρέας με σαλάτες ή φρούτα. Ένα μαχαίρι ή μια επιφάνεια κοπής που δεν καθαρίσαμε καλά μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση.

