Από τα νοστιμότερα φρούτα του κόσμου είναι η μπανάνα. Μπορείς να τη βρεις από super market μέχρι φυσικά σε μανάβικο. Από τη λαϊκή μέχρι στο περίπτερο σε τσίχλα με τη γεύση της.
Πόσο ωφέλιμη όμως είναι για την υγεία μας; Παχαίνει τόσο όσο λένε ή δεν ισχύει τίποτα απ’ όλα αυτά;
Δυστυχώς δεν μπορεί να μας πει τίποτα ο Μέγας Αλέξανδρος που την έφερε στην Ευρώπη από τη μακρινή Μαλαισία.

Η μπανάνα λοιπόν είναι ένα φρούτο πλούσιο σε βιταμίνες και σημαντικότατη πηγή καλίου. Περιέχει περίπου 100 με 110 θερμίδες, ανάλογα με το μέγεθος της και είναι πλούσια σε βιταμίνη c και φυτικές ίνες. Η ποσότητα αυτή του καλίου που περιέχει την κάνει «ευεργέτη» στην εξαφάνιση της αρτηριακής πίεσης ενώ η βιταμίνη Β6 που βρίσκεται στα συστατικά της βοηθάει την καλή λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος. Η γλυκιά της γεύση τη κάνει να είναι από τα πιο υγιεινά σνακ για μεγάλους αλλά κυρίως για τα παιδιά που δεν τα αγχώνει τόσο η σιλουέτα τους.
Ένα ακόμα συν που πρέπει να προσθέσετε στη παρεξηγημένη μπανάνα είναι ότι περιέχει αναστολέα πρωτέασης που αφαιρεί τα βακτήρια στο στομάχι άρα αποφεύγουμε και το έλκος.
Εκτός από όλα τα άλλα όμως περιέχει και φρουκτόζη και γλυκόζη αλλά και σουκρόζη. Τα σάκχαρα αυτά δεν την κάνουν αυτόματα απαγορευμένη προς κατανάλωση. Απλά καλό θα είναι να μην τρώμε το συγκεκριμένο φρούτο όποτε νιώσουμε λιγουρίτσα. Ακριβώς λόγω των σακχάρων, η μπανάνα μπαίνει στο πίνακα αυτό με τα προϊόντα που πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

