To γάλα αποτελεί μια από τις διατροφικά πληρέστερες τροφές, που συνδυάζει βασικά θρεπτικά συστατικά, υδατάνθρακες, λίπος, πρωτεΐνες αλλά και μια φυσική πηγή βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων, συστατικά απαραίτητα για τη διατροφή μας.
Οι υδατάνθρακες περιλαμβάνουν κυρίως τα σάκχαρα του γάλακτος με βασικότερο εκπρόσωπο τη λακτόζη. Η πρόσληψη υδατανθράκων πρέπει να καλύπτει το 50% των θερμίδων της ημερήσιας πρόσληψης ,ενώ ένα ποτήρι γάλα δίνει συνολικά περίπου 12 γραμμάρια υδατανθράκων.

Το λίπος του γάλακτος είναι ζωικής προέλευσης και γι’αυτό και τα περισσότερα λιπαρά οξέα είναι κορεσμένα, ενώ τα ακόρεστα είναι πολύ λιγότερα.
Οι πρωτεΐνες του γάλακτος περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που συντελούν στην πλήρη κάλυψη των υψηλών πρωτεϊνικών αναγκών.
Το γάλα είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών, αφού παρέχει ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και πρωτεΐνη, που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη και συντήρηση των οστών. Η κατανάλωση του γάλακτος μας προστατεύει από ασθένειες, όπως η οστεοπόρωση.

Επίσης περιέχει φώσφορο και ασβέστιο, ποσότητες που είναι ευεργετικές για την καλή υγεία των δοντιών.
Το ασβέστιο βοηθάει και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης αφού δεσμεύει τα επικίνδυνα λιπαρά στο στομάχι και αποτρέπει την απορρόφηση τους.
Το γάλα όμως ενυδατώνει και το σώμα χάρη στα θρεπτικά συστατικά από τα οποία αποτελείται.
Ακόμη, η συχνή κατανάλωση γάλακτος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης διαβήτη τύπου Β.
Εκτός του ότι είναι ένα άριστο τρόφιμο για κάθε ηλικία, έχει και ευεργετικές ιδιότητες. Γι’αυτό μην ξεχνάτε να καταναλώνετε γάλα καθημερινά για την προάσπιση της υγείας σας!

