Αποκλιμάκωση της κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία φαίνεται πως είναι το αποτέλεσμα της τετραμερούς συνάντησης που έγινε στο Παρίσι, μεταξύ του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν, της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του οικοδεσπότη, του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Εθίγησαν πολλά ζητήματα, οι ομόλογοί μου είπαν πως πρόκειται για ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, για μια πρώτη συνάντηση. Αλλά για εμένα, το λέω ειλικρινά, είναι πολύ λίγο» ανέφερε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι τέσσερις συμμετέχοντες συμφώνησαν σε νέα κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία μέχρι τα τέλη της χρονιάς, στην ανταλλαγή κρατουμένων επίσης μέχρι την 31η Δεκεμβρίου, αλλά και στην «ταυτοποίηση» μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες τριών περιοχών, για τις οποίες θα αποφασιστεί αποχώρηση στρατευμάτων και βαρέος οπλισμού. Το ίδιο διάστημα αναμένεται να ενισχυθεί η αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη, ώστε να παρακολουθούν και να καταγράφουν τα τεκταινόμενα όχι 12 ώρες την ημέρα όπως σήμερα, αλλά επί 24ώρου βάσεως.

Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος προανήγγειλε τη δημιουργία νέων σημείων διέλευσης στις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των εδαφών που ελέγχουν οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι φιλορώσοι αυτονομιστές στο Ντονμπάς.

Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαρτίου, καθώς Ρωσία και Ουκρανία διαφωνούν σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις της εκλογικής διαδικασίας και γι’ αυτό δεν κατέληξαν σε ημερομηνία εκλογών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης