Όπως επισημαίνει σήμερα το υπουργείο Υγείας στη Βιέννη, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σαφής απάντηση στο ερώτημα εάν αναμένεται έγκριση διανομής από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) ή είναι δυνατή η εθνική έγκριση, στην περίπτωση που το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V κατά του νέου κορωνοϊού είναι διαθέσιμο για την Αυστρία – η οποία, σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, θα μπορούσε να παραλάβει έως τις αρχές Ιουνίου ένα εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου.

Το υπουργείο Υγείας τονίζει ότι σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητη η πλήρης διασφάλιση ποιότητας, η οποία πρέπει να είναι δεδομένη πριν από τη χορήγηση ενός εμβολίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια πρέπει να αποδεικνύονται. Η τεκμηρίωση της ασφάλειας των ασθενών και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου πρέπει να αποδεικνύονται σαφώς», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Τα πρώτα δεδομένα σχετικά με την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα έχουν διαβιβαστεί και τώρα ελέγχονται για πληρότητα από τον Οργανισμό για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων (AGES).

Το περαιτέρω χρονοδιάγραμμα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το χρονικό σημείο κατά το οποίο τα βασικά δεδομένα ποιότητας είναι διαθέσιμα, αλλά αυτό δεν συμβαίνει προς το παρόν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ της Αυστρίας και του Ρώσου κατασκευαστή ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Ομοσπονδιακής Καγκελαρίας και του Υπουργείου Υγείας υποστηριζόμενο από τον Οργανισμό για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων που συμμετείχε στις συνομιλίες, ενώ, σε τεχνικό επίπεδο, υπάρχει επίσης ανταλλαγή μεταξύ του AGES και του κατασκευαστή, και συμμετέχει επίσης η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Όσον αφορά το ζήτημα εάν το εμβόλιο πρέπει να αγοραστεί τώρα, το υπουργείο Υγείας έχει τη θέση ότι σε περιόδους κρίσης μία εξασφάλιση εμβολίου και η παράλληλη δοκιμή του εμβολίου δεν έρχονται σε αντίθεση μεταξύ τους, καθώς ο αποφασιστικός παράγοντας είναι ότι η διασφάλιση ποιότητας πρέπει να εφαρμοστεί προτού διατεθεί στην αγορά.

«Βρισκόμαστε στα τελευταία μέτρα, και μία παραγγελία του εμβολίου Sputnik μπορεί πιθανόν να γίνει ήδη την ερχόμενη εβδομάδα», είχε δηλώσει προχθές, Τετάρτη, στη Βιέννη ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αυστρία Ντμίτρι Λιουμπίνσκι.

Είναι πολύ χαρούμενος για τη δεσμευτική υπόσχεση παράδοσης, καθώς μία πολύ γρήγορη παράδοση θα ήταν δυνατή, ανέφερε ο Σεμπάστιαν Κουρτς, σημειώνοντας ότι, έπειτα από εβδομάδες συνομιλιών, αυτή τη στιγμή γίνεται συντονισμός στις λεπτομέρειες.

«Εάν παραγγείλουμε το Sputnik, θα λάβουμε 300.000 δόσεις του εμβολίου τον Απρίλιο, 500.000 δόσεις τον Μάιο και 200.000 δόσεις στις αρχές Ιουνίου», παρατήρησε, ανακοινώνοντας ότι έχει δημιουργηθεί ένας χώρος δεδομένων και αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ομοσπονδιακής Καγκελαρίας, του Υπουργείου Υγείας και της Οικονομικής Υπηρεσίας με τη ρωσική πλευρά..

Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο επίσκεψής του στη Βιέννη, ο Κιρίλ Ντμίτριεφ, ο επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων, αρμόδιος για την προώθηση του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V κατά του κορωνοϊού, είχε στις 5 Μαρτίου συνάντηση στην αυστριακή πρωτεύουσα με τον Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ο Αυστριακός καγκελάριος είχε ήδη στις 26 Φεβρουαρίου, τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν το ενδεχόμενο να προμηθευθεί η Αυστρία το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V, αλλά και να υπάρξει μία από κοινού παραγωγή του εμβολίου, όπως είχε ανακοινώσει τότε το Κρεμλίνο.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, ο Αυστριακός καγκελάριος δήλωνε ότι θέλει να υπάρξει στη χώρα του παραγωγή του ρωσικού και του κινεζικού εμβολίου κατά του κορωνοϊού, σημειώνοντας πως εάν εγκριθούν τα δύο εμβόλια, η Αυστρία θα προσπαθούσε σίγουρα να διαθέσει τις παραγωγικές ικανότητες εγχώριων εταιρειών για ρωσικά ή κινέζικα εμβόλια, όπως και άλλων χωρών.

Ο ίδιος, είχε επίσης δηλώσει ότι θα εμβολιαζόταν με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V ή με ένα κινεζικό εμβόλιο, εάν τα εμβόλια θα έχουν εγκριθεί στην Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι στα εμβόλια μετράει αποκλειστικά και μόνον η αποτελεσματικότητα, η ασφάλεια και η γρήγορη διαθεσιμότητα, και όχι οι γεωπολιτικές διαμάχες.

Ο Αυστριακός καγκελάριος έχει επισημάνει επανειλημμένα ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για περαιτέρω μεταλλάξεις και δεν θα πρέπει πλέον να εξαρτιόμαστε αποκλειστικά από την ΕΕ για την παραγωγή εμβολίων δεύτερης γενιάς.

Ασκώντας κριτική για τον επί του παρόντος μη βέλτιστο εφοδιασμό των πολιτών της ΕΕ με εμβόλια, ο καγκελάριος έχει καταστήσει υπεύθυνες κυρίως τις δυσκολίες παράδοσης καθώς και την ταχύτητα έγκρισής τους, θεωρώντας, όπως τονίζει, «προβληματικό, το πόσο γραφειοκρατικά και αργά εργάζεται ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων κατά την έγκριση των εμβολίων».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης