Ο ισχυρός σεισμός ο οποίος έπληξε την Αϊτή το Σάββατο είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους σχεδόν 1.300 άνθρωποι, να τραυματιστούν πάνω από 5.700 και χιλιάδες άλλοι να μείνουν άστεγοι στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, όπου πολλοί κάτοικοι ψάχνουν δικούς τους που είτε αγνοούνται, ή έχουν παγιδευτεί κάτω από κτίρια που κατέρρευσαν.

Υπομένοντας τους μετασεισμούς του κύριου σεισμού, μεγέθους 7,2 βαθμών, κάτοικοι και σωστικά συνεργεία πάσχιζαν χθες Κυριακή, συχνά με πολύ περιορισμένα μέσα, να βρουν και να ανασύρουν επιζήσαντες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βαριά μηχανήματα, φορτηγά και μπουλντόζες μετακινούσαν κομμάτια μπετόν κτιρίων που κατέπεσαν στην πόλη Λε Καγιέ, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, κάπου 160 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρες, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο σεισμός έπληξε τη νοτιοδυτική Αϊτή το Σάββατο στις 08:29 (τοπική ώρα· 15:29 ώρα Ελλάδας). Η αϊτινή Πολιτική Προστασία δημοσιοποίησε χθες το βράδυ νεότερο, ακόμη προσωρινό απολογισμό των θυμάτων, που κάνει λόγο για 1.297 νεκρούς. Σχεδόν 30.000 σπίτια καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές.

Από το διώροφο σπίτι του Μαρσέλ Φρανσουά στην Καγιέ δεν απέμειναν παρά μόνο συντρίμμια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μόνο χάρη στο κινητό του τηλέφωνο, αφηγήθηκε ο τριαντάρης αυτός «είμαι ζωντανός ακόμα, διότι μπόρεσα να πω στον κόσμο έξω πού βρισκόμουν». Ο νεότερος αδελφός του, ο Τζομπ, με τη βοήθεια γειτόνων, χρειάστηκε τρεις ώρες για να τον βγάλει από τα συντρίμμια. Οι άνθρωποι που έσωσαν τον Μαρσέλ Φρανσουά δεν είχαν κανένα μέσο στη διάθεσή τους – μόνο τα χέρια τους.

«Ήμουν στο λεωφορείο, πήγαινα στη δουλειά όταν έγινε ο σεισμός. Κατάφερα να μιλήσω με τον Μαρσέλ στο τηλέφωνο και μου είπε ‘έλα να με σώσεις, έχω καταπλακωθεί από το μπετόν’», εξήγησε ο Τζομπ Φρανσουά.

Τραυματισμένος στο κεφάλι, ο Μαρσέλ Φρανσουά διακομίστηκε σε νοσοκομείο, σε κατάσταση σοκ, καθώς δεν ήξερε τι είχε απογίνει η κορούλα του, 10 μηνών, που βρισκόταν επίσης παγιδευμένη κάτω από τα συντρίμμια.

«Νόμιζα πως το παιδί μου ήταν νεκρό. Έκλαιγα όταν έφτασα στο νοσοκομείο, είχα εγκαταλείψει κάθε ελπίδα», παραδέχεται ο τριαντάρης, χωρίς να κρύβει τη συγκίνησή του. Όμως χάρη στον θείο της και τους περίοικους, η μικρή Ρουθ Μάρλι Αλίγια Φρανσουά ανασύρθηκε ζωντανή, τέσσερις ώρες μετά τον σεισμό.

Τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων και των πολιτών να ανασύρουν καταπλακωμένους ανθρώπους ενδέχεται όμως να εμποδίσει ο καιρός: την Αϊτή πλησιάζει η τροπική καταιγίδα Γκρέις, που ενδέχεται να προκαλέσει καταρρακτώδεις βροχές και αιφνίδιες πλημμύρες, σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία των ΗΠΑ. Προβλέπεται να αρχίσει να πλήττει την Αϊτή σήμερα το βράδυ και η χώρα έχει τεθεί σε κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης.

Προσωπικό και φάρμακα στάλθηκαν από το υπουργείο Υγείας προς τη νοτιοδυτική χερσόνησο, όμως ο εφοδιασμός στις πληγείσες περιοχές, που επείγει, είναι ριψοκίνδυνο εγχείρημα, εξαιτίας της συνεχιζόμενης ανασφάλειας στην Αϊτή εδώ και μήνες.

Για δύο χιλιόμετρα, ο μοναδικός δρόμος που συνδέει την πρωτεύουσα με το νότιο τμήμα της χώρας περνάει από το πάμφτωχο προάστιο Μαρτισάν, το οποίο βρίσκεται εξ ολοκλήρου από τις αρχές του Ιουνίου υπό τον έλεγχο βαριά οπλισμένων συμμοριών, που εμποδίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία.

Ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση να διανοιχθεί «ανθρωπιστικός διάδρομος» ώστε να μπορέσει να φθάσει βοήθεια στους σεισμόπληκτους. Ο Μπρούνο Μάες, ο αντιπρόσωπος στην Αϊτή του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF), τόνισε πως ο ΟΗΕ ζητεί να δημιουργηθεί αυτός «ο ανθρωπιστικός διάδρομος» προκειμένου «να επιτραπεί η ταχύτερη και ασφαλέστερη μετακίνηση αγαθών και προσώπων». «Ζητούμε οι ένοπλες οργανώσεις να επιτρέψουν να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια το συντομότερο», είπε ο κ. Μάες.

Μέχρι εδώ, η UNICEF έχει μπορέσει να στείλει μόλις ένα εμπορευματοκιβώτιο με φάρμακα στη νότια Αϊτή και ο αντιπρόσωπός της τόνισε πως και άλλες οργανώσεις αρωγής επείγονται να στείλουν προμήθειες. Ο Τζέρι Τσάντλερ, επικεφαλής της αϊτινής Πολιτικής Προστασίας, ανέφερε πως οι αρχές εργάζονται για να ανοίξει ο δρόμος που περνά από τη Μαρτισάν, αλλά προς το παρόν η περισσότερη βοήθεια μεταφέρεται με ελικόπτερα, αεροσκάφη και πλεούμενα.

Αναρτήσεις σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, ανάμεσά τους δηλώσεις φερόμενου ως αρχηγού συμμορίας, αναφέρουν πως οι κακοποιοί κήρυξαν εκεχειρία και θα αφήσουν να περάσει η βοήθεια, αλλά δεν έχει υπάρχει ως τώρα επιβεβαίωση της πληροφορίας αυτής από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αριέλ Ανρί.

Αρκετές χώρες, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, η Δομινικανή Δημοκρατία, το Μεξικό και ο Ισημερινός, ανακοίνωσαν πως προσφέρουν βοήθεια, στέλνοντας προσωπικό, συσκευασμένες μερίδες φαγητού, ιατροφαρμακευτικό υλικό.

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι θα υπάρξει κοινή αποστολή αρωγής, με την ανάπτυξη – που έχει γίνει ήδη – μιας ομάδας που θα αποτιμήσει την κατάσταση στις πληγείσες περιοχές και εναέριων μέσων επιτήρησης. Τέσσερα ελικόπτερα έχουν κινητοποιηθεί για να εκτελούν μεταφορές και αεροδιακομιδές ασθενών.

Ο πρωθυπουργός Αριέλ Ανρί, ο οποίος κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για έναν μήνα στις τέσσερις περιφέρειες που επλήγησαν περισσότερο, ευχαρίστησε χθες τη διεθνή κοινότητα.

«Θέλουμε να υπάρξει πιο επαρκής αντίδραση από ό,τι μετά το σεισμό του 2010. Όλη η ξένη βοήθεια πρέπει να συντονίζεται από τη διεύθυνση της Πολιτικής Προστασίας», ανέφερε ο αρχηγός του κράτους καλώντας παράλληλα τους συμπολίτες του να επιδείξουν «ενότητα». «Αφήστε κατά μέρος τις διαφορές σας», νουθέτησε ο κ. Ανρί τους κατοίκους της φτωχότερης χώρας του δυτικού ημισφαιρίου, που έχει βυθιστεί σε ακόμη πιο βαθιά κρίση μετά τη δολοφονία του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ την 7η Ιουλίου.

Ο σεισμός της 12ης Ιανουαρίου 2010, μεγέθους 7,0 βαθμών, είχε καταστρέψει μεγάλο μέρος της πρωτεύουσας και αρκετές πόλεις στην επαρχία. Πάνω από 200.000 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί, άλλοι 300.000 και πλέον είχαν τραυματιστεί και πάνω από ενάμισι εκατομμύριο Αϊτινοί είχαν μείνει άστεγοι τότε.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης