Παραδέχονται τη σχέση του εμβολίου της AstraZeneca με τις θρομβώσεις

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 6 Απριλίου 2021, 12:53
Παραδέχονται τη σχέση του εμβολίου της AstraZeneca με τις θρομβώσεις

Επιδεινώνεται μέρα με την ημέρα το αρνητικό κλίμα που επικρατεί παγκοσμίως σχετικά με τις σοβαρές παρενέργειες που προκαλεί το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του Covid-19 και μάλιστα την ώρα που επιβεβαιώνονται οι χειρότερες υποψίες για τη σχέση του σκευάσματος με την πρόκληση θρομβώσεων κυρίως σε γυναίκες άνω των 60 ετών.

Μετά και την απαγόρευση -τουλάχιστον προς το παρόν- της παραγωγής του εμβολίου της AstraZeneca στις ΗΠΑ από εργοστάσιο της Βαλτιμόρης, η βρετανοσουηδική φαρμακευτική εταιρεία αντιμετωπίζει και νέο, ακόμα πιο σημαντικό πρόβλημα έπειτα από την ομολογία ανώτατου αξιωματούχου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) στην εφημερίδα Il Messaggero της Ιταλίας.

Συγκεκριμένα, ο αξιωματούχος παραδέχτηκε ότι υπάρχει σχέση μεταξύ του εμβολίου AstraZeneca κατά της Covid και της εμφάνισης θρόμβων αίματος.

Ο επικεφαλής εμβολίων του ΕΜΑ, Μάρκο Καβαλέρι, δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero: «Κατά τη γνώμη μου, μπορούμε να το πούμε τώρα, είναι σαφές ότι υπάρχει σχέση με το εμβόλιο», αν και δεν ήταν σαφές τι προκάλεσε μια τέτοια αντίδραση. Ο ίδιος είπε ακόμα ότι ο σύνδεσμος θα επιβεβαιωθεί από τον οργανισμό τις επόμενες ώρες.

Μόλις χθες, η βρετανική ρυθμιστική αρχή υγείας ανακοίνωσε ότι εξετάζει μια πρόταση να μη χορηγείται το εμβόλιο κατά της Covid-19 που ανέπτυξαν η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε νεότερους ανθρώπους λόγω ανησυχιών για πολύ σπάνιες περιπτώσεις αιματικών θρόμβων.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε: «Δύο ανώτερες πηγές δήλωσαν ότι, ενώ τα δεδομένα εξακολουθούν να είναι ασαφή, υπάρχουν αυξανόμενα επιχειρήματα που δικαιολογούν να προσφέρεται σε νέους κάτω των 30 ετών τουλάχιστον ένα διαφορετικό εμβόλιο».

 

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 6 Απριλίου 2021, 13:17