Ένας προβεβλημένος αλγερινός επιχειρηματίας, ο Αλί Χαντάντ, ο οποίος ανήκει στον στενό κύκλο του προέδρου Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, συνελήφθη στα σύνορα με την Τυνησία, δήλωσε σήμερα ένας στενός συνεργάτης του την ώρα που αυξάνεται η πίεση προς τον πρόεδρο της χώρας να παραιτηθεί.

Στη διάρκεια εβδομάδων διαδηλώσεων με αίτημα την παραίτηση του Μπουτεφλίκα, ο οποίος βρίσκεται επί 20 χρόνια στην εξουσία, ο πρόεδρος έχει εγκαταλειφθεί από πολλούς στενούς συμμάχους του αλλά μέχρι στιγμής δεν είχαν υπάρξει πληροφορίες για σύλληψη κάποιων από αυτών πριν από τον Χαντάντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαδηλωτές στη χώρα αυτή της Βόρειας Αφρικής θέλουν μια νέα γενιά ηγετών να αντικαταστήσει την κυβερνώσα ελίτ, η οποία απαρτίζεται από βετεράνους του πολέμου της ανεξαρτησίας κατά της Γαλλίας, αξιωματούχους του κυβερνώντος κόμματος, ολιγάρχες, αξιωματικούς του στρατού και επικεφαλής συνδικάτων.

«Ναι, ο Χαντάντ συνελήφθη», δήλωσε ένας συνεργάτης του στο Reuters διατηρώντας την ανωνυμία του και χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Πολλοί τηλεοπτικοί σταθμοί της Αλγερίας μεταδίδουν την είδηση για τη σύλληψη του Χαντάντ, ενός μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης που συνέβαλε στη χρηματοδότηση των προεκλογικών εκστρατειών του Μπουτεφλίκα στη διάρκεια των ετών.

Χθες Σάββατο, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού επανέλαβε την έκκλησή του να κηρυχθεί ο Μπουτεφλίκα ανίκανος να ασκεί τα καθήκοντά του, μετά τις συνεχείς διαδηλώσεις των τελευταίων εβδομάδων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο 82χρονος Μπουτεφλίκα, που σπανίως εμφανίζεται δημοσίως τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται αντιμέτωπος με μαζικές διαδηλώσεις εδώ και έναν μήνα. Μολονότι ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος για μια πέμπτη θητεία στην προεδρία, οι διαδηλωτές δεν πείστηκαν να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Για να αρθεί το αδιέξοδο, ο αντιστράτηγος Άχμεντ Γκάιντ Σάλαχ πρότεινε την Τρίτη να κηρυχθεί ο Μπουτεφλίκα ανίκανος να ασκεί τα καθήκοντά του, όπως προβλέπεται από το άρθρο 102 του Συντάγματος.

Σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το υπουργείο Άμυνας ο Σάλαχ σημειώνει ότι η πλειονότητα του λαού στηρίζει το σχέδιο του στρατού όμως κάποιοι «αντιστέκονται», χωρίς να τους κατονομάσει.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης