Δυο Αζέροι δημοσιογράφοι και ένας τοπικός αξιωματούχος σκοτώθηκαν σήμερα από έκρηξη νάρκης στο Καλμπατζάρ, μια περιοχή σε έδαφος από το οποίο αποχώρησαν οι αρμενικές δυνάμεις τον περασμένο Νοέμβριο.

Σύμφωνα με το γραφείο του γενικού εισαγγελέα, ένας εικονολήπτης του δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου AzTV και ένας ανταποκριτής του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων του Αζερμπαϊτζάν σκοτώθηκαν όταν το όχημά τους πάτησε μια αντιαρματική νάρκη. Σκοτώθηκε επίσης ένας τοπικός αξιωματούχος ενώ τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο εικονολήπτης του καναλιού μας, Σιράτζ Αμπίτσοφ, γεννημένος το 1989, καθώς και ένας συνεργάτης του πρακτορείου AzerTag, ο Μαγκεράμ Ιμπραγκίμοβ, σκοτώθηκαν από έκρηξη νάρκης ενώ ασκούσαν το επάγγελμά τους στην περιφέρεια Καλμπατζάρ», έγραψε στο Facebook ο διευθυντής του καναλιού AzTV, Ροβσάμ Μαμέντοφ.

Η έκρηξη σημειώθηκε γύρω στις 11.00, τοπική ώρα, στο χωριό Σουσουζλούγκ.

Η περιοχή του Καλμπατζάρ ήταν, επί σχεδόν τριάντα χρόνια, υπό τον έλεγχο της Αρμενίας, όμως το Γερεβάν υποχρεώθηκε να την παραχωρήσει στο Αζερμπαϊτζάν, μετά την ήττα των αρμενικών δυνάμεων στον πόλεμο για τον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, το φθινόπωρο του 2020.

Η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντούνια Μιγιάτοβιτς, ανέφερε ότι η τραγωδία αυτή υπογραμμίζει πόσο επείγουσα είναι η ανάγκη αποναρκοθέτησης των περιοχών αυτών «ακόμη και μέσω διεθνούς συνεργασίας».

Το Αζερμπαϊτζάν έχει ξεκινήσει την αποναρκοθέτηση των ζωνών που κατέλαβε πέρσι, όμως κατηγορεί την Αρμενία ότι καθυστερεί τη διαδικασία επειδή αρνείται να δημοσιοποιήσει τους χάρτες των ναρκοπεδίων. Η περιοχή αυτή θεωρείται μία από τις πιο ναρκοθετημένες στον κόσμο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης